EURO 2020: háromszázezer eurón osztoznak a magyar válogatott játékosai

Egy millió eurót keresett a magyar válogatott a labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjában lejátszott, Franciaország és Németország elleni döntetlenekkel, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) ennek 30 százalékát, azaz 300 ezer eurót oszt szét a játékosok között.

Több mint 10 millió eurós profitot hozott a Magyar Labdarúgó-szövetségnek az, hogy a férfi válogatott kijutott az EURO 2020-ra, és a csoportkörben pontokat is szerzett. A legnagyobb tételt a kijutás adta ki, ezért 9.25 millió eurót utalt az MLSZ számlájára az UEFA, további egymillió eurót pedig a Franciaország és Németország elleni döntetlennel keresett meg Marco Rossi együttese.

Fotó: MLSZ„A válogatott játékosai, stábtagjai minden esetben az elért eredmény alapján részesülnek bónuszban. A bónusz kifizetése az UEFA-tól az MLSZ-nek átutalt díjazásból történik. A jelenlegi gyakorlat szerint az elért eredményért kapott összeg harminc százaléka a játékosoké, tizenöt százaléka a szakmai stábé. Az összeg tartalmazza az adókat és járulékokat is” – felelte az nso.hu érdeklődésére Szabó Gergő,  a válogatott sajtófőnöke. Mindez azt jelenti, hogy az idei Európa-bajnokságért befolyó egymillió euróból 300 ezer eurót kap a tornára nevezett 26 játékos, 150 ezer eurón osztoznak Marco Rossi és segítői, a fennmaradó 550 ezer euróról az MLSZ rendelkezik.

Az UEFA a valaha volt legtöbb pénzt osztja szét az idei Európa-bajnokságon, amelynek összedíjazása 331 millió euró. Az eredeti terv még ennél magasabb összeget tartalmazott, a csoportkörös győzelem félmillió, a döntetlen negyedmillió euróval ért volna többet, ahogyan a későbbi szakaszokban is emelkedett volna a jutalom az előző tornához képest. A koronavírus-járvány hatásai miatt végül csak a 24 csapatnak a sikeres kvalifikációért járó juttatás összege nőtt 1.25 millió euróval, a többi maradt a 2016-os szinten. A magyar válogatott öt évvel ezelőtti szereplésével (a csoportkörben egy győzelem, két döntetlen, valamint nyolcaddöntőbe jutás) a tornán 3.5 millió eurót futballozott össze, az idén ennél kevesebbet, egymillió eurót.

Teljesítmény Összeg
Kijutás a tornára  9.25 millió euró
Győzelem a csoportkörben 1 millió euró
Döntetlen a csoportkörben  500 ezer euró
Nyolcaddöntő elérése 1.5 millió euró
Negyeddöntő elérése 2.5 millió euró
Elődöntő elérése 4 millió euró
Döntő vesztese  5 millió euró
Döntő nyertese  8 millió euró
Összesen 331 millió euró

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?