Dopping miatt Románia súlyemelői lemaradhatnak az idei olimpiáról

Románia egészen közel került ahhoz, hogy valamennyi súlyemelőjét eltiltják a tokiói olimpiai részvételtől a bizonyított doppingvétségek nyomán.

A veszély azután vált teljesen valóssá, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által életre hívott szervezet, a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) hivatalosan lezárta újabb két román súlyemelő szabálysértési ügyét, s dokumentumait átadta a sportági világszövetségnek (IWF) - írta beszámolójában az ötkarikás kérdésekben járatos insidethegames.biz portál.Răzvan Martin | Fotó: Agerpres

Az olimpiai bronzérmétől búcsúzni kénytelen Răzvan Martinról, továbbá Gabriel Sincrăianról a 2012-es londoni olimpián levett mintáinak újraelemzésekor bebizonyosodott, hogy annak idején anabolikus szteroidot használt. Hasonlóképpen veszített rajta ugyanilyen tiltólistás szer alkalmazásán a londoni ezüstérmes Roxana Cocoș, valamint a szintén a 2012-es tárolt mintája újbóli analízisekor megbukott Florin Croitoru is.

A portál szerint Románia sorsa most egy - a fegyelmi ítélet meghozatalára jogosult - független testület kezében van, amely az idei nyárra halasztott olimpiai játékokról már eltiltott három országot: Thaiföldet, Egyiptomot és Malajziát. Az olimpiai kvalifikációs időszakban produkált három-három pozitív doppingeset miatt hasonló sorsra juthat Kolumbia és Vietnam, de mások mellett még bajba kerülhet súlyemelői miatt a "megengedettnél" több pozitív mintát szolgáltató Oroszország és Irak is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az IWF 2016-ban hozott határozata kimondja, hogy minden olyan nemzetet, amely három vagy több pozitív esettel szolgál a NOB újratesztelésein, egy évre el kell tiltani. 2017-ben kilenc IWF-ország járt így, és a büntetés nyomán súlyemelői egy esztendőn át kénytelenek voltak távol maradni a világversenyektől.

A 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpián levett minták újraelemzése eddig 61 pozitív esetet tárt fel a súlyemelőknél.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?