banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Colțescuhoz hasonlóan járt Cavani: rasszizmusnak nevezték az uruguayi „baráti köszöntését”

Három mérkőzésről tiltotta el Edinson Cavanit rasszista kifejezés használata miatt az angol Labdarúgó-szövetség (FA) – írta a Nemzeti Sport az MTI alapján.

A Manchester United uruguayi válogatott csatára ellen két hete indult eljárás „helytelen magatartás" miatt azt követően, hogy a 33 éves futballista egy hónappal ezelőtt a United Southampton elleni 3–2-es sikerét – és a találkozón szerzett két gólját – követően az Instagramra feltöltött posztjának szövegében a „negrito” szót is leírta. Cavani azt állította, ez csupán „szeretetteljes üdvözlése” volt egy barátjának, az FA szerint viszont a játékos ezzel megszegte a szövetség erre vonatkozó előírásait.

Az FA csütörtökön nyilvánosságra hozott ítélete szerint a szóhasználat „sértő, helytelen és rontotta a sportág jó hírét”, így Cavanit az eltiltás mellett 100 ezer font pénzbüntetéssel is szankcionálták. Azt követően, hogy beismeri az FA szabályzatának megsértését, személyes oktatáson is részt kell vennie.

A Manchester United már az eljárás megkezdésekor hangsúlyozta: a törölt bejegyzésben – amely miatt Cavani bocsánatot is kért – nem volt rosszindulat. Közleményében a klub leszögezte, bíznak abban, hogy a vizsgálóbizottság nyilvánvalóvá teszi: Cavani nem rasszista, és a bejegyzésében nem volt rasszista szándék. A kommünikében kiemelték, noha Cavani nem volt tisztában a szóhasználat félreérthetőségével, az FA és a rasszizmus elleni küzdelem iránt érzett tisztelet miatt nem fellebbez az ítélet ellen.

Cavani honfitársát, az akkor a Liverpool FC-ben futballozó Luis Suárezt 2011 decemberében nyolc mérkőzésről tiltották el, miután mérkőzés közben ugyanezzel a kifejezéssel megsértette Patrice Evrát, a Manchester United francia légiósát. Suárez akkor kitartott amellett: az általa használt szó nem számít sértőnek Uruguayban.

Mint emlékezetes, a Bajnokok Ligája utolsó csoportkörében a 14. percben félbeszakadt a Paris SG–Basaksehir mérkőzés, amikor az isztambuli csapat stábjának egyik tagja inzultálta a tartalék bírót, Sebastian Colțescut. A felvételek szerint Ovidiu Hațegan játékvezető megkérdezte tőle, hogy melyik stábtag volt, mire Colțescu – a jobb beazonosítás kedvéért az érintett bőrszínére utalva – azt válaszolta, hogy „ăla negru”, vagyis "annak a feketének".

Mindezt a kameruni Pierre Webónak, a Basaksehir pályaedzőjének címezte. A török csapat több tagja is felháborodva gyűlt oda a bíró köré, hamarosan az UEFA ellenőre is megérkezett a pályára, ám nem sikerült kibékítenie a feleket.

A török csapat levonult a pályáról mondván, hogy addig nem folytatják a mérkőzést, amíg „a rasszista bírót” le nem cserélik. Őket követte a PSG is Kylian Mbappéval és Neymarral az élen, akik szintén ragaszkodtak a bíró lecseréléséhez. A meccset másnap játszották le, másik bírói gárdával.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?