BL: Ionuț Stroe sportminiszter elnézést kért Sebastian Colțescu rasszista kijelentése miatt

Ionuț Stroe román ifjúsági és sportminiszter elnézést kért a román sport nevében, amiért Sebastian Colțescu bíró a kedd esti Paris Saint-Germain - Basaksehir labdarúgó Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen rasszista megjegyzést tett.

Stroe kijelentette, hogy a rasszizmus nem tolerálható. A román külügyminisztérium is reagált a történtekre, egy közösségi oldalon az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) rasszizmust elutasító üzenetét tartalmazó felhívását tette közzé más egyéb megjegyzés nélkül.

A Twitteren Colțescu maga is elnézést kért, közölte, hogy ilyen körülmények között az ember nem mindig fejezi ki magát helyesen és félreérthetik, írta a román bíró, aki kedden este negyedik, tartalék játékvezetőként figyelmeztette Ovidiu Hategan játékvezetőt, hogy állítsa ki a török együttes másodedzőjét, Pierre Webot. Colțescu többször azt mondta Hațegannak - aki érdeklődött, kit kellene kiállítania -, hogy „azt a feketét”. Webo rasszizmussal vádolta Colțescut, majd a két csapat játékosai levonultak a pályáról és félbeszakadt a találkozó.

Mint írtuk, a mérkőzést szerda este 19:55 órai kezdettel a 14. perctől folytatják, viszont egy másik játékvezetői brigáddal.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke úgy vélte, hogy nem kell eltussolni az ügyet, de nem is kell keresztre feszíteni Colțescut, aki hibázott. De véleménye szerint nem szándékosan sértette meg a másodedzőt, hanem egyszerűen nem tudta, hogy ez a kifejezés sértő lehet. Asztalos szerint ugyanakkor a Colțescu által használt kifejezés rasszistának minősíthető, és értetlenségét fejezte ki, hogy ilyen magas szinten előfordulhat ilyesmi, amikor az UEFA, a FIFA és a román szövetség is évek óta harcol a rasszizmus ellen. Szerinte valaminek a nem ismerete nem jelenthet mentséget. Úgy vélte, hogy a román futballban is jelen van a rasszizmus.

Kapcsolódók

Kimaradt?