CONIFA-vb: Székelyföld kiütéses győzelemmel jutott ki tornára

Győzelemmel kezdte és győzelemmel zárta Székelyföld a hétvégén Csíkszeredában zajlott, a Független Labdarúgó Egyesületek Szövetségének (Confederation of Independent Football Associations, röviden: CONIFA) 2024-es, kurdisztáni világbajnokságának selejtezőtornáját. A Székelyföld Labdarúgó Egyesület által megálmodott és életre hívott együttes. Az FK Csíkszereda játékosaira épülő székely válogatott mindkét találkozóját megnyerve, csoportelsőként jutott ki a vb-re, pénteken Chameria, vasárnap Két Szicília Királysága ellen arattak diadalt.

A Székelyföld Labdarúgó Egyesület és az FK Csíkszereda együttműködése nyomán két válogatott érkezett a hargitai megyeszékhelyre, hogy megvívjanak a 2024-es, kurdisztáni CONIFA világbajnoki részvételért. Az FK keretére épülő székely válogatott mellett a dél-albániai csámi nemzetiséget képviselő Chameria és a dél-olasz Két Szicília Királysága lépett pályára a péntektől vasárnapig tartó tornán.

Fotók: FK Csíkszereda | Pál Zoltán

Pénteken Székelyföld, remek második félidei hajrájának köszönhetően legyőzte Chameria együttesét, míg szombaton a két vendégalakulat összecsapásából az albániaiak jöttek ki győztesen.

Sok helyzet, egy gól

Vasárnap este szép számú, ám korántsem telt házas, közönség előtt a csoportgyőzelem reményében futottak ki az égszínkék mezben szereplő székely fiúk. A rendíthetetlenül daloló, szurkoló B-középnek köszönhetően hangulatos mérkőzést láthattak a kilátogatók, amely Székelyföld nagy mezőnybeli fölényében telt. Az első fél órában sorra maradtak ki a nagyobbnál nagyobb hazai lehetőségek. A gólcsendet Magyari Szilárd törte meg a 34. percben. Az elmúlt szezont Magyarországon, Dorogon töltő játékos jobb oldali betörés után lőtte ki a hosszú sarkot (1–0).

Kiállítás után székely-henger

A második félidő nyitányaként szintén Magyari talált be, ám tette ezt lesről, így érvénytelenítette a gólt a svéd játékvezető. Roger Lundbäck néhány perc múlva két piros lapot osztott ki, miután a két csapat játékosai dulakodásba fogtak egy vendég-szabálytalanság után. Szondi Botond és Vincenzo Pasqva mehetett idő előtt zuhanyozni.

Innentől kezdve hengerelt a székelyföldi csapat. A hátralévő idben hatszor vettékbe Kovács Lóránték a vendégek kapuját, a marosvásárhelyi születésű támadó egymaga hármat vállalt. Magyari Szilárd duplázott, rajtuk kívül Györgyi Arthur és Csürös Attila volt eredményes.

Irány a világbajnokság!

A lefújás után joggal ünnepelt a közönség, amely a Nélküled felhangzását követően a székely- és a magyar himnusz eléneklésével köszönte meg a székely válogatott nagyszerű hétvégi teljesítményét. Az Ilyés Róbert irányította csapat hibátlan teljesítménnyel jutott ki a 2024-es, kurdisztáni CONIFA világbajnokságra.

CONIFA világbajnoki selejtezőtorna, 3. játéknap
Székelyföld – Két Szicília Királysága 7–0 (1–0)
Csíkszereda, FK stadion
Vezette: Roger Lundbäck (Svédország), asszisztensek: Zoran Ljakić és Nedeljko Rauković (Szerbia)
Gólszerzők: Magyari Szilárd (34. és 60.), Kovács Lóránt (57., 82 és 88.), Györgyi Arthur (59.), Csürös Attila (79.)
Kiállítva: Szondi Botond (52.), ill. Vincenzo Pasqva (52.), Potito Paccione (86.)
Székelyföld: Simon Máté – Csiszer Balázs, Gergely Botond, Kelemen Dávid (Csürös Attila, 62.), Vita Dániel (Dobozi Krisztián, 71.), Szondi Botond, Veres Szilárd (Balázs Lajos Norbert, 65.), Göndör Alex (Kárándi Botond, 46.) , Györgyi Arthur (Simó Csongor, 62.), Kovács Lóránt, Magyari Szilárd Vezetőedző: Ilyés Róbert
Két Szicília Királysága: Saverio Viscardi – Christian Costa, Raffaele Imparato, Pedro Antonio, Antonio De Simone (Nicola De Rosa, 66.), Mario Ferri (Nassim Mendel, 58.), Federico Di Fuzio, Vincenzo Pasqva, Giuseppe Diavella (Potto Paccione, 66.), Fulvio Carbone (Vincenzo Margiotta, 58.), Gabriele Morana (Luca Natale, 73.) Vezetőedző: Mario Wastafierro

További eredmények:
Székelyföld – Chameria 3–2 (0–1)
Chameria – Két Szicília Királysága 1–3 (0–1)
A torna végeredménye
1. Székelyföld 6 pont
2. Chameria 3 pont
3. Két Szicília Királysága 0 pont
Székelyföld és Chameria válogatottja kvalifikálta magát a 2024-es, kurdisztáni CONIFA-világbajnokságra.

Kapcsolódók

Kimaradt?