Történelmi győzelmet aratott Székelyföld labdarúgó válogatottja

Különleges labdarúgó esemény helyszíne ezen a hétvégén Csíkszereda, az FK Csíkszereda stadionjában lép pályára Székelyföld labdarúgó válogatottja a Független Labdarúgó Egyesületek Szövetségének (Confederation of Independent Football Associations, röviden: CONIFA) 2024-es, kurdisztáni világbajnokságának selejtezőjében június 30-a és július 2-a között. Az első találkozón Székelyföld egygólos győzelmet aratott Chameria válogatottja fölött.

Csaknem négy évnyi kényszerszünetet követően újra pattog a labda a Független Labdarúgó Egyesületek Szövetségének (Confederation of Independent Football Associations, röviden: CONIFA) szervezésében. A 2023-ban, a törökországi földrengések miatt elmaradt, az egyben VB-kvalifikációs tornának szánt Európa-bajnokság. Emiatt a szervezet vezetősége úgy döntött, hogy selejtező csoportokat szervez az európai tagszövetségek számára. Az egyik, háromcsapatos csoport helyszíne Csíkszereda.

Fotók: FK Csíkszereda | Pál Zoltán

Három csapat küzd Csíkszeredában

A Székelyföld Labdarúgó Egyesület és az FK Csíkszereda együttműködése nyomán két válogatott érkezett a hargitai megyeszékhelyre, hogy megvívjanak a világbajnoki részvételért. Az FK keretére épülő székely válogatott mellett a dél-albániai csámi nemzetiséget képviselő Chameria és a dél-olasz Két Szicília Királysága lép pályára a péntektől vasárnapig tartó tornán.

A pénteki, Székelyföld – Chameria nyitó mérkőzést megelőző sajtóeseményen Wenczel Kristóf, a Székelyföld Labdarúgó Egyesület vezetője, a CONIFA alelnöke ismertette röviden a nemzetközi szervezet célkitűzéseit. Kiemelte, hogy olyan kisnemzeteket, régiókat képviselnek, akik másképp nem juthatnának el világversenyekre. Az elnök fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a CONIFA szigorúan igyekszik két lépés távolságot tartani a politikától, rendezvényeiken tiltott bármilyen politikai üzenet megfogalmazása. Legfontosabb a barátság és a futball szeretete - hangsúlyozta.

Világbajnokok lennének

A hazai csapatot irányító, Ilyés Róbert, az FK Csíkszereda tavasszal kinevezett vezetőedzője elmondta, a találkozókon részt vevő FK játékosok a bajnoki felkészülés második hetében járnak, így még nincsenek tökéletes fizikai állapotban. A székely válogatottban korábban játékosként is szereplő szakember hangsúlyozta, szeretnének kijutni a világbajnokságra és a jövőben el is szeretnék hódítani a címet. A csapatkapitányként megszólaló Csürös Attila kiemelte, hogy korábban felejthetetlen élményeket szerzett a válogatott tagjaként és most is jó mérkőzésekre számít, székely győzelmekkel.

A vendég Chameria képviseletében, Arben Arkaxhin bemutatta az albániai régió történelmét. Kiemelte: hosszú idő óta küzdenek a csámi népcsoport elismerésén. A német nyelven nyilatkozó képviselő dícsérő szavakkal illette a csíkszeredai körülményeket és megjegyezte: utánaolvasott az erdélyi, székelyföldi történelemnek.

Székelyföld Labdarúgó Válogatottjának csíkszeredai születésű technikai vezetője, Szabó Áron kiemelte, történelmi mérkőzésekről van szó, hiszen a válogatott még sohasem lépett pályára szülővárosában. A 2024-ben esedékes, 16 csapatos CONIFA-világbajnokság házigazdája Kurdisztán lesz, Európából hat együttes vehet részt, ezek egyike lehet Székelyföld, hangzott el.

A péntek esti nyitómérkőzést megelőzően ünnepélyes keretek között nyitották meg a selejtező-tornát. A találkozóra kilátogatókat köszöntötte Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, valamint Wenczel Kristóf. A csapatok székely ruhás leányok kíséretében, a közönség vastapsa közepette vonultak ki a pályára, majd lejátszották a chameriai, és a székely himnuszt.

Megnyomták a hajrát

A mérkőzés küzdelmes játékot hozott és az első félidőben egy vendéggólt.  A 37. Percben Artur Sejdini értékesítette a svéd játékvezető, Roger Lundbäck által megítélt büntetőt. A második félidő hajrájában fordított Székelyföld, a végeredményt az első gól szerzője állította be a hosszabbítás utolsó pillanataiban. Székelyföld győzelmével nagy lépést tett a jövő évi CONIFA világbajnokság felé. A házigazda vasárnap, Két Szicília Királysága ellen zárja a tornát.

CONIFA világbajnoki selejtező
Székelyföld – Chameria 3–2 (0–1)
Csíkszereda, FK stadion
Vezette: Roger Lundbäck (Svédország), asszisztensek: Zoran Ljakić és Nedeljko Rauković (Szerbia)
Gólszerzők: Magyari Szilárd (58.), Veres Szilárd (88.), Kovács Lóránt (90+1), ill. Artur Sejdini (37. és 90+6.)
Sárga lap: Szondi Botond (20.), Gergely Botond (36.), ill. Samet Gjoka (55.), Artur Sejdini (66.)
Székelyföld: Gyenge Szilárd – Csiszer Balázs, Gergely Botond, Kelemen Dávid, Vita Dániel (Dobozi Krisztián, 78.), Szondi Botond, Csürös Attila (Veres Szilárd, 69.), Simó Csongor (Göndör Alex, 69.), Györgyi Arthur (Sebestyén Botond, 69.), Kovács Lóránt, Magyari Szilárd (Balogh Szilárd, 78.) Vezetőedző: Ilyés Róbert
Chameria: Leonid Varfi – Blendi Rosaj (Florind Taku, 68.), Serdar Zagani, Donald Mehmeti, Feliks Cane Ledio Kosi (Endri Spahiu, 82.), Kevis Glesi, Tedi Baholli (Dajan Rexhmati, 68.), Samet Gjoka (Novruz Mese, 82.), Artur Sejdini Denis Balla (Klahos Zani, 56.)Vezetőedző: Adriatik Delimurati

A csíkszeredai világbajnoki selejtező további programja
Július 1., szombat 19.30 óra | Chameria–Két Szicília Királysága;
Július 2., vasárnap 19.30 óra | Székelyföld–Két Szicília Királysága.

Mindhárom mérkőzést a csíkszeredai stadionban rendezik. A találkozókra érvényesek az FK Csíkszereda 2022/2023-as szezonra szóló bérletei. Azok számára, akik nem rendelkeznek bérlettel, a belépő egységesen 30 lejbe kerül mérkőzésenként. A székelyföldi csapat két mérkőzésére megvásárolt belépőkkel megtekinthető a két vendégcsapat szombati találkozója is. Jegyek elővételben a Csíki Mozi jegypénztárában vásárolhatók, illetve a helyszínen, a mérkőzések előtt. A találkozókat élőben közvetíti az Erdély TV és a Conifatv.com.

Mi is az a CONIFA?
A Független Labdarúgó Egyesületek Szövetségét (Confederation of Independent Football Associations, röviden: CONIFA) 2013. június 7-én alapították, és 2014 júniusában rendezte meg első futball-világbajnokságát a svédországi Ostersundban. A CONIFA a világ egyik vezető szervezete a különböző népeknek, nemzeteknek és az elszigetelt régióknak, amelyek megoszthatják egymással a nemzetközi futball örömét. A szervezet célja, hogy a népek, nemzetek, kisebbségek és az elszigetelt régiók között kapcsolatokat építsen. Szorosabbá tegyék a nemzetek közötti barátságokat, emellett megosszák egymással a kultúrájukat is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?