Bajnokokat avattak a Madarasi Hargitán, új tehetségek tűntek fel a színes mezőnyben (INTERJÚ Kinda Gézával)

Sok fiatal sportoló nyújtott idén remek teljesítményt a Madarasi Hargitán rendezett Battle on Snow nevű, több téli sportág mezőnyének szervezett országos bajnokságon. A romániai hódeszka-válogatott vezetőedzője, Kinda Géza pozitívan értékelte a versenyen tapasztaltakat a Maszolnak.

Hódeszkások és különböző kategóriákban síelők számára kiírt országos bajnokságot rendeztek a Madarasi Hargitán, amelyen idén is rengeteg fiatal tehetség mérhette össze erejét versenytársaival. Több számban amatőr és profi kategóriában is lehetett indulni, a korcsoportokat tekintve pedig a kilenc éven aluliak mezőnyétől kezdve a negyven éven felüliekéig szintén széles volt a skála.Fotó: Tibi Hila

A Battle on Snow 2024 elnevezésű verseny eseményeiről a romániai hódeszka-válogatott vezetőedzője Kinda Géza mesélt a Maszolnak.

„Teljesen elégedett vagyok a Madarasi Hargita adminisztrációjával, hócsinálásban az országban az egyik legprofibb. A csapat kihasznál minden egyes alkalmat, amit az időjárás és a hideg hőmérséklet ad. Erre általában decembertől odafigyelnek. Az elmúlt tizenkét évben sosem volt olyan problémájuk, hogy kicsit is hiányzott volna a hó” – dicsérte a pálya gondozóinak felkészültségét a szakember.

Kinda Géza a versenyen résztvevők számával kapcsolatban elmondta, az elmúlt években megszokottá vált, hogy kicsivel több mint száz sportoló vesz részt az eseményen. Hozzátette viszont, az időzítés abból a szempontból nem túl szerencsés, hogy ugyanebben a periódusban Franciaországban tartanak snowboardtáborokat, amelyekben sok romániai versenyző is részt vesz.

Szerinte örvendetes, hogy évről évre egyre több gyerek szerepel az országos versenyen és ők évről évre egyre ügyesebbek. A tíz évvel ezelőtti helyzethez képest jelentős a fejlődés az érdeklődés terén. A fiatal korosztályba tartozók teljesítménye azért is lehet érdekes, mert a szakemberek felfigyelhetnek a még felfedezetlen tehetségekre.

„Rengeteg olyan gyereket láttunk, akin megakadt a szemünk. Korábban azt sem tudtuk róluk, hogy kik ők, de nagyon jól versenyeztek. Jöttek Azugáról, Bukarestből is. Nálunk, Csíkszeredában a RideMore Centernek köszönhetően sokan tudtak fejlődni szezonon kívül is. Ennek ellenére még a saját városunkból is láttunk olyan versenyzőt, akivel korábban nem találkoztunk”– emelte ki a verseny egyik legnagyobb pozitívumaként Kinda Géza.Fotó: Tibi Hila

Ezzel arra is utalt, érkeztek az ország olyan régióiból is versenyzők, ahonnan korábban csak kevesen. Ebben is megmutatkozik a téli sportok iránti fokozott érdeklődés, különösen a fiatalok körében.

„Mivel ez az ország legnagyobb és legelismertebb versenye, megjelennek rajta az olyan tehetségek, akik saját sportágukat profi szinten szeretnék tovább űzni a jövőben. Tizenkét éve szervezzük meg a versenyt, a kezdetekhez képest kicsit átalakult. Az elején nemzetközi szintű, elit sportolóknak szóló esemény volt, csehektől, bolgároktól, magyaroktól is voltak neves résztvevők. Szép lassan profilt váltottunk, ma már a helyi fiatalokra koncentrálunk inkább” –hangsúlyozta az edző.

A női hódeszkások profi mezőnyében a nemzetközi eseményeken is remek eredményeket elérő Bartalis Henriettának sikerült győznie, a férfiak között pedig Reisz Zoltánnak. Snowboardban és síben is külön versenykategória volt a slopestyle, utóbbiban a kolozsvári Török Boglárka és a csíkszeredai Pap Koppány tudott győzni saját mezőnyében. Síkrosszban született nagyszebeni siker is, tehát ebből a szempontból is színes volt az eredménylista.

Kapcsolódók

Kimaradt?