Bajnokok Ligája: kedden elkezdődnek a csoportmérkőzések

Fotó: UEFAKedden az E, F, G és H csoport mérkőzéseivel megkezdődnek a labdarúgó Bajnokok Ligája 2023/24-es csoportküzdelmei.

Kedden elkezdődik a Bajnokok Ligája 32. idényének csoportköre. Utoljára osztják szét nyolc négycsapatos csoportba a 32 főtáblás együttest, ahogy az 1999–2000-es idény óta mindig.

A 2024–2025–ös BL-ben már nem lesznek csoportok, nem is 32, hanem 36 tagú lesz a mezőny, hat helyett nyolc mérkőzést játszik majd mindegyik csapat a csoportkört felváltó szakaszban, és hogy ki kivel játszik, az a sakkból ismeretes „svájci rendszer” alapján dől el. A párosítások kialakításának alapelve, hogy a közel azonos súlyú csapatok kerüljenek szembe egy-egy mérkőzésen. Minden együttes nyolc különböző ellenféllel találkozik, és négy mérkőzést hazai pályán, négyet idegenben játszik le.

Az elmúlt években gyökeret verő gyakorlatnak megfelelően minden játéknapon két mérkőzést már 19.45-ös kezdettel műsorra tűznek az esti, 22 órás hat meccs elé, így kedden Young Boys–RB Leipzig és Milan–Newcastle United összecsapással indul az új széria. Előbbi a magyar kapcsolódás miatt érdekes (igaz, a lipcsei klubnál Gulácsi Péter csak nemrég épült fel, míg Willi Orbán sérült), utóbbira viszont jóval nagyobb reflektorfény vetül, elvégre a hétszeres BEK/BL-győztes, legutóbb az elődöntőig menetelő Milan fogadja a New­castle-t, amely huszonegy év után tér vissza a BL csoportkörébe, legutóbb a 2002–2003-as idényben szerepelt itt, még Alan Shearerrel a csatársorában.

Most azonban a „szarkák” a szaúdi befektetők révén Európa egyik leggazdagabb klubjává váltak, így mindenki kíváncsi rá, hogyan mutatkoznak be az európai nagyszínpadon. A Milannak pedig bőven van mit bizonyítania, hiszen szombaton rendkívül súlyos vereséget szenvedett a neki legfontosabb rangadón, a milánói derbin, amelyet 5–1-re veszített el az Internazionale ellen. Nem mintha a Newcastle jobban kezdte volna a bajnoki idényt, eddigi öt meccséből hármat is elveszített, és csak a tizenegyedik helyen áll, bár legutóbb győzött 1–0-ra a Brentford ellen. A keddi összecsapás különlegessége, hogy máris visszatér ellenfélként a San Siróba a Newcastle olasz középpályása, Sandro Tonali, akit a nyáron épp a Milantól vett meg a Newcastle 64 millió euróért.

A La Gazzetta dello Sport cikke szerint szívélyes fogadtatásra számíthat a 23 éves, gyerekkora óta Milan-drukker karmester, mivel nem ő akart távozni, sőt kifejezetten kérte, hogy maradhasson, ám a vezetőket jobban érdekelte az érte kapott csinos summa.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló
A keddi program:
    E csoport:
Feyenoord (holland)-Celtic Glasgow (skót) 22.00
SS Lazio (olasz)-Atlético Madrid (spanyol) 22.00
    F csoport:
AC Milan (olasz)-Newcastle United (angol) 19.45
Paris Saint-Germain (francia)-Borussia Dortmund (német) 22.00
    G csoport:
Young Boys (svájci)-RB Leipzig (német) 19.45
Manchester City (angol)-Crvena zvezda (szerb) 22.00
    H csoport:
FC Barcelona (spanyol)-Royal Antwerp (belga) 22.00
Sahtar Donyeck (ukrán)-FC Porto (portugál), Hamburg 22.00
A szerdai program:
    A csoport:
Galatasaray (török)-FC Köbenhavn (dán) 19.45
Bayern München (német)-Manchester United (angol) 22.00
    B csoport:
Sevilla (spanyol)-Lens (francia) 22.00
Arsenal (angol)-PSV Eindhoven (holland) 22.00
    C csoport:
Real Madrid (spanyol)-Union Berlin (német) 19.45
Braga (portugál)-SSC Napoli (olasz) 22.00
    D csoport:
Real Sociedad (spanyol)-Internazionale (olasz) 22.00
Benfica (portugál)-Salzburg (osztrák) 22.00

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?