Bajnokok Ligája: 95. percben lőtt kapusgóllal mentett pontot a Lazio

Több emlékezetes pillanatot is hozott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2023-24-es kiírásának első játéknapja, de azt, amit Ivan Provedel tett egyszerűen nehéz lesz überelni.

Feyenoord – Celtic Glasgow 2-0

Rotterdamban a lassan induló mérkőzés eseményei az első félidő hajrájára felpörögtek: előbb Yankuba Minteh próbálkozott két veszélyes távoli lövéssel, aztán egy nagy vendéglehetőség következett – Timon Wellenreuther nagyot védett Meada Daizen próbálkozásánál, majd a hosszabbításban a rotterdamiak vezetést szereztek. Calvin Stengs szabadrúgása átsurrant a sorfalon, majd a labda a kapu előtt lepattanva meglepte Joe Hartot, és a hálóba jutott.

A második félidőben két Celtic-játékos is piros lapot kapott, ráadásul mindketten első Bajnokok Ligája-mérkőzésüket fejezték be ilyen csúfosan. Az 58. percben Gustaf Lagerbielke birkózta le a tizenhatoson belül Igor Paixaót – a tizenegyest a sértett gyengén lőtte, Hart pedig kitornászta. Nem sokkal ezután beállt Odin Thiago Holm, aki tíz percet tölthetett a pályán: talpalása után együtt zuhanyozhatott csapattársával.

A 76. percben iráni Alireza Dzsahanbahs lőtt közelről a léc alá, a kettős emberhátrány ellenére azonban a skótok megúszták a nagyobb verést.

Lazio Róma – Atlético Madrid 1-1

Meglepett kapust nemcsak Rotterdamban, hanem az Atlético Madrid római vendégjátékán is láthattunk: a Lazio akkor került hátrányba, amikor az első félidő hajrájához érve Pablo Barrios távoli próbálkozása megpattant, Ivan Provedel pedig nem tudott mit kezdeni a kapujába vágódó labdával.

Az első félidőben a vendégtalálat ellenére a hazaiak voltak némileg aktívabbak, s a szünet után sokáig úgy tűnt, hiába küzdenek az egyenlítésért... Aztán eljött a 95. perc, és egy szöglet után Luis Alberto ívelését a Lazio kapusa, Ivan Provedel befejelte.

Az olasz futballista a BL történetének második kapusa lett, aki nem büntetőből talált be, Sinan Bolat, a belga Standard Liege színeiben egy AZ Alkmaar elleni 2009-es csoportmeccs alkalmával egyenlített hasonlóképpen.

PSG – Borussia Dortmund 2-0

A PSG az első negyvenöt percben nem kevesebb mint 73 százalékban birtokolta a labdát, a gólhoz legközelebb a 19. percben járt, Vitinha a jobb oldali kapufát találta el. A portugál támadó mesteri tekerése után centimétereken múlott a hazaiak vezető gólja, a tizenhatosig számtalanszor eljutottak, de a német élőfalon nem sikerült áttörniük.

A fordulás után a Paris Saint-Germain hetven másodperc után tizenegyeshez jutott, amelyet Kylian Mbappé értékesített, kisvártatva pedig Asraf Hakimi szerzett szépségdíjas gólt. Innentől a végéig őrizték előnyüket a párizsiak, akik a nehéz csoportban győzelemmel rajtoltak.

AC Milan – Newcastle 0-0

Az AC Milan az első húsz percben gyakorlatilag eldönthette volna a három pont sorsát. Több gólt is szerezhettek volna a hazaiak, sorra rúgták a szögleteket, érkeztek a fejesek, valamint a lövések távolról, közelről. Húsz perc alatt hatszor találta el a kaput a Milan, 2003 óta, amióta mérik, egy-egy félidőben sem jutott el eddig, a szünetig pedig összesen 14-szer kísérleteztek gólszerzéssel a piros-feketék. A legemlékezetesebb ziccer Rafael Leao nevéhez fűződik, aki a vendégek tizenhatosán belül három védőt is kicselezett, ám egyszerű megoldás helyett sarokkal próbálta a labdát a hálóba juttatni. A Newcastle foggal-körömmel védekezett, és úgy játszotta le a milánói első negyvenöt percet, hogy egyetlen, kaput eltaláló lövése, fejese sem volt.

És a második félidőben is ott folytatták a felek, ahol abbahagyták. A játék képe alapján idő kérdése volt, mikor szerzi meg a vezetést a hazai együttes, a pályán egyértelműen az történt, amit az olaszok akartak.

Kétségbeesetten támadott a Milan, a vendégek védői jégkorongozó módjára vetették magukat a labda útjába – a Newcastle győzelemmel felérő döntetlent ért el Milánóban.

Manchester City – Crvena zvezda 3–1

A címvédő  azonnal magához ragadta a kezdeményezést – amelyet a szerb bajnok tudatosan át is engedett neki –, de csupán negyedórányi játék után jegyezhettünk fel valódi gólhelyzetet, ekkor Rodri életerős lövését hárította az izraeli válogatott kapus, Omri Glazer. A Zvezda kapusa három perccel később is a helyén volt, ezúttal Álvarez lövését fogta meg. A 25. percben Haaland villant meg, de a norvég fejese hiába járt túl Glazer eszén, a keresztléc a megmentette a góltól a szerbeket.

Négy perccel később ismét Glazer védett óriásit, ezúttal Aké fejesét tornázta ki. A 38.percben Álvarez ismét próbára tette a Cz kapusát – sikertelenül. Ezután Foden fejelhetett teljesen üresen, de ő is Glazerbe bólintotta a labdát.

Az első félidő ráadásában aztán jött a hideg zuhany: Osman Bukari csapata első lehetőségét gólra váltotta, miután Rúben Dias háta mögül kiugorva egyedül találta magát Edersonnal szemben.  A ghánai szélső találatát először még les címén visszavonta a játékvezetői csapat, de a VAR-vizsgálat bebizonyította, hogy a portugál bekk lába bizony belógott Bukari mögé – 45 perc játék után megszerezte a vezetést a Zvezda.

A szerb eufória a szünet után egy percig tartott, mert a másodikban már talpon volt a hazai tábor: Haaland ugratta ki Julián Álvarezt, aki eltolta a labdát a kivetődő Glazer mellett, majd finom mozdulattal a kapuba helyezett. Hat perccel később újabb gólt szereztek a hazaiak, de Kyle Walker találatát les címén érvénytelenítette a portugál játékvezető. Ezután folytatódott a Glazer-parádé, az izraeli kapus előbb Álvarez lövését próbálta megfogni, majd hibáját javítva hárítani tudta a lecsorgóra érkező Haaland próbálkozását. A szóban forgó parádé percekkel később tragikomédiába fulladt: Álvarez – egyébként a kapu mellé tekeredő – szabadrúgását Supermant idéző mozdulattal akarta kiütni Glazer, de rossz ütemben érkezett, és a labda az ökléről a hálóba került.

A címvédő a 73. percben zárta le a meccset, az előző idény döntőjének a hőse, Rodri lőtt belsővel a bal alsó sarokba.

Young Boys – RB Leipzig 1-3

Már a harmadik percben előnybe került a lipcsei együttes a svájci műfüvön, méghozzá egy potya góllal: Mohamed Simakan közeli fejesét csúnyán bevédte Anthony Racioppi. Marco Rose tanítványai ezután ostrom alá vették a kaput, de a második találatot már nem sikerült begyötörniük a meccs elején. A berniek nem húzódtak be a kapujuk elé, vállalták a sokpasszos játékot, de nem igazán voltak képesek megbontani a vendégvédelmet. Erre nem is volt szükség: Meshack Elia a tizenhatos vonaláról bődületesen nagy gólt ragasztott Blaswich kapujába a 33. percben. A szünetig az egyébként jó iramú meccs nem hozott újabb nagy lehetőséget, így 1–1-es döntetlennel fordultak a felek.

A szünet után már az első percekben felizzott a hangulat, amikor Xavi Simons eltolta a labdát Racioppi mellett, majd elesett, de a játékvezető elsőre nem adott tizenegyest. A visszajátszás egyértelművé tette, hogy a holland középpályás valóban a kapus lábában akadt el, de az albán Enea Jorgji általános meglepetésre videózás után sem mutatott a büntetőpontra, ellenben Kamplnak kiosztott egy sárga lapot reklamálásért. A 62. perben ismét a 24 éves svájci kapus villant meg, miután kiváló helyezkedéssel ártalmatlanította Openda csukafejesét. Négy perccel később a csereember Sesko fejesénél már ő sem tudott segíteni, de a 20 esztendős szlovén csatár lesről volt eredményes.

A holtponton a 73. percben jutott át a Leipzig, egy szögletet követően Xaver Schlager 22 méterről bal lábbal megeresztett egy lapos lövést, a labda pedig a „folyosón” végigsuhanva a bal alsó sarokban kötött ki.

Az utolsó percekben minden mindegy alapon rohamozott a Young Boys, és pont ez lett a veszte: Benjamin Sesko a ráadásban gólra váltott egy kontrát, bebiztosítva a lipcseiek sikerét. 

FC Barcelona – Royal Antwerp 5–0

Az első félidőben Joao Félix két villanása után gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés, majd Raphinha beadása egy védőről a kapuba pattant – nem erőltette meg magát a Barca, de nem is volt erre a szüksége.

Egyik mester sem cserélt a szünetben, de amikor a második félidő elején Gavi is betalált, Xavi és Van Bommel (egykori játékostársak) már „belenyúltak” a csapatukba: a hazai mester azonnal pihenőt vezényelt a Gavi, Frenkie de Jong párosnak, kollégája az Alhassan Yusuf, George Ilenikhena, Ritchie De Laet hármast dobta harcba.

Joao Félix újabb gólja után pályára lépett a 16 éves Lamine Yamal, aki kihagyott két helyzetet, majd majdnem adott egy gólpasszt Robert Lewandowskinak.

Sahtar Doneck – FC Porto 1–3

Az Oroszország Ukrajna elleni agressziója miatt továbbra is idegenbe kényszerülő Sahtar Doneck idén nem Varsóban, a Legia pályáján, hanem a Hamburg stadionjában fogadja vendégeit. Elsőként a Porto látogatott a Volksparkstadionba, ahol a HSV legutóbb a 2006–2007-es idényben játszott BL-meccseket.

A legtöbb izgalmat a mérkőzés első fél órája hozta: Wanderson Galeno egy kipattanóból már a 8. percben vezetést szerzett a vendégeknek. Nem sokkal később Kevin Kelsy az ötösről befejelte az ukránok egyenlítését, a portugál első gól szerzője azonban duplázni tudott védője szorításában leadott, tizenkét méteres lövésével.

Galeno ezután még egy gólpasszt is kiosztott, balról érkező beíveléséből Mehdi Taremi juttatta a kapuba a labdát, kialakítva az 1–3-as végeredményt.

BL, csoportkör, 1. forduló:
    E csoport:
Feyenoord (holland)-Celtic FC (skót) 2-0 (1-0)
SS Lazio (olasz)-Atlético Madrid (spanyol) 1-1 (0-1)
      F csoport:
Paris Saint-Germain (francia)-Borussia Dortmund (német) 2-0 (0-0)
AC Milan (olasz)-Newcastle United (angol) 0-0  
    G csoport:
Manchester City (angol)-Crvena zvezda (szerb) 3-1 (0-1)
Young Boys (svájci)-RB Leipzig (német) 1-3 (1-1)
    H csoport:
FC Barcelona (spanyol)-Royal Antwerp (belga) 5-0 (3-0)
Sahtar Donyeck (ukrán)-FC Porto (portugál) 1-3 (1-3)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?