BL: száz százalékos maradt a Manchester City és a Barcelona

A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének 3. fordulója után már csak négy csapat maradt száz százalékos mérleggel: Real Madrid, Bayern München, Manchester City és FC Barcelona.

Celtic Glasgow–Atlético Madrid 2-2

A Celticnek négy perc kellett, hogy Furuhasi Kjogo góljával megszerezze a vezetést. Azonban az Atlético sem hátrált meg, és a 25. percben kiharcolt egy büntetőt, amelyet ugyan a skótok kapusa, Joe Hart még hárítani tudott, de a kipattanó labdát Antoine Griezmann a kapuba juttatta. A Celtic viszont ismét hamar reagált, kevesebb mint három percre rá Luis Palma pazar találatával visszaszerezte az előnyt.

A fordulás után sem kellett sokat várni a gólra, az 53. percben Álvaro Morata fejesével megint csak döntetlenre módosult az eredmény. Ennek ellenére a folytatás már nem szolgált túl sok izgalommal, a 82. percben ugyan emberhátrányba kerültek a spanyolok Rodrigo De Paul kiállítását követően, de ez sem változtatott a játék képén – maradt a 2–2.

Feyenoord–Lazio 3-1

A  holland gárda a meccs kezdetétől fogva sokkal dinamikusabban és biztatóbban játszott, aminek meg is lett az eredménye.

A 25. percben még visszavonták a Feyenoord első találatát, de nem sokkal később ténylegesen megszerezték az első góljukat a hazaiak, Santiago Giménez fejezett be pontosan egy kontrát. A rotterdamiak ezt követően sem lassítottak, a félidő hosszabbításában meg is duplázták az előnyüket. Ramiz Zerruki lendületből érkezett a hátragurított labdára, amelyet elemi erővel a jobb felsőbe lőtt, így kétgólos különbséggel vonulhattak a felek az öltözőbe.

A második játékrész ugyan vontatottabban indult az elsőnél, de a gól itt sem maradt el. A 74. percben ismét Giménez volt eredményes, aki ezúttal egy kipattanó labdára csapott le nagyon jó ütemben. Noha a 83. percben büntetőből egyszer a vendégek is a betaláltak, ez már csak a szépítésre volt elég.

E-csoport, 3. forduló

  • Celtic (skót)–Atlético Madrid (spanyol) 2–2 
  • Feyenoord (holland)–Lazio (olasz) 3–1 

1. Feyenoord              3             2              –             1              7–4         6
2. Atlético Madrid     3             1              2              –             6–5         5
3. Lazio                       3             1               1              1              4–5         4
4. Celtic                       3             –             1              2              3–6         1

PSG–AC Milan 3-0

A Milan kapuját a volt párizsi Mike Maignan védte, a PSG kapuját pedig a volt milanos Gianluigi Donnarumma – az első gólt pedig Kylian Mbappé szerezte, a vendégek nagy bánatára.

Ousmane Dembélé gólját még elvette a VAR, de Randal Kolo Muaniét nem, bő egyórányi játék után eldőlt a mérkőzés.

Ahogyan a Juventus ellen a hétvégén, most sem lelkesedett a Milan, a „darálás” pedig édeskevésnek bizonyult.

A hajrában mindkét kapus védett párat még, Li Kang In pedig szerzett egy szép gólt. 3–0

Newcastle United–Borussia Dortmund 0-1

A kezdő sípszót követően még két perc sem telt el, de már mindkét kapusnak adódott védeni valója. Először a németek veszélyeztettek, Malen lövésénél Pope volt résen. A hazai kontra végén pedig Gordon került lövőhelyzetbe, de 14 méteres tekerését Kobel hárította. A 10. percben egész közel került a gólhoz a Borussia, ám Pope előbb Malen, majd Füllkrug lövését is bravúrral védte. Az első negyedóra végén nagy érvágás érte az angolokat, a kezdőcsatárt, a svéd Isakot sérülés miatt kellett lecserélni. A folytatásban is inkább a németek előtt adódtak lehetőségek, és bár az angolok is próbálkozta bőszen, lövésig is alig-alig jutottak el. A 45. percben aztán teljesen megérdemelten megszerezték a vezetést a németeket: labdaszerzést követően Reus szöktette Schlotterbecket a bal szélen, az előre húzódó hátvéd Nmechához passzolt, aki 14 méterről a bal alsó sarokba lőtt.

A másik félidő első lehetősége a Dortmund előtt adódott, de Reus lövése a kapu fölé szállt. Az 57. percben közel járt az egyenlítéshez a hazai csapat, Wilson közeli lövését Kobel nagy bravúrral védeni tudta. A folytatásban főleg mezőnyben folyt a játék, a németek magabiztosan őrizték előnyüket, a Newcastle pedig hiába játszott óriási fölényben, nem tudott helyzetbe kerülni. A hajrában kétszer is centikre kerültek a ponttal kecsegtető góltól a hazaiak. A 86. percben Wilson fejese csattant a lécen, a hosszabbítás utolsó percében pedig Gordon megpattanó lövése találta telibe a kapufát.

F-csoport, 3. forduló

  • PSG–AC Milan 3-0
  • Newcastle United–Borussia Dortmund 0-1

1. Paris SG            3            2              –             1              6–4         6
2. Borussia           3            1              1              1              1–2          4
3. Newcastle        3            1              1              1              4–2         4
4. AC Milan          3             –             2              1              0–3         2

Young Boys–Manchester City 1-3

Nem ijedt meg a címvédőtől a Young Boys,  már az első percben akadt védenivalója Edersonnak – Ugrinic vette célba a kaput. Hamar megérkezett a City válasza: előbb Rodri fejelt a kapu mellé, majd Matheus Nunes lövése tévesztett célt. A továbbiakban is a Guardiola-csapat dominált, de előbb Doku, majd Nunes lövésénél is Racioppi mutatott be bravúrt – eközben a hazaiak részéről csak erőtlen kontrákra futotta. A 32. percben a hazai kapus nagyon bizonytalanul jött ki Nunesre, a labda pedig kis híján bepattant róla, viszont Benito a gólvonal elől ki tudta vágni a labdát. A félidő vége felé a Young Boys is megvillantotta farkaskörmeit, előbb Blum lövését kellett védenie Edersonnak, majd Itten fejese szállt a kapu fölé.  Az egyik utolsó szó ezzel együtt Dokué lehetett volna, de a belga átlövését bravúrral védte Racioppi, majd Rodri újabb próbálkozását védte a svájci kapus.

A fordulás után három perccel megtört a jég: Rúben Dias fejesét még a lécre tudta ütni Racioppi, viszont a kipattanót Manuel Akanji már a hálóba kotorta. A címvédő előnye mindössze három percig tartott, mintaszerű kontra végén Meshack Elia pompás mozdulattal bökött alá a labdának, amely a kifutó kapus fölött a kapuba hullott. A játékrész derekán Erling Haaland értékesített egy tizenegyest, így ismét a City vezetett – a bátran futballozó svájciak bánatára.

A norvég óriás a hajrában minden kétséget eloszlatott egy, a 16-oson belülről a bal felsőbe zúdított labdával – nem volt könnyű csata, de végül megnyugtató győzelmet aratott a címvédő, amelynek még az is belefért, hogy Álvarez gólját kezezés miatt nem adta meg a játékvezető. 1–3

RB Leipzig–Crvena Zvezda 3-1

A Crvena zvezda csupán 12 percig bírta kapott gól nélkül Lipcsében: a 12. percben a saját 16-osukon belül adták el a labdát a szerbek, az így kialakuló ziccert pedig David Raum váltotta gólra. Nem sokkal ezután Forsberg és Lukeba is megduplázhatta volna a hazaiak előnyét, de Glazer – szokás szerint – mindkét alkalommal remek védésekkel tartotta meccsben a csapatát. A félidő második felében egyenlíthetett volna a Zvezda, de Ivanics fejesét bravúrral védte a Gulácsi Pétert továbbra is a padon tartó Blaswich.

A fordulás után kiegyenlítette a játékot a szerb csapat, de lélektanilag pont a legjobbkor villant meg Xavi Simons: a fiatal holland eltolta a labdát Hvang mellett, majd 21 méterről a bal felső sarokba ágyúzott. A 70. percben – mintha nem kapott volna újabb gólt – szépíteni tudott a szerb bajnok, Marko Sztamenics egy védőn megpattanó lövést küldött a hálóba. A szerbek optimizmusát a közvetlen közelről eredményes Dani Olmo hűtötte le: nem játszott mindig meggyőzően, de hozta a papírformát a lipcsei gárda. 3–1

G-csoport, 3. forduló

  • RB Leipzig (német)–Crvena zvezda (szerb) 3–1
  • Young Boys (svájci)–Manchester City (angol ) 1–3

1. Manchester City             3              3              –             –             9–3         9
2. RB Leipzig                       3              2              –             1              7–5         6
3. Crvena zvezda                3              –              1              2              4–8        1
4. Young Boys                    3               –             1              2              4–8         1

FC Barcelona– Sahtar Donyeck 2-1

Az első félidő főhőse egyértelműen a 2003-ban született Fermín López volt. A húszéves futballista az első agresszív letámadásnak köszönhető labdaszerzés után került helyzetbe, és bár Dmitro Riznik védett, a lövés előtti csel már árulkodott: rendben vannak a fiatalember idegei. És a lábai is: nem sokkal később Ilkay Gündogan pazar indítása után ballal lőtt, de a jobb oldali kapufát találta el, a kipattanó labdát Ferran Torres zúdította a kapuba (1–0). A partjelző lest látott, a videoszobában üldögélők a lassítást követően jelezték: rosszul, így a Barca megszerezte a vezetést.

Aztán megint Fermín López hívta fel magára a figyelmet, egy csel után ezúttal a bal oldali kapufát találta el bődületes erővel, de ez a labda már nem kifelé, hanem befelé, a kapus mögé vágódott.

Az ukránok igyekeztek megbecsülni a labdát, de felőrölte őket a védekezés, nem tudtak veszélyes helyzetet kialakítani a katalánok kapuja előtt. Aztán egy óra elteltével a grúz Irakli Azarovi nagyszerű indítása után Georgij Szudakov a hazai kapu jobb oldalába lőtt.

A hajrában megint Irakli Azarovi beadása okozott zavart, és megkönnyebbültek a katalánok, amikor a berobbanó Tarasz Sztepanenko a kapu mellé lőtt. S bár volt esélye egyenlítenie a Sahtarnak, a Barcelona három kör után is hibátlan maradt.

Royal Antwerp–FC Porto 1-4

A belgák kezdték jobban a meccset, vezettek is a félidőben, de a második félidőben a Porto Evanilson vezérletével megfordította az állást, és végeredményben fölényes győzelmet aratott.

H-csoport, 3. forduló

  • Royal Antwerp (belga)–Porto (portugál) 1–4
  • Barcelona (spanyol)–Sahtar Doneck (ukrán) 2–1

1. FC Barcelona                3              3              –             –             8–1         9
2. FC Porto                       3              2              –             1              7–3         6
3. Sahtar Doneck             3              1              –             2              5–7         3
4. Antwerp                       3               –             –             3              3–12       0

Kapcsolódók

Kimaradt?