BL-selejtező: győzelemmel kezdte a szezont a Kolozsvári CFR

Sikerrel vette első hivatalos mérkőzését az idei szezonban a Kolozsvári CFR, a vasutas csapat a Bajnokok Ligája selejtezőjének 1. fordulójában 3-1-re legyőzte hazaia pályán a Borac Banja Luka csapatát. Visszavágó egy hét múlva Bosznia-Hercegovinában.

Negyvenkét nappal azután, hogy a tavalyi szezon utolsó fordulójában a Fellegváron átvehette zsinorban negyedik, fennállása hetedik bajnoki címét,Bajnokok Ligája selejtezővel kezdte el az új idényt a Kolozsvári CFR. A vasutasoknak négy párharcot kell megnyerniük a csoportkörbe jutáshoz, első fordulós ellenfelük a Borac Banja Luka csapata volt.

A Bosznia-Hercegovina szerbek lakta részéről érkező csapat megilletődötten futott ki a Constantin Radulescu stadion gyepére. A két csapat közötti tudásszintbeli különbség elsősorban a támadásvezetés gyorsaságában mutatkozott meg, a hazaiak sebességváltása már a mérkőzés elején sok fejtörést okozott Marko Makszimovics tanítványainak. Egy ilyen akció vezetett az első hazai gólhoz is: a kapu felé törő Billel Omranit csak szabálytalanul tudja megállítani a tizenhatosban Djordje Milojevics, a holland játékvezető által megítélt büntetőt Ciprian Deac a bal kapufára lövi, a kipattanóra lecsapó Omrani pedig visszaküldi a labdát a hálóba. Marius Sumudica tanítványai a vezetés megszerzése után se álltak vissza, ezért aztán helyzetek sorozatát dolgozták ki a Lakics kapujánál. Félórához közeledve Paun labdát szerzett a baloldalon, továbbküldte a játékszert Omraninak, aki gólja után gólpasszal írta be a nevét a mérkőzés statisztikájába. A találatot a büntetőt elhibázó Deac szerezte.

A játék képéhez képest hidegzuhanyként hatott a mintegy 4 ezer vasutas szurkolók számára, hogy az első félidő utolsó percében a Borac visszajött a meccsbe: Panajotisz Moraitisz, a Banja Luka görög csatára, kihasználva Rasih Buhenna túl laza emberfogását közelről fejelt Giedriusz Arlauszkis kapujába. A szépítő találat után azonnal mehettek pihenni a csapatok.

A második félidő hasonló forgatókönyv szerint zajlott, a CFR akkor támadott, és akkor jutott el Lakics kapujáig, amikor csak akart. A megnyugtató harmadik gólt az izlandi Runar Mar Sigurjonsson szerezte a 60. percben egy szép, kissé szögből ráküldött lövéssel.

A visszavágót jövő kedden rendezik Banja Lukában. A párharc győztese a luxemburgi Fola Esch és gibraltári Lincoln Red Imps összecsapás nyertesével találkozik a BL-selejtező 2. fordulójában. Az első, luxemburgi mérkőzés 2-2-es döntetlennel zárult, tehát az a párharc teljesen nyitott maradt. Itt kell megjegyeznünk, hogy az UEFA szabályzatmódosítása értelmében az idei szezontól eltörölték az idegenben lőtt gól szabályát.

Bajnokok Ligája, selejtező, 1. forduló

  • Ferencvárosi TC–Prishtina (koszovói) 3–0 (Nguen 71., R. Mmaee 74., Blazic 78.)
  • Flora Tallinn (észt)–Hibernians (máltai) 2–0 (Sappinen 75., 89.)
  • HJK (finn)–Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 3–1 (Ro. Riski 5., Valencic 7., Saksela 13., ill. Raicskovics 35. – 11-esből)
  • Kolozsvári CFR (romániai)–Borac Banja Luka (boszniai) 3–1 (Omrani 11., Deac 28., Sigurjónsson 60., ill. Moraitisz 45+1.)
  • Zalgiris Vilnius (litván)–Linfield (északír) 3–1 (Videmont 38., T. Kis 45., Sylvestr 67., ill. Manzinga 54.)
  • Fola Esch (luxemburgi)–Lincoln Red Imps (gibraltári) 2–2 (Bensi 65., Ahmetxhekaj 66., ill. Carrallero 26., Brito 50.)
  • Shkëndija (északmacedón)–Mura (szlovén) 0–1 (Bobicanec 28.)    

Kapcsolódók

Kimaradt?