BL: öt kiadó hely maradt az utolsó fordulóra

A PSG, a Sporting és az Inter is csatlakozott a nyolcaddöntős csapatokhoz a labdarógó Bajnokok Ligájának 5. fordulója után.

A-csoport

Mind a három magyar játékosa kihagyta a Lipcse belgiumi vendégjátékát, Gulácsi Péter koronavírus, Willi Orbán megfázás, Szoboszlai Dominik sérülés miatt, de rajtuk kívül még hét hiányzója volt a németeknek, plusz a vezetőedző, Jesse Marsch.

A nagy tét (ha nem nyer a Leipzig, akkor nem jut be az Európa-liga csoportkörébe, ez köztudott volt a mérkőzés előtt) azonban feldobta a többieket, és az első félidőben eldöntötték a mérkőzést. Sőt tulajdonképpen az első negyedóra végére, mert előbb Christopher Nkunku lőtte a kapuba a Simon Mignolet kapusról kipattanó labdát, majd a Kamal Sowah által teljesen fölöslegesen összehozott büntetőt Emil Forsberg értékesítette. Aki szerzett még egy szép gólt a tizenhatos elől a szünet előtt, míg a portugál csatár, André Silva fejjel volt eredményes. Keményen, harcosan játszott a két csapat, négygólos különbségnél is, a végén majdnem tömegverekedés tört ki a pályán Éder Balanta sunyi belépője miatt.

Hiába kezdett a párizsiaknál a Messi, Mbappé, Neymar trió, sokáig nem ők játszottak meghatározó szerepet vendégoldalon, hanem sokkal inkább a Kimpembe vezérelte vendégvédelem, amely több hazai lövésnél is nagyot mentett, hol lábbal, hol fejjel, de Keylor Navas kapus is tette a dolgát becsülettel, amikor szükség volt rá. Ha pedig senki nem ért oda, akkor a kapufa mentett, mint Gündogan lövésénél.

A PSG az első félidőben egy ziccerig jutott el, de Kylian Mbappé akkor még nem találta el a kaput. A második félidő elején Messi passzából azonban már olyannyira eltalálta, hogy meg is szerezte a vezetést csapatának.    

Guardiola a kapott gólra rögtön cserével válaszolt, Zincsenko helyett jött Gabriel Jesus és a Manchester City a folytatásban már nem csak helyzetekig jutott. Előbb Raheem Sterling egyenlített közvetlen közelről, majd a BL-ben a 4. meccsén a 3. gólját szerző Gabriel Jesus révén fordítottak is a hazaiak egy nagyon szép támadás végén.

A City győzelmével csoportelsőként jut tovább az utolsó fordulótól függetlenül, de a PSG is biztosan továbbjut, miután az RB Leipzig nyert az FC Bruges vendégeként.

A-csoport, eredmények

  • FC Bruges (belga)–RB Leipzig (német) 0–5 (Nkunku 12., 90+3., Forsberg 17. – 11-esből, 45+1., André Silva 27.)
  • Manchester City (angol)–Paris Saint-Germain (francia) 2–1 (Sterling 63., Gabriel Jesus 76., ill. Mbappé 50.)

1. Manchester City            5             4             –             1             17–  8      12
2. Paris SG                          5             2             2             1               9–  7       8
3. RB Leipzig                       5             1             1             3             13–13       4
4. FC Bruges                       5             1             1             3               5–16       4

B-csoport

Zsinórban a negyedik győzelmére készült az Atlético Madrid az AC Milan ellen – a két csapat nem is találkozott többször tétmeccsen egymással. A mérkőzést az Atléti kezdte lendületesebben, Ciprian Tatarusanunak már a 4. percben nagy bravúrt kellett bemutatnia De Paul helyzeténél. Míg a spanyolok igyekeztek gyors átmenetekkel, minél rövidebb idő alatt felérni a Milan kapujáig a labdaszerzések után, addig az olaszok épphogy lassítani próbálták a játékot, megfontoltan, minél több oldalirányú passzal szövögették támadásaikat. 

A második játékrész egy ígéretes Saelemaekers-lövéssel indult, Oblak védte a jobbról érkező kísérletet. Néhány perccel később a balról befelé húzó Lemar tesztelte Tatarusanut. A folytatásban Giroud a gólszerzés helyett a második sárga lap, és így egy piros kiharcolásához járt közel, de a játékvezető mindannyiszor megkönyörült a rutinos francián.

A támadó számára azonban így sem ért jó véget a meccs, a 66. percben bicegve hagyta el a játékteret, s jöhetett a helyére Ibrahimovic. A svéd a 72. percben kis híján gólpasszt adott a másik csereembernek, Bakayokónak, ám hiába feküdt már a kapus, a középpályás 14 méterről a bevetődő bekket, Szavicsot találta el. A hajrát a Milan kezdte mezőnyfölényben, a cseréket látva az az érzése támadt az embernek, Diego Simeone egyre inkább kiegyezne a döntetlennel, csak az olaszok el ne vigyék a három pontot a Wanda Metropolitanóból.

A 86. percben Ibrahimovic lépett ki a leshatárról, Oblak óriási bravúrt mutatott be, hogy ne kelljen munkára fogni a VAR-szoba vonalazóit. Egy perccel később már sem a kapus, sem a videobíró nem menthette meg a spanyolokat: Kessié balról beívelt labdájára Junior Messias érkezett jó ütemben és az ötös jobb csücskétől védhetetlenül bólintotta azt a kapuba (0–1).

A csoport másik mérkőzésén a Liverpool mindenféle nyomás nélkül léphetett pályára az FC Porto ellen: az angolok első helye a B-csoportban már négy forduló után biztossá vált.

A portugálok az első félidőben ugyan többet birtokolták a labdát és több fejessel, lövéssel is próbálkoztak, mint a hazaiak, ám Alisson kapuja előtt rendkívül pontatlannak bizonyultak – csupán egyszer találták el azt. A második játékrész aztán a jóval taktikusabban futballozó Liverpoolé volt. A házigazda az 52. percben Thiago Alcantara kapáslövésével szerezte meg a vezetést, majd a 70. percben Mohamed Szalah döntötte el a találkozót.

A Liverpool öt fordulót követően is hibátlan, mögötte viszont szinte bármi megtörténhet a csoport második helyéért folyó harcban. Az utolsó körben a Milan fogadja az angolokat, a Porto hazai pályán az Atléticóval meccsel.

B-csoport, eredmények

  • Atlético Madrid (spanyol)–Milan (olasz) 0–1 (Messias Junior 87.)
  • Liverpool (angol)–FC Porto (portugál) 2–0 (Thiago Alcantara 52., Szalah 70.)

1. Liverpool        5              5             –             –             15–5      15
2. FC Porto         5             1             2             2               3–8        5
3. AC Milan         5             1             1             3               5–7        4
4. Atlético           5             1             1             3               4–7        4

C-csoport

Mivel az amszterdamiak a Besiktas elleni összecsapás előtt már hat ponttal vezették a C-csoportot, Erik ten Hag vezetőedző úgy gondolta, alaposan megvariálja a kezdőt, és az előző, Dortmund elleni összeállításhoz képest hat cserét is eszközölt. Többek között a cserepadra ültette a BL-ben eddig remekelő Sébastien Hallert.

Nem ilyen visszatérésről álmodozhatott Onana, hiszen már a találkozó elején vezetést szerzett a Besiktas Rasid Gezzal büntetője révén, amit egy kezezés után ítélt meg a játékvezető.

Mivel az első játékrészben nem vezettek eredményre az Ajax támadásai, Ten Hag mester a szünetben a „titkos” fegyveréhez, Hallerhez nyúlt, aki beállása után szinte rögtön egyenlített, sőt, a 69. percben szerzett második találatával megfordította a meccset. Az elefántcsontparti-francia az első játékos, aki az első öt Bajnokok Ligája-meccsén kilenc gólig jutott. A korábbi csúcstartó – nyolc találattal – Erling Haaland volt.

A sikerrel az amszterdamiak továbbra is hibátlanul állnak a kvartettben, és már biztos a csoportelsőségük is.

Erling Haaland hiányában a Dortmund nem nyújt túlságosan meggyőző teljesítményt. A Sporting elleni mérkőzésen már az első félidőben jött a hideg zuhany. A hatalmas tehetségnek kikiáltott Pedro Goncalves előbb egy felíveléssel megiramodva lőtt a kapuba hihetetlen magabiztossággal, majd a tizenhatoson kívülről szerzett bombagóllal duplázott.

Ahogy telt az idő, a fekete-sárgák egyre frusztráltabbá váltak: Emre Cannak olyannyira eldurrant az agya, hogy durván nekiment az egyik portugálnak, amiért azonnali piros lapot kapott. Tettével azt érte el, hogy a Sporting még inkább dominált. Goncalvesnek még mesterhármas is összejöhetett volna, azonban tizenegyesből képtelen volt betalálni. Igaz, a kipattanót azért Pedro Porro befejelte.

A hajrában az idei átigazolási időszakban szerződtetett Donyell Malen szépített, de mivel a portugálok két góllal nyertek, biztossá vált a továbbjutásuk (a Dortmund a csapatok előző egymás elleni meccsén csak egy góllal győzte le a Sportingot).  

C-csoport, eredmények

  • Besiktas (török)–Ajax 1–2 (holland) (Gezzal 22. – 11-esből, ill. Haller 54., 69.)
  • Sporting CP (portugál)–Borussia Dortmund (német) 3–1 (Pedro Goncalves 30., 39., Pedro Porro 81., ill. Malen 90+3.)

1. Ajax                 5             5             –             –             16–  3    15
2. Sporting CP   5             3             –             2             12–  8    9
3. Borussia          5             2             –             3               5–11    6
4. Besiktas          5             –             –             5               3–14    0

D-csoport

Érezhető volt, hogy a Real Madrid komolyabban veszi ellenfelét, a Seriff Tiraspolt a szeptemberi fiaskót követően, ez a helyzetek és a gólok számában is megmutatkozott, bár a vezetés megszerzéséhez szerencse is kellett: David Alaba 16 méterről elvégzett szabadrúgása megpattant Cristiano lábán, a labda így védhetetlenül csapódott a kapu közepébe (0–1). A második gólnak a madridiak remek egyérintős játékkal készítették le Toni Kroosnak a labdát, a német lövése a lécről vágódott a gólvonal mögé (0–2).

Ha a közvetlenül a szünet előtt kapott gól után maradt volna még kérdés a végkimenetelt illetően, a harmadik Real-találat végleg eldöntötte a három pont sorsát: Karim Benzema a tizenhatos vonaláról eleresztett pontos lövése a jobb alsóban kötött ki (0–3).

A Real Madrid győzelmének köszönhetően elkönyvelheti a nyolcaddöntős részvételt, az utolsó fordulóban az Inter ellen a döntetlen is elég lehet a csoportelsőséghez.

Az Inter Milano úgy is vágott neki a Sahtar elleni mérkőzésnek, ahogyan egy döntőnek illik. Fél óra elteltével 11 gólszerzési kísérlet szerepelt a hazaiak neve mellett. Az első félidő hajrájára feljavult a donyecki csapat, ám a legnagyobb izgalmak így is a vendégtizenhatos környékére korlátozódtak: a 37. percben Lautaro esett nagyot a büntetőterületen belül, de hiába reklamáltak az olaszok, nem járt érte tizenegyes.

A 61. percben egy újabb balról érkező beadásnál érkezett veszélyesen Lautaro, az argentin ugyan nem tudott fejelni, és a mögötte érkező Barella lövését is blokkolta az egyik védő, a lepattanót Edin Dzeko 16 méterről már a kapuba bombázta (1–0). A 67. percben Dzeko fejjel is mattolta a hárításra esélytelen Trubint (2–0). 

D-csoport, eredmények

  • Internazionale (olasz)–Sahtar Doneck (ukrán) 2–0 (Dzeko 62., 67.)
  • Sheriff Tiraspol (moldovai)–Real Madrid (spanyol) 0–3 (D. Alaba 30., Kroos 45+2., Benzema 56.)

1. Real Madrid                  5             4             –             1             12–  3      12
2. Internazionale             5             3             1             1               8–  3      10
3. Sheriff Tiraspol            5             2             –             3               6–10      6
4. Sahtar Doneck             5             –             1             4               1–11        1

Kapcsolódók

Kimaradt?