BL: az Atlético Madrid jutott tovább a B-csoportból a Pool mögött

Az Atlético Madrid szerezte meg a még kiadó utolsó helyet a labdarúgó Bajnokok Ligája keddi mérkőzésein. A csoportkör szerdán zárul további nyolc összecsapással.

A-csoport

Szeptemberben az FC Bruges meg tudta lepni a PSG-t: a belga klub 1–1-es döntetlent csikart ki hazai pályán a franciák ellen. Párizsban Kylian Mbappé hét perc alatt elintézte, hogy a vendégcsapat tagjai ne is merjenek újabb meglepetésre gondolni. A francia csatárnak egész pontosan 6 percre és 23 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy duplázzon. Előbb egy kipattanót lőtt 8 méterről, kissé éles szögből hajszálpontosan a bal alsóba, majd Ángel Di María védők mögé emelt labdáját küldte átvétel nélkül Simon Mignolet mellett a kapu közepébe. Mbappé a Bajnokok Ligája történetének második leggyorsabb dupláját hozta össze – a Real Madridban játszó Rodrygo rekordjától tíz másodperccel maradt el (2–0). Az első félidőt Lionel Messi találata tette teljessé párizsi szemszögből – az immár hétszeres aranylabdás argentin Mbappé keresztlabdája után középre húzva 20 méterről tekert a kapu jobb oldalába (3–0).

A belgák becsületből mentek előre, de az első félidő végén Mats Rits, a második elején Noa Lang jó lövését védte bravúrral Gianluigi Donnarumma, mintegy utólag is bizonyítva, rászolgál a múlt héten átvett, 2021 legjobb kapusának járó Lev Jasin-díjra. A 68. percben viszont már a 22 éves olasz is tehetetlen volt: Idrissa Gueye labdavesztése után Noa Lang kapura tört, négy párizsi közt is megtalálta a passzsávot Rits felé, aki egy átvétel után 14 méterről a hazai hálóba helyezett (3–1).

A kegyelemdöfést Messi adta meg a belgáknak, miután értékesítette az Ignace Van der Brempt szabálytalansága után megítélt tizenegyest.

Zárt kapuk mögött rendezték meg az RB Leipzig–Manchester City mérkőzést a koronavírus-járvány terjedésének megállítása érdekében hozott németországi intézkedések miatt.

A kissé tartalékos, de így is bombaerős kezdővel felálló manchesteriek kapuját ezúttal Zackary Steffen védte, akinek egyre többször kellett kézzel játékba avatkoznia, ám a 24. percben már ő is tehetetlen volt. Konrad Laimer remek ütemben ugratta ki Szoboszlai Dominikot, aki ziccerben gyönyörűen eltolta a labdát a kapus mellett, majd ballal az üres kapuba gurított. Ez volt a magyar válogatott játékos második gólja a Bajnokok Ligája csoportkörében idén.

A 71. percben némileg a semmiből megduplázták előnyüket a németek. Egy labdaszerzés után Emil Forsberg a középen üresen érkező André Silvának passzolt, aki higgadtan lőtt a bal alsó sarokba.

A 75. percben szépítettek az angolok. Olekszandr Zincsenko bal oldali beadásából Rijad Mahrez a hosszú sarokba fejelt (2–1).

A Leipzig győzelmével harmadik lett a csoportjában, és az Európa-ligában folytathatja a szereplését. A kvartett élén a Manchester City végzett, a PSG a második, míg a Bruges a negyedik lett.

A-csoport, 6. forduló, eredmények

  • Paris Saint-Germain (francia)–FC Bruges (belga) 4–1
  • RB Leipzig (német)–Manchester City (angol) 2–1

1. Manchester City    6              4              –             2              18–10    12
2. Paris SG                  6              3              2              1              13–8      11
3. RB Leipzig              6              2              1              3              15–14      7
4. FC Bruges              6              1              1              4              6–20      4

B-csoport

A több meghatározó játékosát is nélkülöző Milan abban a reményben léphetett pályára a Liverpool ellen, hogy egy győzelem és mondjuk egy portói döntetlen esetén továbbjut a B-csoportból, annak ellenére, hogy a sorozatot három vereséggel kezdte az ősszel.

Az első félidő nem hozott sok helyzetet, hozott viszont egy-egy gólt. Előbb a Milan egyetlen első félidei szögleténél az angol válogatott Fikayo Tomori használta ki, hogy Alisson elé ütötte labdát, majd nem sokkal később, a másik kapu előtt a Mike Maignanról kijövő labdát lőtte közelről a kapuba Mohamed Szalah. Az egyiptomi ezzel, Cristiano Ronaldo csúcsát beállítva sorozatban a hetedik idegenbeli BL-meccsén szerzett gólt.

A második félidő elején a Milan egy 11-est reklamálhatott, amikor Franck Kessiét ellökte a tizenhatoson belül Konsztantinosz Cimikasz, de a játékvezető és a VAR úgy ítélhette meg, hogy vállal történt a lökés. Nem sokkal később pedig Tomori tizenhatos előtti labdaeladása után Divock Origi megszerezte a vezetést a vendégeknek.

A Liverpool első angol csapatként hibátlan mérleggel jutott tovább a BL első csoportköréből, a Milan viszont még a tavaszi El-folytatásról is lemaradt, hiszen csak a 4. helyen végzett.

A csoport utolsó helyén álló, így lépéskényszerben lévő Atlético kezdett jobban az FC Porto ellen, az első valamirevaló lehetőség a pár perccel később kényszerűségből lecserélt Luis Suárez előtt adódott. A rutinos uruguayi a 13. percben vált ki, de hiánya csak később éreztette magát. A 22. percben még Marcos Llorentének adódott két nagy lehetősége, de Diogo Costa mindkét alkalommal hárítani tudott.

A második félidő elején újabb Oblak-bravúrokra volt szükség, hogy a madridiak ne kerüljenek hátrányba. Az 56. percben fordult a kocka: az Atlético az első helyzetét gólra váltotta, Thomas Lemar sarokrúgása után középen Geoffrey Kondogbia csúsztatta meg a labdát, a hosszúnál érkező Antoine Griezmann pedig közelről a kapuba lőtt.

Mintha megzavarodott volna a portugál csapat, kicsivel később Pepének kellett a gólvonalról tisztáznia, majd Koke sarkazott néhány méterről a jobb alsó mellé. De átvészelte ezt az időszakot, a 66. percben pedig óriási esélyt kapott, hogy visszajöjjön a továbbjutásért folyó meccsbe: a fejét elvesztő Yannick Carrascót kiállította a játékvezető.

A 90. percben Ángel Correa gólja eldöntötte a meccs végkimenetelét, a hosszabbításban Rodrigo de Paul is betalált (0–3), így Sergio Oliveira hiába szépített még (1–3).

B-csoport, 6. forduló, eredmények

  • Milan (olasz)–Liverpool (angol) 1–2 
  • Porto (portugál)–Atlético Madrid (spanyol) 1–3

1. Liverpool            6        6              –          –           17–6      18
2. Atlético               6        2              1              3       7–8         7
3. Porto                   6        1              2              3       4–11        5
4. Milan                   6        1              1              4        6–9        4

C-csoport

Bármennyire is tét nélkülinek könyvelték el az Ajax-Sporting összecsapást, a csapatok már az első félidőben bizonyították, erről szó sem lehet.

Ki más szerezhette volna meg a vezető gólt, mint Sébastien Haller? Az elefántcsontpari csatár elképesztő formát mutat a Bajnokok Ligájában: az amszterdamiak valamennyi csoportmeccsén betalált – ez rajta kívül egyedül Cristiano Ronaldónak sikerült még a 2017–2018-as évadban –, s immár 10. gólját jegyezte.

Biztosan nem fogja megdicsérni a vezetőedző Goncalo Inációt, hiszen orbitális hibája miatt hiába egyenlített a 22. percben a Sporting, 20 perccel később már ismét hátrányban volt. Továbbra sem lassított az Ajax. A második játékrészben David Neres és Steven Berghuis is betalált, majd kialakult az 4–2-es végeredmény.

Csak a renoméjának megőrzése lehetett a célja a Dortmundnak a török bajnok Besiktas ellen. Az előző fordulóban már eldőlt, a Ruhr-vidékiek már a csoportkörben búcsúznak az elitsorozattól. Azzal azért vigasztalhatják magukat, hogy legalább „szépen haltak meg”, hiszen öt gólt vágva fektették két vállra a Besiktast – Marco Reus megszerezte a 20., majd a 21. gólját is a BL-ben, a sérüléséből nemrég visszatérő Erling Haaland szintén duplázott.

C-csoport, 6. forduló, eredmények

  • Borussia Dortmund (német)–Besiktas (török) 5–0 
  • Ajax (holland)–Sporting CP (portugál) 4–2 

1. Ajax               6                 6              –            –             20–5      18
2. Sporting       6                 3              –             3             14–12      9
3. Borussia       6                 3              –             3              10–11     9
4. Besiktas       6                  –             –             6              3–19      0

D-csoport

A csoportelsőség volt a tét a Real Madrid és az Internazionale mérkőzésén, és mostanában egyik csapat sincs olyan helyzetben anyagilag, hogy ilyen a szempontból is ne lett volna tétje a rangadónak. Amelynek igencsak érdekesre sikeredett az első félideje: a madridiak lőtték az egyetlen gólt Toni Kroos révén, aki most először volt eredményes a Realban ballal a tizenhatoson kívülről.

Egy-egy kihagyott helyzet után Simone Inzaghi beküldte a pályára a volt barcelonás duót, Alexis Sánchezt és Arturo Vidalt, akiket „nagy-nagy szeretettel” üdvözölt a madridi közönség. A közönség öröme már csak akkor volt nagyobb, amikor a 65. percben Nicoló Barella orra előtt megvillant a piros lap: a középpályás megütötte az őt ellöki Éder Militao lábát. Nem bírta a nyomást az Inter, a hajrában a csereként beálló Marco Asensio bombagólt lőtt, ezzel el is dőlt a három pont és a csoportelsőség sorsa.

A Sahtar Doneck nagy iramban kezdte a mérkőzést, a 18. percben Artem Bondarenko a vezetést is megszerezhette volna, de a gól elmaradt, a labda elszállt a kapu bal oldala mellett. A folytatásban a hazai fölény góllá érett: a 42. percben Fernando Pedro talált be a Sheriff kapujába.

A fordulás után a Sahtar többször is lezárhatta volna a mérkőzést, még a rendes játékidő ráadásában is volt két nagy helyzete az ukránoknak, ehelyett a 93. percben a félidő elején csereként beálló egykori Mol Fehérvár-játékos, Boban Nikolov egyenlített. A mérkőzés 1–1-es döntetlennel zárult, a Sahtar két ponttal az utolsó, míg a Sheriff hét ponttal a harmadik helyen zárt – és az Európa-ligában folytathatja szereplését tavasszal.

D-csoport, 6. forduló, eredmények

  • Real Madrid (spanyol)–Internazionale (olasz) 2–0 
  • Sahtar Doneck (ukrán)–Sheriff Tiraspol (moldovai) 1–1 

1. Real Madrid            6             5              –          1              14–3      15
2. Internazionale       6              3              1          2              8–5       10
3. Sheriff Tiraspol      6             2              1           3              7–11        7
4. Sahtar Doneck      6              –              2          4              2–12       2

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?