BL: a Newcastle gyönyörű focival nyert az olajsejkek rangadóján

A keddi játéknapon született 28 gól után szerdán „csak” huszonhétszer zörgették meg a hálót a labdarúgó Bajnokok Ligája 2. fordulójában.

Atlético Madrid–Feyenoord 3-2

Az első félidőben jó kis gólpárbajt láthatott a madridi közönség. Simeone csapata érdekes öngóllal juttatta vezetéshez a Feyenoordot. Bár Álvaro Morata gyorsan egyenlített, Dávid Hancko révén a 34. percben ismét a vendégek szerezték meg a vezetést. Az első félidő ráadásának negyedik percében Antoine Griezmann érdekes „lecsücsülős” gólt lőtt – így a félidő 2–2-vel zárult.

Éppen elkezdődött a második 45 perc, amikor Morata második góljával immár az Atlético vezetett.

A Feyenoord nagy energiát mozgósított az egyenlítés érdekében. Többet birtokolta a labdát, és jóval több támadást vezetett, és több szögletet is végezhetett el (4–15). Ám hiába az intenzív támadójáték, a hollandoknak nem jött össze az újabb gól. Simeone csapata mindent kivédekezett, így 3–2-re győzött.

Celtic–Lazio 1-2

A Celtic óriási lendülettel kezdte meg a találkozót, és Furuhasi Kjogo találatával a 12. percben a skótoknál volt az előny. A Lazio jobban megbecsülte a labdát, gyorsan visszajött a meccsbe, és Matías Vecino közeli fejesével a 29. percben egyenlített. A második félidőben a 81. percben Luis Palma gólja ismét hazai vezetést jelentett volna, les miatt azonban a játékvezető érvénytelenítette a hondurasi találatát. És amikor a legtöbben már a játékvezetői hármas sípszóra vártak, érkezett Pedro, és a kapuba fejelte Guendouzi beadását.

Ezzel a győzelemmel a Lazio az Atléticóval együtt 4 pontos, míg a Celticnek két meccs két vereség a mérlege.

E-csoport

  • Atlético Madrid (spanyol)–Feyenoord (holland) 3–2 (Morata 14., 47., Griezmann 45+4., ill. Hermoso 7. – öngól, Hancko 34.)
  • Celtic (skót)–Lazio (olasz) 1–2 (Furuhasi 12., ill. Vecino 29., Pedro 90+5.)

1. Atlético Madrid        2          1          1          0          4–3      +1        4
2. Lazio                          2          1          1          0          3–2      +1        4
3. Feyenoord                2          1          0          1          4–3      +1        3
4. Celtic                        2          0          0          2          1–4      –3        0

Newcastle–PSG 4-1

Húsz év után először léphetett pályára hazai közönség előtt a Newcastle United a Bajnokok Ligájában.

A találkozót a párizsiak indították helyzettel, de Mbappé passza után Dembélé a kapu mellé lőtte a labdát. Úgy tűnt, hogy hamar ellőtte az összes puskaporát a félidőre a PSG, hiszen a folytatásban szinte csak hazai lehetőségeket jegyezhettünk fel. Főleg a svéd Isak és a paraguayi Almirón veszélyeztette Donnarumma kapuját. A franciák játékát rengeteg hiba jellemezte, a 17. percben is egy pontatlanságot követően született meg a Newcastle vezető találata. Marquinhos röviden kiemelt labdája Isak elé került, az ő lövését még védte a franciák kapusa, de a kipattanót Almirón kíméletlenül a bal alsóba lőtte. A bekapott gólt követően a PSG távoli lövésekből próbált egyenlíteni, de Pope kapuját rendre elkerülte a labda. A 40. percben ismét kapitulált a párizsi védelem. Donnarumma kétszer is nagyot védett, de a harmadik alkalommal már csak a gólvonal mögül tudta kipiszkálni Burn fejesét.

Az 50. percben már a harmadik gólját szerezte a Newcastle. Trippier remekül ugratta ki Longstaffot, az angol éles szögből kapura lőtt, a labda pedig Donnarumma testéről pattant a kapuba. Hat percen belül azonban már szépítettek is a párizsiak, Zaire-Emery mesterien emelte be a labdát a hazai védelem mögé, a szemfüles Hernandez pedig a bal alsó sarokba fejelt a védőket megelőzve. A hajrában főleg a PSG előtt adódott több lehetőség, de Dembélé lövései vagy kaput tévesztettek, vagy Pope kezében haltak el. A hosszabbításban Schär bombagólja zárta le a találkozót, a svájci hátvéd 21 méterről lőtte ki a kapu bal oldalát. 4–1

Borussia Dortmund–AC Milan 0-0

Az első tíz perc a Milané volt Dortmundban, de a hazaiak is lábra kaptak, és jött egy durváskodásokkal tarkított öt perc, amikor a bíró rövid időn belül három sárga lapot is kiosztott. Az ideges időszak után a játéké lett a főszerep, mivel a játékosok többet foglalkoztak a focival. Elsősorban a Dortmund kezdeményezett, beszorult a Milan, amely arra bazírozott, hogy a villámléptű Leao majd megindult a bal szélen, és veszélyt alakít ki.

Amilyen jó iramban fejeződött be az első félidő, olyan lagymatagnak bizonyult a második játékrész első negyedórája. De utána is alig-alig kerültek helyzetbe a csapatok, a legnagyobb helyzet sem volt nagy, Pulisic lövését védte jó ütemérzékkel Kobel. Az utolsó negyedórát megnyomta a Dortmund, újra fölénybe kerültek a fekete-sárgák. Azért számottevő helyzethez még ez sem volt elég.

Az utolsó percekben viszont már helyzetekből is láthattunk néhányat. A 86. percben Chukwueze lövését védte bravúrral Kobel, majd a másik oldalon több lövés is kicsivel kerülte el a Milan kapuját. Az utolsó pillanatig küzdöttek a csapatok a győztes gól megszerzéséért, de hiába, így a Milan újra gól nélküli döntetlent játszott. Ez már a 25. 0–0-ja volt a milánói csapatnak a BL-történelemben.

F-csoport

  • Newcastle United(angol)–Paris Saint-Germain (francia) 4–1 (2–0)
  • Borussia Dortmund(német)–AC Milan(olasz) 0–0

1. Newcastle United              2          1          1          0          4–1      +3        4
2. Paris SG                               2          1          0          1          3–4      –1        3
3. Milan                                    2          0          2          0          0–0      0          2
4. Borussia Dortmund           2          0          1          1          0–2      –2        1

RB Leipzig–Manchester City 1-3

A két együttes nem olyan régen találkozott egymással, ugyanis a Bajnokok Ligája előző kiírásában a nyolcaddöntőben is összecsaptak, akkor Angliában 7–0-ra nyert a City, míg Lipcsében 1–1-es döntetlen született.

A Manchester City már az első perctől a kezébe vette az irányítást, és Phil Foden révén a 25. percben megszerezte a vezetést. Szép támadás végén talált be az angol középpályás, a 18 éves Rico Lewis remekül szolgálta ki csapattársát, a fiatal támadónak ez volt a negyedik mérkőzése a BL-ben, és először fűződött gólpassz a nevéhez.

Az első félidőben nagy volt a vendégek fölénye, a Leipzig csupán 23 százalékban birtokolta a labdát, és nem volt lövési kísérlete sem.

Ám a fordulás után három perc sem telt el, és első kapura lövéséből gólt szerzett a lipcsei együttes: Lois Openda talált be. A 23 éves belga támadó a nyáron érkezett Lensból Lipcsébe, s remekül kezdett új klubjában, tizedik meccsén már az ötödik gólját szerezte.

Foden közel volt hozzá, hogy ismét megszerezze a vezetést csapatának, ám szabadrúgása után a lécről pattant ki a labda. A folytatásban úgy tűnt, a Manchester City nem tudja gólra váltani a hatalmas fölényét, amikor a csereként beálló Julián Álvarez, Jérémy Doku páros eldöntötte a mérkőzést: mindketten betaláltak egyszer a másik gólpasszából.

Crvena Zvezda– Young Boys Bern  2-2

A csoport másik mérkőzésén a Zvezdának már a 6. percben volt egy nagy lehetősége, ezt viszont még a vendégek kapusa, Anthony Racioppi bravúrosan hárította. A 35. percben viszont már nem úszta meg a Young Boys, Cherif Ndiaye gyönyörű passzt helyezett a hálóba, megszerezve a hazaiaknak a vezetést. A svájciak a 48. percben egyenlítettek, majd a 61. percben büntetőből is betaláltak, hogy átvegyék a vezetést. Ennek ellenére a szerbek sem hátráltak meg, és a 88. percben ismét eredményesek voltak, ezzel döntetlenre mentették a találkozót, és megszerezték első pontjukat a csoportkörben.

G-csoport

  • RB Leipzig (német)–Manchester City (angol) 1–3 (0–1)
  • Crvena zvezda (szerb)–Young Boys (svájci) 2–2

1 .Manchester City             2           2          0          0          6–2      +4        6
2. RB Leipzig                       2          1          0          1          4–4      0          3
3. Young Boys                    2          0          1          1          3–5      –2        1
4. Crvena zvezda               2           0          1          1          3–5      –2        1

FC Porto–FC Barcelona 0-1

Az első félidőben a játékvezető 4 sárga lapot is kiosztott (plusz egyet Xavinak), a Barcelona több helyzetet is elpuskázott, a Porto pedig egyszer hevesen büntetőt reklamált, ám azt sem adták meg. Jött azonban a slusszpoén, mert a 46. percben egy portói hibából Ferran Torres kapura tört Ilkay Gündogan passza után, s megszerezte a vezetést a katalánoknak. 0–1

A Portónak sem kellett több, a második félidőben teljesen más szellemiségben ment ki a pályára Sergio Conceicao együttese, amely többször is átjutott a Barcelona védelmi vonalán. Az 55. percben egyenesen ziccerig mehetett volna a Porto, ám Jules Koundé egészen pazar szerelést mutatott be.

Az utolsó fél órában is a portugálok nyomtak, a 80. percben pedig Joao Cancelo kezezése után kis híján tizenegyeshez jutottak, ám a videobíró közbeszólt, és egy véleményes Porto-kezezés miatt visszavonta az ítéletet. Alig pár perccel később Medi Taremi a katalánok kapujába ollózott, ezt viszont les miatt érvénytelenítették.

A hajrát is kihúzta a Barcelona, s ha nehezen is (egy 93. percben jött második sárga lapos Gavi-kiállítással), de behúzta idegenbeli BL-meccsét, így két kör után kvartettje élén áll, 6 szerzett ponttal.

Royal Antwerp–Sahtar Donyeck 2-3

A Barcelonától 5–0-ra kikapott, a belga bajnokságban pedig háromszor gól nélküli döntetlent játszott ezután a Royal Antwerp, hogy aztán a BL-csoportkör második fordulójában a Sahtart fogadva már 3 perc után előnybe kerüljön. Mi több, a 18 éves Arthur Vermeeren második gólpasszát követően a 33. percben már 2–0 volt a hazaiak javára.

Jött a szünet, s bár közhelyes, de tényleg rendezte sorait a Sahtar Doneck, amely a 48. percben máris szépített, majd a 71. és a 76. percben szerzett gólokkal megfordította a meccset – Danilo Sikan duplázott.

Összességében ezután is veszélyesebbek voltak az ukránok, de a 97. percben jöhetett volna a dráma, ugyanis tizenegyeshez jutott az Antwerp. A Tottenhamből és a belga válogatottból ismert Toby Alderweireld állt oda, de elhibázta, így maradt az ukrán győzelem.

H-csoport

  • Royal Antwerp (belga)–Sahtar Doneck (ukrán) 2–3 (Muja 3., Balikwisha 33., ill. Sikan 48., 71., Rakickij 76.)
  • Porto (portugál)–Barcelona (spanyol) 0–1 (F. Torres 45+1.)

1. Barcelona                2          2          0          0          6–0      +6        6
2. Porto                       2          1          0          1          3–2      +1        3
3. Sahtar Doneck       2          1          0          1          4–5      –1        3
4. Antwerp                2          0          0          2          2–8      –6        0

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?