AusOpen: Rafael Nadal 21. Gram Slam-trófeájáért döntőzhet

Fotó: Twitter/AusOpenRafael Nadal négy szettben (6-3, 6-2, 3-6, 6-3) legyőzte le Matteo Berretinit az Australian Open első elődöntőjében. A spanyol klasszis így vasárnap a 21. Grand Slam-sikeréért teniszezhet a Sztefanosz Cicipasz–Danyiil Medvegyev mérkőzés győztesével.

Rafael Nadal már Berrettini első adogatását 15-re elvette, míg a sajátjait legrosszabb esetben is 30-ra hozta, így 5:3-nál már az első szett megnyeréséért adogathatott a spanyol klasszis. Olasz ellenfele ekkor összekapta magát, 40–0-ról visszajött egyenlőig, de két magabiztos ponttal végül lezárta a játszmát a spanyol teniszező.

A második szett aztán még ennél is könnyebben sikerült Nadal számára, hiszen Berrettini ahogy az elsőben, úgy a másodikban is rögtön az első adogatását elbukta, majd hiába hárított 2:0-nál három bréklabdát, a negyediket már nem tudta, így 3:0-s hátrányba került. A spanyol aztán tovább folytatta magabiztos adogatójátékát, így ezt a szettet is behúzta, 6:2-re.

A harmadik játszmában az olasz továbbra sem tudott meggyőzően adogatni, első két kezdését csupán 40-re tudta hozni, de 3:3-nál sikerült neki semmire lezárnia a saját adogatását, majd a második bréklabdáját kihasználva 15-re elvenni ellenfele kezdését. Ekkor mutatott talán először igazán egymás után három alkalommal magabiztos játékot Berrettini, hiszen a szettért való adogatáskor nem remegett meg a kezdése, és semmire hozta a harmadik szett kilencedik gémét, így 6:3-as sikerével szépíteni tudott.

A javuló szervák miatt felcsillanhatott Berrettini szeme, és jó eséllyel pályázott arra, hogy ledolgozza szetthátrányát. Az első gémben rögtön megszorongatta Nadalt – a spanyol csak 30-ra tudta hozni saját kezdését –, míg a saját adogatásait 3:3-ig semmire hozta az olasz. Ekkor azonban megtört benne valami, 30–15 után bréklabdához jutott Nadal, s noha az elsőt még hárította Berrettini, a másodikat már nem tudta. A spanyol pedig köszönte a lehetőséget, 5:3-nál 40–15-nél az első mérkőzéslabdáját kihasználta, így 2019 után ismét döntőbe jutott az Australian Openen.

Rafael Nadal a könnyed győzelmét követően ellenfélre vár az ausztrál nyílt teniszbajnokság döntőjében, amelyben a görög Sztefanosz Cicipasz, vagy az orosz Danyiil Medvegyev lehet majd az ellenfele. Az orosszal eddig négy alkalommal találkozott, ebből hármat megnyert, azonban a legutóbbit 2020-ban az ATP-vb elődöntőjében elveszítette. A görög ellen kilencszer lépett pályára, ebből hétszer nyerni tudott, de tavaly például pont Cicipasz állította meg a negyeddöntőben a spanyolt.

Az orosz és a görög összecsapását romániai idő szerint 10.30 órától kezdik.

Rafael Nadal pályafutása során öt alkalommal (2009, 2012, 2014, 2017, 2019) jutott döntőbe az Australian Openen, amelyből csupán egyet tudott megnyerni még 2009-ben.

Australian Open (kemény pálya, 75 000 000 ausztrál dollár)

férfi egyes, elődöntő 

  • Nadal (spanyol, 6.)–Berrettini (olasz, 7.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:3

 

Kapcsolódók

Kimaradt?