AusOpen: kialakultak az elődöntős párosítások

Rafael Nadal–Matteo Berrettini és Danyiil Medvegyev– Sztefanosz Cicipasz elődöntőket rendeznek az Australian Open férfi egyesében.

A Melbourne-ben zajló Australian Open férfi egyesének utolsó negyeddöntője óriási küzdelmet hozott a 9. kiemelt Félix Auger-Aliassime és a 2. kiemelt orosz Danyiil Medvegyev között, végül döntő szettben 4 óra 42 perc játékot követően utóbbi diadalmaskodott.

Győzelmével az orosz megőrizte az esélyét arra, hogy az Open-éra bevezetése óta első férfi teniszezőként az első Grand Slam-tornagyőzelme után rögtön a következő GS-tornáján indulva megnyerje a másodikat is – ehhez viszont először a könnyedén, három játszmában elődöntőbe jutó Sztefanosz Cicipaszt kell majd legyőznie az elődöntőben.

A negyedik helyen kiemelt görög Sztefanosz Cicipasz ellentmondást nem tűrő teljesítménnyel győzte le a 11. helyen rangsorolt olasz Jannik Sinnert. A férfiaknál a 2019-ben ATP-világbajnok Cicipasz úgy jutott tovább három sima játszmában, hogy bréklabdát sem kellett hárítania az olasz Jannik Sinner ellen, miközben ő mind a négy kínálkozó alkalommal kihasználta a lehetőséget, hogy elvegye ellenfele adogatójátékát.

Az 1 óra 56 percig tartó találkozó során a görög kiválóságot az sem zavarta meg, hogy a kánikula miatt az első játszma közben be kellett csukni a Rod Laver Aréna tetejét, ami miatt 17 percig állt a játék.

A másik ágon Rafael Nadal és Matteo Berrettini jutot be az elődöntőbe.

A korábbi világelső, hatodik helyen kiemelt spanyol játékos az első szettet 6:3-ra, a másodikat 6:4-re nyerte a 14. helyen rangsorolt Denis Shapovalov ellen, és úgy nézett ki, hogy ezt az akadályt is könnyedén veszi. Nadal idén Melbourne-ben az előző négy meccsén csak egy játszmát veszített, azonban Shapovalov már előzetesen is nehéz ellenfélnek ígérkezett, a nyolcaddöntőben a harmadik helyen kiemelt német Alexander Zverevet három szettben verte meg. S Nadal ellen is feltámadt, a harmadik játszmában 4:4-nél elvette ellenfele adogatását, majd 6:4-gyel behúzta a játszmát, a folytatásban pedig 6:3-mal a negyediket is, így kiegyenlített. Nadal ekkor ápolást kért, meglehet, hogy ebben némi taktika is volt a részéről. Ugyanis újabb csavar került a történetbe, mert a 35 éves Nadal erőre kapott a 22 éves kanadai ellen, az ötödik szettben 3:0-ra elhúzott, s innen már nem engedte ki a kezéből a győzelmet

A torna előtt még mindenki azt találgatta, hogy vajon a szerb világelső, a Melbourne-ben címvédő Novak Djokovics megszerzi-e a 21. Grand Slam-trófeáját, amivel történelmet írna, aztán történt, ami történt, nem is léphetett pályára. S most eljutottunk oda, hogy Nadalnak már csak két meccset kellene nyernie, és akkor neki lenne meg a 21. Grand Slam-győzelme, elsőként a férfiaknál.

A hetedik helyen rangsorolt olasz Matteo Berrettini lesz Rafael Nadal ellenfele az elődöntőben, miután óriási csatában, öt játszmában legyőzte a 17. helyen rangsorolt francia Gaël Monfilst. A negyedöntő első szettjét Berrettini magabiztosan hozta, majd úgy duplázta meg előnyét, hogy Monfils teljesítménye feljavult. A francia a folytatásban a játék minden elemében képes volt tovább fejlődni, ellentétben a koncentrációját elveszítő, sokat hibázó olasszal. Ennek eredményeként döntő szettre került sor, amelyben viszont Berrettini ismét a korábbi játékát tudta nyújtani.

Azonnal brékelőnyhöz jutott, majd lendületét tartva 4:0-ra meglépett, és végül harmadik meccslabdáját értékesítve lezárta a 3 óra 52 perces találkozót. A 25 éves Berrettini harmadszor jutott négy közé Grand Slam-tornán, az Australian Openen először.

Australian Open (kemény pálya, 75 000 000 ausztrál dollár)

férfi egyes, negyeddöntő

  • Sztefanosz Cicipasz (görög, 4.)–Jannik Sinner (olasz, 11.) 6:3, 6:4, 6:2
  • Danyiil Medvegyev (orosz, 2.)–Auger-Aliassime (kanadai, 9.) 6:7 (4–7) 3:6, 7:6 (7–2), 7:5, 6:4
  • Matteo Berrettini (olasz, 7.)-Gael Monfils (francia, 17.) 6:4, 6:4, 3:6, 3:6, 6:2
  • Rafael Nadal (spanyol, 6.)- Denis Shapovalov (kanadai, 14.) 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?