Aus. Open: Medvegyev akadályozhatja meg, hogy Nadal történelmet írjon

Fotó: AusOpenDanyiil Medvegyev négy szettben, 7:6 (7–5), 4:6, 6:4, 6:1 arányban legyőzte a görög Sztefanosz Cicipaszt, így bejutott Australian Open döntőjébe, amelyben a spanyol klasszis Rafael Nadal lesz az ellenfele.

Danyiil Medvegyev fantasztikus mérkőzésen jött vissza kétszettes hátrányból a negyeddöntőben Félix Auger-Aliassime ellen, majd az ott mutatott magabiztosságát Sztefanosz Cicipasz ellen is folytatta. Az orosz az első szettben mindössze két pontot veszített adogatóként: 6:5-nél egyet, valamint a rövidítésben 1–0-nál. Utóbbi úgy tűnt, hogy az első játszmájába kerülhet, de  4–3-nál egyenlített, majd 6–5-nél kihasználta első játszmalabdáját. Hozzá kell tenni, hogy Medvegyev már 4:4-nél lezárhatta volna az első szettet, de Cicipasz négy bréklabdát hárítva 0–40-ről fordított.

Az első hibák a második játszma elején jöttek az orosztól, aki bréklabdához segítette Cicipaszt, aki rögtön az első lehetőségnél elvette ellenfele kezdését. A brékelőnyt aztán a görög csak 3:2-ig tartotta, ekkor három bréklabdát is kivédett, de a negyediket már nem sikerült. Ennek ellenére mégis sikerült behúznia a szettet, hiszen 4:4-nél az orosz 30-ra elbukta a saját adogatását, és nem tudta ledolgozni hátrányát.

A harmadik játszma elején ismét nem úgy jött ki a lépés Medvegyev számára, ahogy azt szerette volna, de az első gémben sikerült két bréklabdát is hárítania, majd kétszer is megszorongatta Cicipaszt, aki 5:4-nél nem bírta a nyomást, és elbukta  a szettet 6:4-re. A negyedik felvonásban aztán a görögnek nem volt ellenszere az orosz szervajátékára, ráadásul Medvegyev fogadóként is feljavult, kétszer is elvette ellenfele kezdését, így 6:1-el zárta le a mérkőzést.

Medvegyev fantasztikus szervajátékával, valamint kemény pályán mutatott teljesítményével esélyesebbnek számít a fogadóirodáknál a 21. Grand Slam-tornagyőzelmére hajtó Rafael Nadalnál. A spanyol azonban már korábban is bizonyította, hogy legyőzhető az orosz GS-torna döntőjében, hiszen 2019-ben a US Open fináléjában öt szettben, 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4-re legyőzte már Medvegyevet.

A döntőt romániai idő szerint január 30-án, vasárnap 10.30 órától játsszák a melbourne-i Rod Laver Arénában.

Australian Open (kemény pálya, 75 000 000 ausztrál dollár)

Férfi egyes, elődöntő

  • Medvegyev (orosz, 2.)–Cicipasz (görög, 4.) 7:6 (7–5), 4:6, 6:4, 6:1
  • Nadal (spanyol, 6.)–Berrettini (olasz, 7.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:3

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?