2018-as foci-vb: Franciaország másodszor világbajnok

Húsz év után ismét világbajnok a francia labdarúgó-válogatott. Didier Deschamps akkor, a hazai rendezésű 1998-as vb-n a pályán, most pedig a kispadon ünnepelhet a Kékekkel. A horvátok érdeme, hogy egy pillanatig nem adták fel, a világbajnokságok történetének egyik legszebb mérkőzését a franciák 4-2-re nyerték meg.

A Maszol munkatársa a kolozsvári Planetáriumban kétszázadmagával nézte a mérkőzést, ahol mindenki számára nagyon egyértemű volt, hogy a magyar focibarátok szíve merre húz.

21:38

Átvették a kupát a világbajnok csapat tagjai

Ez a kupa most négy évre Franciaországba megy. A csapatkapitány Lloris emelte először a magasba.

 

21:20

Szakadó esőben adják át az érmeket

Alig kezdődött meg a díjátadó, csorogni kezdett az eső. Az emelvényen ott van a francia, a horvát és az orosz elnök is. Áztak egy darabig, amíg ernyők kerültek elő.

 

21:11

Modric a vb legjobbja

A horvát középpályásé a vb Aranylabdája. 

 

21:03

Mbappé a vb legjobb fiatal játékosa

Elkezdődött az eredményhirdetés. Mbappé kapta világbajnokság legjobb fiatal játékosának járó díjat. 

20:55

Egész Franciaország őrjöng

Itt nézheti élőben a párizsiak ünneplését:

 

20:38

Vége, Franciaország megnyerte második világbajnoki címét

Húsz év után ismét világbajnok a francia labdarúgó-válogatott. Didier Deschamps akkor, a hazai rendezésű 1998-as vb-n a pályán, most pedig a kispadon ünnepelhet a Kékekkel.

20:35

Mandzukic a másik kapuba is betalált

Hugo Lloris hathatós segítségével ugyan, de Merio Mandzukic a másik kapuba is betalált. A horvát csatár erőszakosan letámadta a francia kapust, aki elkésebb a kirúgással, az időben odaérő Mandzukic pedig a kapuba juttatta a labdát. 4-2

20:25

Lassan eldőlni látszik a döntő

A 65. percben Kylian Mbappe is kilőtte Subasic kapuját, a Kékek már három góllal vezetnek. Innen visszahozni a meccset valóban bravúr volna.

A kolozsvári Planetáriumban megjött a hangjuk az emeleten levő francia egyetemistáknak is.

 

20:11

60 perces mérleg: Pogba góljával már kettővel vezetnek a franciák

Az 59. percben a franciák növelik előnyüket, egy nem sokat ígérő támadás végén Paul Pogba kap egy elakadt lövése után még egy esélyt arra, hogy kapura lőhessen. A francia középpályás második próbálkozásra egy finoman kanyarított, helyezett lövéssel mattolta a semmit sem látó Subasicot.  3-1

 

20:08

Horvát zászló legóból

Kolozsváron tényleg mindenki Horvátországnak szurkol, a képen látható gyerekek időt és energiát nem sajnálva készültek a döntőre.

19:46

Az első félidő mérlege: peches horvát csatárok

Két horvát csatár - Mandzukic és Perisic - volt a főszereplője a francia-horvát vb-döntő első félidejének: előbb Mandzukic fejelt egy védhetetlen öngólt, majd Perisic lépett színre: előbb egy szépen eltalált lövéssel egyenlített, majd pedig saját tizenhatosában ért kézzel a labdához. A videóbírózás után megítélt büntetőt Griezmann értékesítette.

19:36

2018-as foci-vb: Perisic összehozta, Griezmann értékesítette a tizit

A 34. percben a gólszerző Perisic a saját tizenhatosában ért kézzel a labdához, az argentin Nestor Pitana egy hosszabb videobírózás után befújja a büntetőt, amit Antoine Griezmann magabiztosan értékesít.

 

19:30

30 perces mérleg: Perisic kiegyenlít

Nem örülhettek sokáig a franciák az ingyen kapott vezetésnek, ugyanis Ivan Perisic a 28. percben megszerezte csapata egyenlítő találatát. Az Inter Milano játékosának ez volt a harmadik találata a foci-vb-n.

 

19:18

Mandzukic védhetetlen öngól fejelt

A 18. percben előnybe kerültek a franciák: Griezmann jobboldali beívelését Mario Mandzukic védhetetlenül fejelte saját kapujába. Ez volt az idei foci-vb. 12 öngólja.

19:13

15 perces mérleg: a horvátok aktívabban

A döntő első negyedórája után elmondhatjuk, hogy a három hosszabbíttásos mérkőzéssel a lábukban érkező horvátok aktívabban kezdtek.

19:02

Telt ház a Luzsnyikiben

Az aréna területén a finálé előtt különféle játékokkal szórakoztathatják magukat a szerencsés és türelmes rajongók, például a szerencsekerékkel, ahol egy okostelefonokat gyártó szponzor ajándékait lehet megnyerni. Itt folyamatosan legalább ötvenméteres sor állt, míg az ajándéktárgyakat árusító standoknál minimum fél órát kellett várni, mire a szurkoló hozzájuthatott a kiválasztott ereklyékhez.

A szervezők azzal próbáltak enyhíteni ezen a problémán, hogy a legkedveltebb portékákat - sört, üdítőt, vizet, a döntőre kiadott sálat - mobilárusok is kínálták, akik bankkártya-leolvasóval is fel voltak szerelve. Ugyanakkor nagy baklövés volt a rendezők részéről, hogy a legkelendőbb szuvenír, a fináléra kiadott mindkét típusú póló - melyek 2500 rubelbe, azaz több mint 10 ezer forintba kerültek - már két órával a meccs előtt elfogyott az össze standnál. Egy perui drukker csalódottan mesélte, hogy ez az ötödik vb-döntője, s most először nem sikerült hozzájutnia a pólóhoz.

A stadiont körbesétálva több horvát szurkolót látni, mint franciát, de a közönség igencsak nemzetközi. Az MTI tudósítója 71 különböző nemzetbeli drukkert számolt össze a világ minden tájáról. A két résztvevőn és a házigazda oroszokon kívül brazilokból volt a legtöbb. A beszélgetések és az arcokra festett zászlók alapján a semleges nézők többsége a horvátoknak drukkol majd, de a franciákat tartják esélyesebbnek.

18:55

Így hallgatták Kolozsváron a horvát himnuszt

A Maszol munakársa a kolozsvári Planetáriumban követi a foci-vb döntőjét, ahol az egész torna alatt az M4 Sport közvetítését lehetett nézni. Magyarul.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?