2018-as foci-vb: Argentína elkerülte a nemzeti tragédiát, Messiék a franciákkal nyolcaddöntőznek

Nyolcaddöntős Argentína és Horvátország, utóbbi százszázalékos teljesítménnyel zárt a kvartett élén.

Marcos Rojo hajrában szerzett góljával a legutóbb ezüstérmes argentin válogatott 2-1-re legyőzte Nigéria csapatát kedden, ezzel nyolcaddöntőbe jutott a labdarúgó-világbajnokság D csoportjából.

A dél-amerikai gárda, melynek második helyéhez az is kellett, hogy Izland nem tudta felülmúlni a százszázalékos horvát együttest, szombaton Franciaországgal találkozik a legjobb 16 között.

A dél-amerikaiak lényegesen lendületesebb, agresszívebb játékkal indítottak, mint a korábbi két csoportmeccsükön, pedig a torna legidősebb átlagéletkorú (30 éves és 190 napos) kezdőcsapatát küldték a pályára. Nigéria fegyelmezetten, zártan védekezett a saját térfelén, de így is csak a 14. percig úszta meg kapott gól nélkül. Messi találata után kinyíltak egy kicsit az afrikaiak, így a mezőnyfölényben játszó argentinok előtt több terület, ezzel együtt több lehetőség is adódott, de nem tudták növelni az előnyüket. Higuaín ziccerét védte a kapus, a kiugró Di Maríát buktatták, az utóbbi kapcsán megítélt szabadrúgásból pedig Messi a kapufát találta el.

Az ötszörös aranylabdás Messi - aki az oroszországi vb századik találatát jegyezte - legutóbb 662 perce szerzett gólt vb-n, akkor a 2014-es torna csoportkörében szintén Nigéria ellen volt eredményes.

A második felvonás nigériai egyenlítéssel kezdődött, az első félidőben is látványos hibákat vétő Mascherano hozott össze egy büntetőt az ellenfélnek. A folytatásban egy ideig kevés lehetőség adódott, a sok hibával tarkított játék a két tizenhatos között zajlott. A hajrára az argentin gárda beszorította ellenfelét, de helyzeteit sorra elpuskázta, miként az ígéretes kontrákat vezető nigériai csapat sem tudta gólra váltani lehetőségeit. A végjátékban  Rojo lett a főszereplő, aki előbb majdnem összehozott egy büntetőt az ellenfélnek - fejjel nem tudott felszabadítani, a labda a kezére esett, de a török játékvezető a videobírót követően sem látta szabálytalannak az esetet -, majd újra vezetéshez juttatta csapatát. Utóbbi találat továbbjutást ért, így nem esett meg az a csúfság a kétszeres vb-aranyérmes, legutóbb döntős argentin együttessel, hogy a csoportkört követően búcsúzzon. Erre legutóbb 2002-ben volt példa.

D csoport, 3. forduló:
Argentína-Nigéria 2-1 (1-0)
gólszerzők: Messi (14.), Rojo (86.), illetve Moses (51., 11-esből)
sárga lap: Mascherano (49.), Banega (64.), Messi (94.), illetve Balogun (32.), Mikel (91.)
Argentína: Franco Armani - Gabriel Mercado, Nicolás Otamendi, Marcos Rojo, Nicolás Tagliafico (Sergio Agüero, 80.) - Enzo Pérez (Cristian Pavón, 61.), Javier Mascherano, Éver Banega, Ángel Di María (Maximiliano Meza, 72.) - Lionel Messi, Gonzalo Higuaín
Nigéria: Francis Uzoho - Victor Moses, Leon Balogun, William Ekong, Kenneth Omeruo (Alex Iwobi, 90.), Brian Idowu - Kelechi Iheanacho (Odion Ighalo, a szünetben), Onyinye Ndidi, John Obi Mikel, Oghenekaro Etebo - Ahmed Musa (Simeon Nwankwo, 92.)

Izland legyőzésével százszázalékos maradt Horvátország

A horvát válogatott 2-1-re legyőzte az izlandi csapatot, így százszázalékos teljesítménnyel zárt a kvartett élén, s várhatja a dánok elleni vasárnapi nyolcaddöntőt, míg Izland búcsúzott.

A már továbbjutott horvátok tartalékos felállásban vágtak neki a mérkőzésnek, az előző találkozó - a négy éve ezüstérmes argentinok felett aratott 3-0-s siker - kezdőjéhez képest kilenc változás történt. Csupán Modric és Perisic volt ott a kezdő sípszónál a szigetországiak ellen, akiknek három pontra volt szükségük a nyolcaddöntőhöz a másik találkozó számukra kedvező végkimenetele mellett.

A horvátok jelentős, ám meddő fölényével indult az összecsapás, fél óra elteltével több mint 70 százalékban volt náluk a labda, ám kapura nem törtek. Az első félidő utolsó negyedórájában viszont az izlandiak komoly nyomást gyakoroltak az ellenfél kapujára, több veszélyes helyzet is kialakult a horvát tizenhatoson belül.

A fordulást követően vezetést szerzett a horvát együttes, de emellett mindkét fél a keresztlécet találta el egy ízben, s a kapusokat is foglalkoztatták a csapatok. A játékrész első húsz perce után újra állandósult a horvát fölény, ám büntetőből egyenlítettek az izlandiak Gylfi Sigurdsson révén, aki Nigéria ellen elhibázott egy tizenegyest. A folytatásban is támadtak a lelkes, ám egyre fáradtabb izlandiak, ám a végén a horvátok megszerezték a győztes gólt, s szertefoszlatták a továbbjutásról szőtt halvány izlandi álmokat.

D csoport, 3. forduló:
Horvátország-Izland 2-1 (0-0)
gólszerzők: Badelj (53.), Perisic (90.), illetve G. Sigurdsson (76., 11-esből)
sárga lap: Pjaca (14.), Jedvaj (83.), illetve Hallfredsson (59.), Finnbogason (64.), Saevarsson (84.)
Horvátország: Lovre Kalinic - Tin Jedvaj, Vedran Corluka, Duje Caleta-Car, Josip Pivaric - Mateo Kovacic (Ivan Rakitic, 81.), Milan Badelj - Marko Pjaca (Dejan Lovren, 70.), Luka Modric (Bradaric, 64.), Ivan Perisic - Andrej Kramaric
Izland: Hannes Halldórsson - Birkir Saevarsson, Sverrir Ingason, Ragnar Sigurdsson (Björn Sigurdarson, 70.), Hördur Magnússon - Aron Gunnarsson, Emil Hallfredsson - Jóhann Gudmundsson, Gylfi Sigurdsson, Birkir Bjarnason (Arnór Traustason, 90.) - Alfred Finnbogason (Albert Gudmundsson, 85.)

A csoport végeredménye

Korábban

2. forduló:

  • Nigéria-Izland 2-0 (0-0)
  • Horvátország-Argentína 3-0 (0-0)

1. forduló:

  • Horvátország-Nigéria 2-0 (1-0)
  • Argentína-Izland 1-1 (1-1)

Kapcsolódók

Kimaradt?