2018-as foci-vb: francia és dán továbbjutás a torna első gólnélküli döntetlenje után

Tizenkét napot kellett várni az oroszországi labdarúgó-világbajnokság első gólnélküli döntetlenjére, amelynek végén a Luzsnyiki stadion 80 ezer nézője által kifütyölt Franciaország és Dánia vállvetve jutott tovább a C-csoportból. A kvartett másik összecsapásán Peru 2-0-ra legyőzte azt az Ausztráliát, amely a záró forduló előtt még a továbbjutásban reménykedett.

A mérkőzés előtt már továbbjutott francia csapat szövetségi kapitánya, Didier Deschamps hat helyen változtatott együttesén az előző, Peru elleni összecsapáshoz képest.

Az első félidő a világbajnokság talán eddigi leggyengébb játékrészét hozta: egy Eriksen helyzetet leszámítva szinte semmi nem történt. A franciák birtokolták többet a labdát, de a hat mérkőzés óta veretlen dánok zárt védekezésével nem boldogultak.

A fordulás után is Eriksen volt a legaktívabb, de próbálkozásai vagy célt tévesztettek, vagy a nagy tornán most bemutatkozó Mandanda védett. Mivel a hajrában mindkét csapat inkább a vereség elkerülésére összpontosított, megszületett az idei világbajnokság első gól nélküli döntetlenje.

Ez volt Deschamps 79. mérkőzése a franciák kispadján, ezzel beérte az örökranglista élén álló Raymond Domenechet.

Dánia-Franciaország 0-0
Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző, v.: Sandro Ricci (brazil)
    sárga lap: Jörgensen (45+3.)
Dánia: Kasper Schmeichel - Henrik Dalsgaard, Simon Kjaer, Andreas Christensen, Jens Stryger Larsen - Christian Eriksen, Mathias Jörgense, Thomas Delaney (Lukas Lerager, 92.) - Martin Braithwaite, Andreas Cornelius (Kasper Dolberg, 75.), Pione Sisto (Viktor Fischer, 60.)
Franciaország: Steve Mandanda - Djibril Sidibé, Raphaël Varane, Presnel Kimpembé, Lucas Hernandez (Benjamin Mendy, 50.) - N'Golo Kanté, Steven Nzonzi - Ousmane Dembélé (Kylian Mbappé, 78.), Antoine Griezmann (Nabil Fekir, 68.), Thomas Lemar - Olivier Giroud

1982 utún lőtt újra gólt Peru

Nagy tempóban kezdtek a továbbjutásért még harcban álló ausztrálok, mégis a perui együttes szerzett vezetést, amelynek ez volt az első vb-gólja 1982 óta.
 

A szünet után a csapatkapitány Paulo Guerrero lőtt gólt, akinek sokáig kérdéses volt a vb-részvétele, végül egy svájci bíróság átmenetileg felfüggesztette a doppingvétség miatt rá kiszabott büntetést. A futballista szervezetében a tavaly októberi, Argentína elleni világbajnoki selejtező után találtak kokainszármazékot.

Az ausztráloknál pályára lépett a 38 esztendős Tim Cahill, aki negyedik világbajnokságán kapott lehetőséget, s egyben hazája legidősebb vb-n szerepelt játékosa lett.

Mindkét kapu előtt alakultak ki helyzetek a folytatásban, de Peru járt közelebb a gólhoz egy kapufával. Újabb találat azonban már nem esett, így mindkét fél számára véget ért a torna, míg a perui válogatott negyven esztendő után ünnepelhetett újra győzelmet világbajnokságon: Iránt győzte le legutóbb még 1978-ban.

Peru-Ausztrália 2-0 (1-0)
Szocsi, Fist Stadion, 44 073 néző: v.: Szergej Karaszjov (orosz)
    gólszerzők: Carrillo (18.), Guerrero (50.)
    sárga lap: Yotún (45.), illetve Jedinak (10.), Arzani (60.), Rogic (66.), Milligan (88.)
Peru: Pedro Gallese - Luis Advíncula, Christian Ramos, Anderson Santamaría, Miguel Trauco - Renato Tapia (Paolo Hurtado, 63.), Yoshimar Yotún (Pedro Aquino, a szünetben) - André Carrillo (Wilder Cartagena, 79.), Christian Cueva, Edison Flores - Paolo Guerrero
Ausztrália: Mathew Ryan - Josh Risdon, Trent Sainsbury, Mark Milligan, Aziz Behich - Mile Jedinak, Aaron Mooy - Matthew Leckie, Tom Rogic (Jackson Irvine, 72.), Robbie Kruse (Daniel Arzani, 58.) - Tomi Juric (Tim Cahill, 53.)

A C-csoport eredményei

  • Dánia-Peru 1-0 (0-0)
  • Franciaország-Ausztrália 2-1 (0-0)
  • Franciaország-Peru 1-0 (1-0)
  • Dánia-Ausztrália 1-1 (1-1)
  • Dánia-Franciaország 0-0
  • Peru-Ausztrália 2-0 (1-0)

A franciák a D csoport második helyezettjével, míg a dánok ugyanennek a négyesnek az elsőjével - jó eséllyel a horvátokkal - találkoznak a nyolcaddöntőben.

Kapcsolódók

Kimaradt?