2018-as foci-vb: büntetőkkel jutottak negyeddöntőbe a horvátok is

Horvátország 1-1-es rendes játékidő és hosszabbítás után 11-esekkel 3-2-re legyőzte Dániát Nyizsnyij Novgorodban, így bejutott a legjobb nyolc közé az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. A horvátok a nap során korábban a spanyolokat ugyancsak büntetőpárbajban legyűrő oroszokkal játszanak szombaton Szocsiban az elődöntőbe kerülésért.

Gyors gólváltással indult a mérkőzés, előbb a horvát, majd a dán kapu előtt alakult ki kavarodás, és abból találatot eredményező helyzet, így még négy perc sem telt el, amikor már 1-1 volt az állás. Azután lassacskán kialakult az első félidőt alapjában meghatározó játékkép: a horvátok futballoztak fölényben, többet támadtak és lőttek kapura, a szívósan védekező dánok pedig egy-egy ellenakcióval igyekeztek veszélyt teremteni.

A szünet után is hasonló volt a felállás, de a nagyon fegyelmezetten játszó dánok ekkor már többször indultak meg előre, miközben a horvátoknak nem nagyon volt elképzelésük arról, hogyan kerüljenek a dán védők mögé és távolról is csak elvétve tudtak kapura lőni. Viszonylag eseménytelen játékkal telt el a második félidő, így hosszabbítás következett.

Ebben a dánok kezdtek aktívabban, miközben továbbra is hatékonyan szűrték meg az ellenfél támadásait. A horvátok - ahogy a második félidő nagy részében - a ráadásban sem játszottak lendületesen, ha eljutottak a dán kapuig, a védők mindig létszámfölényben voltak. Mindkét szövetségi kapitány élt az új szabály adta lehetőséggel, a hosszabbításban negyedik cserével frissített.

A mérkőzés inkább a dánok elképzelése szerint alakult, stabilan védekeztek, és az idő haladtával egyre magabiztosabbá váltak, míg a horvátok csak az első félidőben diktáltak nagy tempót. A sok bizonytalansággal lezajló tizenegyespárbaj után viszont mégis ők örülhettek. 

Tizenegyesek:

  •     Eriksen lövésébe Subasic beleért, a labda a jobb kapufán csattant
  •     Badelj a jobb oldalt vette célba, az elvetődő Schmeichel lábbal hárított
  •     Kjaer a bal felsőbe bombázott (0-1)
  •     Kramaric a jobb alsó sarokba passzolt (1-1)
  •     Krohn-Dehli is (1-2)
  •     Modric középre gurított, a labda éppen elfért az elvetődő Schmeichel lába mellett (2-2)
  •     Schöne jobbra tartó félmagas lövését Subasic megfogta
  •     Pivaric a jobb alsó sarok felé lőtt, de Schmeichel védett
  •     N. Jörgensen középre célzott, Subasic lábbal védett
  •     Rakitic a jobb alsó saroba gurította a labdát, Schmeichel a másik oldalra vetődött (3-2)
Eredmény, nyolcaddöntő:
Horvátország-Dánia 1-1 (1-1, 1-1, 1-1) - tizenegyesekkel: 3-2
Nyizsnyij Novgorod, 43 000 néző, v.: Néstor Pitana (argentin)
gólszerzők: Mandzukic (4.), illetve M. Jörgensen (1.)
sárga lap: M. Jörgenssen (115.)
Horvátország: Danijel Subasic - Sime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinic (Josip Pivaric, 81.) - Ivan Rakitic, Marcelo Brozovic (Mateo Kovacic, 71.) - Ante Rebic, Luka Modric, Ivan Perisic (Andrej Kramaric, 97.) - Mario Mandzukic (Milan Badelj, 108.)
Dánia: Kasper Schmeichel - Jonas Knudsen, Simon Kjaer, Mathias Jörgensen, Henrik Dalsgaard - Andreas Christensen (Lasse Schöne, a szünetben), Thomas Delaney (Michael Krohn-Dehli, 98.), Christian Eriksen - Yussuf Yurary Poulsen, Andreas Cornelius (Nicolai Jörgensen, 66.), Martin Braithwaite (Pione Sisto, a hosszabbítás szünetében)

Kapcsolódók

Kimaradt?