V2018-as foci-vb: nyolc között a házigazda, búcsúztak a spanyolok

A házigazda orosz válogatott bejutott a legjobb nyolc közé a labdarúgó-világbajnokságon, miután az első vasárnapi nyolcaddöntőben büntetőpárbajban jobbnak bizonyult Spanyolországnál Moszkvában.

Az oroszok szombaton Szocsiban a Horvátország-Dánia összecsapás győztesével játszanak a negyeddöntőben.

Eredmény, nyolcaddöntő:
Oroszország-Spanyolország 1-1 (1-1, 0-0, 0-0), tizenegyesekkel: 4-3
------------------------------------------------------------------
Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző, v.: Björn Kuipers (holland)
    gólszerzők: Dzjuba (41. - büntetőből), illetve Ignasevics (12. - öngól)
    sárga lap: Kutepov (54.), Zobnyin (71.), illetve Piqué (40.)

    Oroszország:
    ------------
Igor Akinfejev - Mario Fernandes, Szergej Ignasevics, Ilja Kutepov, Fjodor Kudrjasov, Jurij Zsirkov (Vlagyimir Granat, a szünetben) - Alekszandr Szamedov (Gyenyisz Cserisev, 61.), Roman Zobnyin, Daler Kuzjajev (Alekszandr Erohin, 97.) - Alekszandr Golovin, Artyom Dzjuba (Fjodor Szmolov, 65.)

    Spanyolország:
    --------------
David de Gea - Nacho (Dani Carvajal, 70.), Gerard Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba - Sergio Busquets, Koke - Marco Asensio (Rodrigo, 104.), Isco, David Silva (Andrés Iniesta, 67.) - Diego Costa (Iago Aspas, 80.)

    I. félidő:
    ----------
    12. perc: jobb oldali spanyol szabadrúgásnál az orosz kapu előterében Ignasevics olyan szorosan felügyelte Sergio Ramost, hogy mindketten a földre estek, a labda pedig a beadásnak háttal álló orosz védő bokájáról saját kapujába pattant (0-1).
    40-41. perc: orosz szögletnél Dzjuba ugrott a legmagasabbra, fejese nyomán a labda a neki háttal álló Piqué felkarján változtatott irányt, a megítélt büntetőt Dzjuba a kapu jobb oldalába helyezte, De Gea a másik irányba vetődött (1-1).

A VIP-páholyban VI. Fülöp spanyol király foglalt helyet, többek között Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke társaságában, Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont nem volt ott a stadionban.

A házigazdák csapata túlbiztosított felállásban kezdett, az öt védő előtt a középpályán három szűrő helyezkedett, és két zavaró támadójuk is visszazárt a saját térfelükre. A szerencsés góllal vezetést szerző spanyolok a folytatásban kedvükre adogathattak - sokszor a saját térfelükön - és lassították az iramot, mert az oroszok hátrányban sem változtattak a taktikájukon. A szünethez közeledve az egyik orosz kontrát sikerült lövéssel zárniuk a hazaiaknak, amitől megjött a kedvük, és kicsit bátrabb támadójátékot vállaltak fel. Az egyenlítő góljukat viszont veszélyes helyzet nélkül, büntetőből szerezték. Ezt követően a spanyolok próbáltak ismét kapura is veszélyes játékot bemutatni, de ehhez nem tudták a tempójukat eléggé felpörgetni.

A spanyol csapat úgy jött ki a második félidőre, hogy visszaveszi a vezetést és eldönti a továbbjutást, de mezőnyfölénye nem mutatkozott meg helyzetekben is, idővel pedig a lendülete is elfogyott. A 60. perctől eseménytelenül teltek a percek, a mezőnyjátékosok a félpálya és az orosz tizenhatos között helyezkedtek, így besűrűsödött a középpálya. A körülményes spanyolok ritkán tudtak áttörni, az oroszoknak pedig ez eleve nem állt szándékukban. A 87. percben Iniesta 17 méterről leadott lövését vetődve védte Akinfejev, az orosz kapust amúgy nem dolgoztatták meg a spanyolok, így jöhetett a vb első hosszabbítása.

A túlórát magasabb fordulatszámon kezdték a spanyolok, de az orosz kapusnak így sem akadt dolga. Az egyre fáradtabb oroszoknál viszont indokolt volt a negyedik csere - Alekszandr Erohin a 97. percben lépett pályára -, amire a vb-k történetében először van lehetőség a hosszabbításban. A ráadás második részében a negyedik spanyol csere, Rodrigo hozott színt és lendületet a játékba - helyzetét Akinfejev védte -, de már későn, a döntés a büntetőpárbajra maradt.

    Büntetőpárbaj:
    Iniesta magabiztosan lőtt a kapu jobb oldalába, Akinfejev a másik oldalra vetődött (0-1)
    Szmolov nagy erővel lőtt a kapu jobb oldalába, De Gea beleért a lövésbe, de hárítani nem tudott (1-1)
    Piqué a jobb alsóba vágta a labdát, Akinfejev ezúttal is a másik irányba indult el (1-2)
    Ignasevics a kapu bal oldalába emelt, De Gea ezúttal nem találta el az irányt (2-2)
    Koke rosszul helyezett, félmagas lövését védte Akinfejev (2-2)
    Golovin nagy erővel lőtt középre, az elvetődő De Gea helyére (3-2)
    Sergio Ramos becsapta Akinfejevet, a kapu jobb oldalába lőtt (3-3)
    Cserisev is a kapus helyét választotta, ami ezúttal is üresen maradt (4-3)
    Iago Aspas nagy lendülettel futott neki, ám nem túl helyezett lövésébe az elvetődő Akinfejev lábbal belekapott, és hárított (4-3)
    Az ötödik orosz rúgójátékosra már nem volt szükség

Kapcsolódók

Kimaradt?