Székely Vágta: megvannak a vasárnapi középdöntő versenyzői

A papírforma beigazolódott, a korábbi győztes lovak és lovasok mind jól vették az akadályt, és rajt-cél győzelmet aratva kerültek a Székely Vágta vasárnapi középdöntőjébe. A Székely Vágta futamai után, elindult a Góbé-futam is, amelyben nyolc lovas állt pályára az Óriáspince-tetőn – adta hírül szombaton a szekelyvagta.ro

A Székely Vágta első futamban mindjárt a tavalyi első és harmadik helyezett is futott, Berde Lóránd (tavalyi nyertes) és Ugron Attila (tavalyi 3. helyezett) a csíkdelnei Kovács Attilával és a kilyéni Kövér Zsolttal mérkőztek meg egy futamban. Berde startja jó volt, magabiztosan tartotta végig az első helyet. A második hely is viszonylag hamar dőlt el, Ugron Attila megszerezte és tartotta pozícióját.

A második előfutam ennél izgalmasabbra sikeredett. Itt Maksa, Torja, Gyergyószentmiklós és Gyergyószárhegy lovasa szállt harcba. Nagy visszatérőként köszöntötték Fazakas Gézát és Gammát, a gyergyószárhegyi indulókat, korábbi győzteseket, akik szintén gond nélkül értek célba az első helyen. Papp Alpár és Ecsed R. Randi is küzdöttek, új versenyzőkként küzdelmük a második helyre volt elég.

A harmadik előfutamban farkaslaki győzelem született, miután Tamás Csaba Fiber hátán mindenkit maga mögé utasított. Mellettük galoppozott még Hunyadi János Mátyás Sepsiszentgyörgy színeiben, Kövér György Sepsikőröspatak színeiben és Ferencz Árpád Gyergyóditró számára. A második helyre Gyergyóditró lova, Sába futott be.

A negyedik előfutamban már csak három lovas futott, köztük a kétszeres bajnokok, Zsigmond János és Timpex Amata. Antal Norbertnek, a barátosi versenyzőnek rosszul indult a futam, hiszen szerszámhiba miatt kis híján lecsúszott a futamról. A start után Amata könnyedén tört előre, és nem is adta első helyét egészen a célig. Az előpataki Bartha Ferenc Pasadenával szintén jól harcolt, a második helyen haladtak át a célon.

Az előfutamok továbbjutói (a futamból az első két helyezett jutott tovább): I. előfutam: Kézdivásárhely: Berde Lóránd és Anci, Nyújtód: Ugron Attila és Csillag, II. előfutam: Gyergyószárhegy: Fazakas Géza és Gamma, Torja: Tóth Barna és My Mission, III. előfutam: Farkaslaka: Tamás Csaba és Fiber, Gyergyóditró: Ferencz Árpád és Sába, IV. előfutam: Lemhény: Zsigmond János és Timpex Amata, Előpatak: Bartha Ferenc és Pasadena

Az ezt követő Góbé-futamon nagyon erős lovak küzdöttek a továbbjutásért, a vasárnapi döntőbe csak az első helyezést elért lovas juthat. Bár nem a budapesti versenyre való kijutás a tét, a Góbé-futam mégis fontos mozzanata a Székely Vágtának, hiszen jelentős pénzösszegért folyik a harc. Így gondolják ezt a lovasok is, akik minden erejüket és lovastudásukat bevetve harcoltak a továbbjutásért.

Az első előfutamban Kilyén, Etéd és Gyergyószentmiklós versenyzői futottak. Élre tört László Pál és Dáriusz, korábbi bajnokok, és meg sem álltak a cél tábláig. A második előfutamban is könnyű győzelem volt, itt Fazakas János Alpár, szintén rutinos versenyző jutott továnn Boszporuszi Naptűz lován, Kovászna színeiben, maga mögé utasítva Barót és Sepsiszentgyörgy lovasát. A harmadik futamban lét lovas indult, a szotyori Kolcz Csongor Tibor és a kézdivásárhelyi Dudás Zoltán. Dudás lendületesen startolt, lendülete pedig továbbjuttatta a döntőbe is.

Az előfutamok továbbjutói (a futamból az első helyezett jutott tovább): I. előfutam: Gyergyószentmiklós, László Pál és Dáriusz, II. előfutam: Kovászna, Fazakas János Alpár és Boszporuszi Naptűz, III. előfutam: Kézdivásárhely: Dudás Zoltán és Csillag

A Székely Vágta szombati megnyitója a székely zászló ünnepélyes felvonásával kezdődött:

A vágta vasárnapi programja

12:00 Nemzetközi futam

13:00 Középfutamok

13:30 Díjugratás - a Vadon Egyesület lovasközpontja szervezésében

15:00 Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója

15:30 Lovasíjász bemutató - Saggitis Siculorum Egyesület

16:30 Kishuszár Vágta

17:00 Döntő - Góbé futam

17:30 Döntő - Nemzetközi futam

18:00 Döntő - Székely Vágta

18:30 Díjátadó ünnepség

19:00 Pál Attila színművész és vendégei operett estje: válogatás operett-, musical- és világslágerekből – Kecskemét, Sepsiszentgyörgy testvérvárosa felajánlásából

19:40 Kinizsi Pál, Mátyás király jobbkeze - lovas színdarab az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület bemutatásában

A címlapfotó forrása: Székely Vágta Facebook-oldal

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?