Vágtára készülnek a székelyek

Nyolcadik alkalommal rendezik meg idén a maksai Óriás Pincetetőn a Székely Vágtát és Góbé futamot, amelyet idén első alkalommal „Kishuszár” vágtával egészítenek ki – jelentették be a szervezők.

A budapesti Nemzeti Vágta székelyföldi előfutamának számító rendezvény július 13 és 15. között zajlik, és idén négy futamot is szerveznek: a Székely Vágtát, a Góbé futamot, újdonságként a Kishuszár vágtát illetve egy nemzetközi futamot, amelyen országok képviseletében méretkeznek meg a lovasok.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa és a Vadon Egyesület már várják olyan székely lovasok jelentkezését, akik bizonyítani szeretnék, hogy nyeregbe termettek, és szívesen megméretkeznének Székelyföld képviseletéért a budapesti Nemzeti Vágtán. A szervezők június 29., péntek 12 óráig fogadják a különböző vágtákra benevező lovasok jelentkezését a www.szekelyvagta.ro honlapon található információk szerint.

Szigorú szabályzat, vonzó nyeremények

Emlékeztetnek, hogy tavaly szigorított versenykiírással és szabályzattal zajlott a Székely Vágta, emellett viszont a nyeremények összege is jelentősen megnövekedett. Azon települések, akik ebben az évben is lovast küldenének a Székely Vágta futamaira, a jelentkezési lap kitöltésével, valamint a nevezési díj befizetésével tehetik meg ezt a megadott határidőig.

Bármely Kovászna, Hargita vagy Maros megyei településnek jogában áll benevezni egy csapatot. Minden csapat egy lóból és három személyből áll, a lovas, a kísérő és és a csapatvezető alkotják a csapatot. A Székely Vágta nevezési díja 1200 lej. A benevezett ló lehet bármilyen fajtájú és nemű, 5 éves (születési év: 2013) vagy idősebb, amelynek állapota megfelel a szabályzatban előírt állategészségügyi feltételeknek. Idén is kivételt képeznek az ismeretlen származású lovak, valamint az argentin póló póni, az Akhal Teke, az angol telivér, verseny félvér fajtájú vagy genetikalilag oda sorolható lovak.

A Székely Vágta szervezői, hasonlóan a tavalyi szabályzathoz, idén is megtérítik az utazási költségét minden lovasnak, 1000 lej értékben, aki sikeres állatorvosi vizsgát teljesít. Az elő- és középfutam győztesek sem távoznak üres kézzel: az előfutam első helyezettje 1000 lejt, míg a középfutam legjobbja 2000 lejt kap. A Székely Vágta győztese 5000 lejben részesül, a második díjas 4000 lejt kap, a harmadik helyezett 3000 lejjel lesz gazdagabb, és nem távozik üres kézzel a negyedik helyezett sem, az ő díja 2000 lej.

A Góbé futam nevezési feltételei megegyeznek a Székely Vágtáéval, viszont a ló származásában van eltérés, ez esetben ugyanis nem kell igazolni az állat eredetét. Ugyanakkor 500 lej értékben megtérítik az utazási költséget. A Góbé Futam első helyezettje 2500 lej-, a második 2000 lej-, a harmadik pedig 1500 lej jutalomban részesül.

Újdonságként idén a fiatal lovasok vágtájára, azaz Kishuszár vágtára is várják a székelyföldi ifjakat. A budapesti Nemzeti Vágtának már tavaly is volt székelyföldi indulója, amikor a sepsiszentgyörgyi Kolumbán Örs képviselte a Székely Vágta csapatát, valamint Sepsiszentgyörgyöt a fiatalok vágtáján. Idén ez a képviselet is verseny keretében dőlhet el. A maksai Óriás Pincetetőn sorra kerülő verseny távja egy kör, tehát 600 m és nincs nevezési díj a futamra. Az utazási költség megterítése a kishuszárt is megilleti: sikeres állatorvosi vizsga esetén 500 lejben részesül.

A Kishuszár vágtára lehet jelentkezni bármilyen fajtájú és nemű, 4 éves (születési év: 2014) vagy idősebb lóval, maximális kis póni méret 138 cm (patkóval). A versenyen induló lovas 10 és 16 év közötti gyermek lehet, indulásához szülői beleegyezési nyilatkozat szükséges. A Kishuszár vágta első helyezettje 2500 lej-, a második 2000 lej-, a harmadik pedig 1500 lej jutalomban részesül

Jelentkezőket várnak a Székely Vágta kísérő programjaira

A Vadon Egyesület pályázatot is hirdetett az idei Székely Vágtára szóló lovas- és kulturális kísérőprogramok társfinanszírozására, vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek és cégek számára. Pályázni lehet lovassport, illetve hagyományőrzés tárgykörökben. A pályázati űrlap letölthető a www.szekelyvagta.ro honlapról. A pályázat leadási határideje június 15-e, 12 óra.

Akárcsak az elmúlt években, idén is kulturális programokkal egészítik ki a lovas versenyek sorát. Az idei Székely Vágtán július 14, szombat este egy nagyszabású székelyföldi, szabadtéri táncházra kerül sor, amelyen több település táncegyüttesei vesznek részt, így képviselve Kovászna, Hargita és Maros megyét. Muzsikál az Üsztürü Zenekar, Dezső Attila és barátai, valamint a Folker Zenekar. A táncházat gyermekfoglalkozás és gyermektáncház előzi meg, ahol a kisebbeké a lesz a főszerep.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?