Jövőre világcsoportos lesz a román női tenisz Fed Kupa-válogatott (élő helyszíni)

Románia az első három egyéni mérkőzés megnyerésével hamar eldöntötte a feljutás kérdését a női tenisz Fed Kupa osztályozóján Svájc ellen. Előbb Simona Halep győzte le Viktorija Golubicot három szettben, majd Irina Begu nyert két sima játszmában Bacsinszky Tímea ellen. Vasárnap Halep második mérkőzését is megnyerte Patty Schnyder ellen. A Maszol akkreditált munkatársa percről percre tudósított az eseményekről. 

Az összecsapás helyszíne a 9 ezer férőhelyes Szamos-parti multifunkcionális csarnok.

A mérkőzések párosítása
szombat, 13 órától
Simona Halep–Viktorija Golubic 6-3, 1-6, 6-1
Irina Begu–Bacsinszky Tímea 6-4, 6-1
vasárnap, 12 órától
Simona Halep–Patty Schnyder 6-2, 6-1
Sorana Carstea/Mihaela Buzarnescu–Viktorija Golubic/Jil Teichmann 6-0, 0-6, 6-10
17:55

Irina Begu-Bacsinszky Tímea 6-4, 6-1

A második szombati összecsapáson Irina Begu és Bacsinszky Tímea csap össze. Mint korábban írtuk, a svájci teniszező édesapja révén erdélyi származású, gyerekkorában Szatmárnémetiben töltötte nyarait a nagyszülőknél. 

A mérkőzést Bacsinszky adogatása nyitotta meg, a svájci magabiztosan vette magához a kezdeményezést, ugyanis saját szervája után a Beguét is megnyerte. Mivel Begunak is sikerült ugyanaz a fegyver, az első pihenőre 1-2-es állásnál mehettek.

A következő két gémet "elosztották" egymás között, így Bacsinszky 3-2-re vezetett. Ezután viszont két Begu által megnyert adogatás következett, így a román lány egy brékkel előnybe került.

Bacsinszky magas és nyesett labdákkal variálta az erős ütéseket és ez láthatóan megzavarta Begut, így az erdélyi magyar lány visszavette az előző adogatásban elvesztett bréket. Öröme nem tartott sokáig, hiszen Begu is képes volt ugyaerre. (5-4)

Az első szettet Irina Begu nyerte meg végül 6-4-re.

A második játszmát is Bacsinszky adogatása nyitotta meg, aki viszonylag problémamentesen nyerte ezt meg. A Begu szerváján nagyon harcoltak a lányok, Bacsinszkynek bréklabdája is volt, de ezeket a román lánynak sikerült semlegesítenie. A következő adogatását Bacsinszky 40-0-ról vesztette el, így a következőkben nagyon össze kell szednie magát, ha nem akar behozhatatlan hátrányba kerülni.

Begu következő szerváján nem talált fogást Bacsinszky és a saját adogatását is elvesztette. (4-1) 

Begu szárnyakat kapott és 73 perc után a Bacsinszky az életben maradásért adogathatott. (5-1) Ezen a napon semmi sem sikerült a szatmári lánynak, aki 6-4, 6-1-re elvesztette a mérkőzést.

Ezzel Románia 2-0-ra vezet Svájc ellen a női tenisz Fed Kupa osztályozóján. Vasárnap már az első összecsapáson végleg eldőlhet a feljutás kérdése, amennyiben a déli 12-kor kezdődő mérkőzésen a világelső Simona Halep nyerni tud Bacsinszky Tímea ellen.

16:04

Konfettiesővel és nackó dallal ünnepeltek

A kolozsvári Románia-Svájc női tenisz Fed Kupa találkozó utolsó mozzanataként a szervezők konfettiesővel kedveskedtek Halepnek és társainak. A pillanat szépséghibája volt, hogy ezalatt a hangszórókból egy erőteljesen nacionalista román dal dübörgött.

 

16:00

Simona Halep-Viktorija Golubic 6-3, 1-6, 6-1

A Románia-Svájc párharc első összecsapásának két résztvevőjét 132 hely választja el a WTA világranglistán. Román színekben a tabellát vezető Simona Halep, svájci oldalon pedig a 133. Viktorija Golubic lép a kolozsvári csarnok salakpályájára.

A mérkőzés kisebb meglepetéssel kezdődött, ugyanis az esélytelen nyugalmával játszó Golubic elvette Halep szerváját. Majd a sajátját is megnyerte, így értékes előnyt szerzett. Az első pihenőre 1-2-es állásnál mehettek a játékosok, ugyanis Halepnek második adogatását  már sikerült hoznia.

A következő két adogatást a szerváló fél viszonylag könnyedén tudta megnyerni, így Golubic továbbra is előnyben volt a mérkőzés elején szerzett brékjével. (2-3)

Golublic harmadik adogatásának pszichológiai jelentőségét mindkét fél érezte, ezért ezért titáni harc bontakozott ki. A maratoni hosszúra nyúlt gémben Golubicnak és Halepnek felváltva volt gémlabdája, az utolsó szó végül a konstancai lányé volt.

A saját szerváját is megnyerő Halep átvette a vezetést. (4-3)

A feljavuló Halep jétékára nincs válasza Golubicnek, aki nullára veszíti el immár sorozatban második adogatását is, ezzel esélyt adva Halepnek arra, hogy az első szettért szerválhasson.

A kegyelemdöfést egy ásszal adta meg a román lány, aki 39 perc után 6-3-ra megnyerte az első szettet.

A második szett elején a szerb felmenőkkel rendelkező 25 éves svájcinak ismét sikerült összeraknia a játékát, így ha nehezen is, de meg tudta nyerni első három adogatását és közte elvette a Halepét is. (1-4)

Golubic egyre nagyobb önbizalommal játszott és amikor másodikszor is brékelte Halepet, akkor érezhettük már, hogy ez a mérkőzés harmadik szettben dől majd el. 

A csarnok DJ-je szerb popzenét tett Golubicnak. 

A döntő szett első adogatása Halepé volt, aki ez alkalommal már nem engedte ki a kezdeményezést a kezéből és vezetéshez jutott. (1-0) Golubic első adogatását nagyon meg akarta nyerni Halep, aki magát és a nézőket is tüzelte egy-egy megnyert labdamenet után.

Az első szünetre 3-0-s vezetéssel mehetett Halep, Golubic pedig a nézők haragját is kivívta azzal, hogy dühében odacsapta a pályához az ütőjét. A svájcinak a következő gémekben is osztanivalója volt a játékvezetővel és a nézőkkel, ezt pedig Halep könyörtelenül kihasználta. és 4-1-re módosította az eredményt.

Halep ismét elvette Golubic szerváját és 5-1-nél a mérkőzésért adogathatott.

 

15:52

Ezt mondta Simona Halep az utolsó sajtótéjékoztatón

A Patty Schnyder elleni nyertes mérkőzés után Simona Halep rendkívül lazán állt a sajtó elé.

 

15:41

Sorana Carstea/Mihaela Buzarnescu-Viktorija Golubic/Jil Teichmann 6-0, 0-6, 6-10

A feljutás eldölte után a csapatok úgy döntöttek, hogy a negyedik egyénit már nem játsszák le, viszont a jegyet váltó nézők szórakoztatására a párosok csatáját még megrendezik. A Sorana Carstea/Mihaela Buzarnescu felállású román csapat simán megnyerte az első szettet, viszont ugyanilyen simát el is vesztette a másodikat.

Következhetett a szuper tie-break, amelyben fej-fel mellett haladtak a csapatok. A svájci páros 4-4-nél ellépett, és 7-5-nél cseréltek térfelet a felek. 

Előnyüket növelni is tudták, így az alpesi ország megnyerte a párost és 3-1-re szépítette a végső eredményt.

14:27

Halep ígérete a kolozsvári közönségnek

A feljutást bebiztosító győzelme után Simona Halep a pálya mellett adott első nyilatkozatában elmondta, reméli, hogy a román csapat jövőben messze jut a Világcsoportban.

 

14:09

Katonai zenekar játszotta el a himnuszokat

Alább a svájci himnusz a Gemini dandár katonai zenekarának előadásában.

 

14:05

3D-s koreóval készült a galeri

Már napokkal a mérkőzés előtt felszólították a nézőket, hogy időben érkezzenek, ugyanis főszerepet szántak nekik abban a 3D-s koreográfiában, amellyel a szurkolók készültek.

A csarnok három lelátóját beborító román trikolór előtt előképek emelkedtek fel. 

13:24

Bacsinszky Tímea tanácsai

A svájci Fed Kupa csapat elsőszámú játékosa az a Bacsinszky Tímea, aki édesapja részéről szatmári felmenőkkel rendelkezik és nem mellesleg jelenleg a legjobban jegyzett erdélyi magyar teniszező. VIDEÓ-INTERJÚ.

 

13:04

Simona Halep-Patty Schnyder 6-2, 6-1

Elméletileg leegyszerűsödött a világelső Simona Halep dolga azzal, hogy a svájciak Patty Schnydert nevezték Bacsinszky Tímea helyett a harmadik mérkőzésre. A 39 éves veterán játékos hosszú ideje nem játszott hivatalos mérkőzést.

A mérkőzés első adogatása Schnyderé volt, aki máris hátrányba került, hiszen Halep brékelt. Következett a világelső első szervája: ez a gém is hosszabbításban dől el, hasonlóképpen az elsőhöz a hazai játékos javára. 

A harmadik adogatás is hosszúra nyúlt, ez alkalommal a svájcinak sikerült megnyernie szerváját. (2-1)

Az egyensúly az ötödik és hatodik gémben bomlott meg, előbb Halep -15-re nyerte a saját, majd 0-ra az ellenfele szerváját. (4-1)

Schnydernek először sikerült elvennie Halep adogatását, án a come-back nem sikerült, ugyanis a következő gémet - saját szerváján -  elvesztette. Halep következett, és 37 perc után az első szett megnyeréséért adogathatott. (5-2)

Halep a második szettet is hasonlóan kezdte, mint az elsőt, azonnal elvette Schnyder adogatását, majd a sajátját megnyerve "előre tolta az orrát". Amikor Schnyder a második adogatását is elvesztette, akkor Halep és Románia győzelméhez már kevés kétség fért. (3-0)

Halep előnye tovább nőtt, 4-0-nál Schnydernek azért kellett harcolnia, ahogy ne kapjon ki nullára a második szettben. Ez sikerült is neki, a második szettben először megnyerte az adogatását és ezzel elkerülte a szégyenletes bagelt (New York-i jellegzetes, karika alakú péksütemény, a teniszvilágban a 6-0-s vereséget jelenti  - szerk. megj.). (4-1)

Halep könnyedén hozta a saját szervajátékát, így 5-1-nél Schnyder adogatásán vihette dűlőre a szettet, meccset és a világcsoportba való feljutás kérdését.

 

12:42

Bacsinszky megkönnyezte a nagyszüleinél töltött szatmári nyarakat

Mint írtuk, a svájci csapat legjobbjának számító Bacsinszky Tímea édesapja révén szatmári felmenőkkel rendelkezik. Amint azt a Maszolnak adott videó-interjúban is elmondta, gyerekkorában nyaranta legalább egy hetet mindig a szatmári nagyszüleinnél töltött. 

Az Irina Begu elleni elvesztett összecsapás után Tímea felelevelítette ezeket az emlékeket.

 

12:16

Patty Schnyder játszik Haleppel

Tizenkilencre húzott kártyát a 0-2-es hátrányba került svájci szövetségi kapitány: a vasárnapi eslő mérkőzésen nem csapata legjobban helyezett játékosa, Bacsinszky Tímea néz farkasszemet a világelső Simona Haleppel, hanem a 39 éves Patty Schnyder.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?