Kosár vb-selejtező: Török vezérletével verték meg a trikolórok Hollandiát

Meggyőző játékkal, meglepően magabiztosan (75-68) győzte le a román férfi kosárlabda-válogatott vasárnap este Hollandiát a kolozsvári multifunkcionális csarnokban. A hazaiak legjobbja Török Rolland volt, aki 13 ponttal járult hozzá a sikerhez.

5630 néző volt kíváncsi vasárnap este arra, hogy mi változott az edzőváltáson átesett (Marcel Țenter helyét a macedón Zare Markovski vette át – szerk. megj.) román férfi kosárlabda-válogatott háza táján a szeptember eleji kosár-Eb. óta. Első látásra szembetűnő volt a masszív fiatalítás, az idegenből jött szakember bátran nyúlt a nyáron U-20-as B-divíziós Eb-t nyert játékosokhoz, akik közül eddig csak Kuti Nándornak volt biztos helye a parketton. Most bekerült a kezdő ötösbe a Spanyolországban légióskodó Emanuel Cățe is, és a mérkőzés során fontos szerepet kapott Nicolescu és Darwiche is. Ugyancsak új arc volt a Kolozsvári U-BT honosított irányítója, Giordan Watson, aki korát meghazudtoló (32 éves – szerk. megj.) gyorsasággal és robbanékonysággal hozta kiváló helyzetbe magát és csapattársait.

Vlad Moldoveanu 3 pontosával indult az összecsapás, ám ezután a vendégek percei következtek, akik 11-0-s rohammal kényszerítették időkérésre Markovskit. A macedón mester védekezést váltott és taktikájának azonnali gyümölcseként csapata „visszaadta” a 11 pontos runt és az első negyed végén 16-15-öt mutatott az eredményjelző tábla.

A második negyed elején nagyon sokat hibáztak a csapatok, a zavaros játékból a hollandok jöttek ki jobban. Változást az U-ban szereplő Watson és Török játéka hozott, előbb három labdaszerzéssel, utóbbi pedig három triplával keserítette meg Toon van Helfteren holland edző életét. Szünetre 34-27-nél vonulhattak a csapatok.

A második félidő elején Markovski gondolt egy merészet és Kuti-Darwiche-Cățe-Nicolescu-Török felállásban küldte pályára csapatát. A falkaletámadásra és rendkívül gyors ellentámadásokra épülő játék megzavarta a vendégeket, akik pillanatokon belül 12 pontos hátrányba kerültek.

A negyedik negyedben is a trikolórok akarata érvényesült, elsüllyedtek a triplák és a betörések is rendre kosárral értek véget. Bobe Nicolescu kosarával nőtt a legnagyobbra (18 pont) a két csapat közötti különbség. Ezek után kisebb csalódásként értékelhető a 75-67-es végeredmény, ugyanis a végelszámolásnál fontosak lehetnek a most leadott vezetés.

Győzelmével Románia megszerezte első sikerét és 1-1-es mutatóval osztozik a 2-3 helyen mostani ellenfelével. A csoportot az az Olaszország vezeti két győzelemmel, amely pénteken Torinóban Romániát győzte le 75-70-re, vasárnap pedig Zágrábban Horvátországot is meglepte (64-80).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?