BL: minden összejött a Steauának; kiesett a Viitorul

A Liga 1-es labdarúgóklubok közül csak a Fotbal Club Steaua Bucureşti (FCSB) maradt versenyben a Bajnokok Ligája selejtezőjében. Az FC Viitorul elvérzett Cipruson.

A szerdai visszavágók előtt még a Viitorul volt jobb helyzetben. Korábban Gheorghe Hagi csapata hazai pályán 1–0-ra győzött az APOEL ellen, miközben a Steaua 2–2-es döntetlent játszott a Viktoria Plzennel, szintén hazai környezetben. Az újabb BL-játéknap végén viszont a bukaresti csapat ünnepelhetett, a Liga 1 címvédőjének pedig le kellett mondania az első számú európai sorozat csoportköréről.

A konstancai alakulatnak bár több lehetősége is adódott az APOEL otthonában, a Hagi-fiúk nem tudták bevinni az idegenbeli gólt, amivel akár lezárhatták volna a párharcot. A ciprusi bajnok a második félidő elején egy szögletrúgás után, a középhátvéd Carlao fejesével kiegyenlítette az összesített állást. Az APOEL aztán a 2x15 perces hosszabbítás során kiütötte ellenfelét, 4:0 lett a második mérkőzés végeredménye. Az FC Viitorul a folytatásban az Európa Liga utolsó selejtezőkörében lesz érdekelt.

A FSCB számára garantált az őszi európai kupaszereplés. Nicolae Dică tanítványai Csehországban sokkal jobban védekeztek, mint az első mérkőzésén tették, ugyanakkor a Steaua támadói kegyetlenül kihasználták a helyzeteiket. A félidőben még hátrányban álló Plzen hiába egyenlített a második játékrészben, 1–1 után a vendégek háromszor is bevették Petr Bolek kapuját. A csehektől a végjátékban már csak egy kiállításra futotta, gólszerzőjük, Michael Krmenčik elveszítette a fejét és lekönyökölt Marko Momcsilovicst. A Steauának ezzel a fölényes sikerrel legrosszabb esetben is biztosítva van az Európa Liga-főtábla, mivel a Bajnokok Ligája utolsó selejtezőkörének vesztesei automatikusan az EL-be kerülnek át.

Szerdán többek között a Dinamo Kijev, az Ajax Amsterdam, a Legia Warszawa és a Ludogorec Razgrad is kiesett a BL-ből.

UEFA Bajnokok Ligája, 3. selejtezőkör

A visszavágók eredményei, továbbjutók

APOEL–FC Viitorul 4–0 – hosszabbítás után (0–0, 1–0)
Nicosia, GSP Stadion, 15 ezer néző
gólszerzők: Carlao (54.), Georgiosz Merkisz (93.), Igor De Camargo (94.) George Efrem (105+1.)
APOEL: Boy Waterman – Zsivko Milanov, Jesus Rueda, Carlao (Georgiosz Merkisz, 81), Roberto Lago – Facundo Bertoglio, Nuno Morais, Vinicius, Sztathisz Aloneftisz (Lorenzo Ebecilio, 55) – Vander (George Efrem, 88), Igor De Camargo. Edző: Georgiosz Donisz. FC Viitorul: Victor Rîmniceanu – Kevin Boli, Bogdan Țîru, Marius Constantin, Cristian Ganea – Romario Benzar, Dragoș Nedelcu (Sebastian Mladen, 82), Dani Lopez – Aurelian Chițu, Florinel Coman (Eric De Oliveira Pereira, 96), Alexandru Cicâldău (Ovidiu Herea, 82). Edző: Gheorghe Hagi.
Továbbjutott az APOEL 4–1-es összesített eredménnyel

Viktoria Plzen–FCSB 1–4 (0–1)
Plzen, Doosan Arena, 10802 néző
gólszerzők: Michael Krmencik (64.), ill. Mihai Bălașa (27.), Filipe Teixeira (71.), Florin Tănase (76.), Denis Alibec (79., büntetőből)
piros lap: Michael Krmencik (88.)
Viktoria Plzen: Petr Bolek – Radim Reznik, Lukas Hejda, Tomas Hajek, Milan Havel – Diego Zivulic (Tomas Horava, 63), Patrik Hrosovsky – Milan Petrzela (Martin Zeman, 54), Daniel Kolar (Marek Bakos, 77), Jan Kopic – Michael Krmencik. Edző: Pavel Vrba.
FCSB: Florin Niță – Ovidiu Popescu (Vlad Achim, 73), Mihai Bălașa, Marko Momcsilovics, Junior Morais – Mihai Pintilii, Filipe Teixeira – Gabriel Enache, Dennis Man (Ionuț Larie, 46), Florin Tănase (Harlem Gnohéré, 86) – Denis Alibec (căpitan). Edző: Nicolae Dică.
Továbbjutott a FCSB 6–3-as összesített eredménnyel

CSZKA Moszkva–AEK Athén 1–0
Továbbjutott a CSZKA Moszkva (3–0)

BATE Boriszov–Slavia Praha 2–1
Továbbjutott a Slavia Praha több idegenbeli góllal (2–2)

İstanbul Başakşehir–Club Brugge 2–0
Továbbjutott a Başakşehir (5–3)

FC Köbenhavn–Vardar Szkopje 4–1
Továbbjutott az FC Köbenhavn (4–2)

Young Boys–Dinamo Kijev 2–0
Továbbjutott a Young Boys több idegenbeli góllal (3–3)

Ludogorec Razgrad–Hapoel Beer-Seva 3–1
Továbbjutott a Hapoel Beer-Seva több idegenbeli góllal (3–3)

Hafnarfjordur–NK Maribor 0–1
Továbbjutott az NK Maribor (0–2)

Ajax Amsterdam–OGC Nice 2–2
Továbbjutott az OGC Nice több idegenbeli góllal (3–3)

Legia Warszawa–FC Asztana 1–0
Továbbjutott az FC Asztana (3–2)

Olimpiakosz–Partizan Beograd 2–2
Továbbjutott az Olimpiakosz (5–3)

HNK Rijeka–Red Bull Salzburg 0–0
Továbbjutott a HNK Rijeka több idegenbeli góllal (1–1)

Rosenborg–Celtic 0–1
Továbbjutott a Celtic (1–0)

Kapcsolódók

Kimaradt?