Hét jégkorongozó kapott román állampolgárságot

Öt ukrán, egy magyar és egy szlovák nemzetiségű jégkorongozó tette le hétfőn a román állampolgársági esküt az Ifjúsági és Sportminisztérium székhelyén.

Gyenisz Zabludovszkij, Jevgenyij Jemilianenko, Pavel Boriszenko, Anton Butocsnov, Vitalij Kiricsenko, Nyerges Lajos és Patrick Polc honosításával nemcsak a válogatott, hanem a Gyergyószentmiklósi Progym, a Brassói Corona és a Bukaresti Steaua is jól jár.

A román bajnokságban korlátozva van az idegenlégiósok száma, de az említett sportolók ezentúl hazai játékosokként szerepelhetnek klubjaiknál, amelyek így újabb külföldieket igazolhatnak a megüresedett helyekre.

A honosítási ceremónián jelen volt Marius Dunca ifjúsági- és sportminiszter, Andrei Tinu, az állampolgársági hatóság (ANC) elnöke, valamint a Román Jégkorong Szövetség képviselői.

Marius Dunca gratulált a sportolóknak az állampolgárság megszerzéséért, egyúttal hangsúlyozta, hogy ez kötelezettséget is jelent. Dunca szerint a jégkorongozók erősítést jelentenek a válogatott számára.

Románia felnőtt jégkorong-válogatottja jövőre a világbajnokság harmadik értékcsoportjában (divízió I/B) szerepelhet Ukrajna, Japán, Litvánia, Észtország és Horvátország mellett.

Kimaradt?