Klein Dávid lesz az első magyar oxigénpalack nélkül a Mount Everesten?

Visszafordult a Mount Everest csúcsmászásán Suhajda Szilárd, így Klein Dávid egyedül folytatja az utat a világ legmagasabb, 8848 méteres hegycsúcsára, amelyet első magyarként hódíthat meg oxigénpalack nélkül.

Az expedíció szerdai tájékoztatása szerint Suhajda Szilárd már az alaptáborból segíti a csapatot. 

A két hegymászó előző nap indult el utolsó, egyben csúcsmászó körére. Még kedden elérték a 6500 méteren lévő kettes táborukat, de az éjszaka folyamán Suhajda Szilárd rosszul lett, és egészsége, illetve az expedíció sikere érdekében végül szerda reggel úgy döntött, hogy visszafordul. A hegymászó a saját lábán, a veszélyes Khumbu-jégesésen átkelve napközben érkezett meg az alaptáborba.

A hegymászó a kényszerű leereszkedésről a közlemény szerint úgy fogalmazott, "iszonyatosan nehéz, de egyértelmű döntést" hozott. "Nehéz leírni azt a csalódottságot, amit érzek, azonban az expedíció nem ért véget!" - emelte ki. Hangsúlyozta, végtelenül boldog és büszke lenne, ha Klein Dávidnak sikerülne elérni a célját.

Klein Dávid - miután megbizonyosodott arról, hogy társa egyedül biztonságban le tud menni az alaptáborba - szerda reggel elindult a 7200 méteren lévő hármas táborig, ahonnan szerda délután be is jelentkezett - közölte az expedíció. A hegymászó jól érzi magát, s a tervek szerint csütörtökön eljut a Déli-nyeregig. 

Csütörtökön délelőtt már arról érkezett hír, hogy Dávid a tervezettnél két órával később, de elindult a 8000 méter magasan fekvő IV-es táborba a Déli-nyeregben! Lassan és megfontoltan folytatódik az expedíció, Dávid, beszámolója szerint, jól érzi magát, töretlenül halad a cél felé. 

Kapcsolódók

Kimaradt?