Lemondott Klein Dávid az újabb csúcstámadásról

Klein Dávid nem próbálja meg újra a csúcstámadást a Mount Everesten, ezzel véget ért a Spar Everest Expedíció. Az expedíció keddi közlése szerint az időjárási viszonyok meggátolják a hegymászót abban, hogy még egyszer megpróbálja megmászni oxigénpalack nélkül a világ legmagasabb hegycsúcsát.

Az összegzés szerint Klein Dávid, visszatérve az alaptáborba, a többi expedíció vezetőjével együtt elemezte a helyzetet, és arra jutottak, hogy a mostani havazás még legalább 2-3 napig folytatódik, esetleg már a monszun előszele - írja az Index. Az Everest északi oldalán a kettes és hármas táborban olyan erősen havazik, hogy az expedíciók hátrahagyják felszereléseiket, és az emberek lejuttatására koncentrálnak. Az egyes táborból levezető jégfal egyelőre járhatatlan, e felett a mászók fennrekedtek. A havazás a rögzített köteleket végleg használhatatlanná teszi, a lejtők erősen lavinaveszélyessé váltak – olvasható az expedíció honlapján.

Klein Dávidék kettes táborban lévő sátrát elvitte a szél, az egyesben lévő sátruk beomlott, a benne lévő felszerelésüket talán a mögöttük egy-két nappal haladók le tudják hozni. A harmadik táborukat kölcsönadták az indiai mászóknak, akikkel jelenleg nincs rádiókapcsolat. Jelenleg az összes expedíció összepakol, hogy a következő napokban elhagyja az alaptábort, újabb csúcstámadásra senki nem lát biztonságos esélyt.

„Egy fegyelmezett és hatékony akklimatizációs program után rendkívül hosszú várakozásra kényszerültünk az erős szél miatt. A csúcstámadás során a vártnál lassabbak voltunk, ennek oka részben lehetett az akklimatizáció egy részének elvesztése, részben egyszerű becslési hiba: az egyes szakaszok megtételéhez szükséges időket gyakran a palackos mászások alapján becsültük meg. Végül körülbelül 8600 és 8700 méter között mind az alaptábor-vezetőm, mind mászótársam a visszafordulást tanácsolta" – írta a múlt heti sikertelen csúcstámadásról Klein Dávid a Spar Everest Expedíció honlapján.

Hozzátette, hogy egyéni legjobb eredményét érte el az idén és a magyar expedíciózás történetében utoljára 2002-ben járt ilyen magasságban palack nélkül magyar alpinista. Tudomása szerint oxigénpalack nélküli sikeres csúcsmászás az idén nem is történt a Mount Everesten. „Értékelésem szerint a feladat nem lehetetlen, de számos objektív és szubjektív körülmény tökéletes együttállása szükséges hozzá és a legkisebb apró részlet hiánya is elegendő a kudarchoz" – írta Klein Dávid.

A hegymászó nyolcadszor próbálkozott a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászásával, ami a világon eddig összesen mintegy 200 embernek sikerült, magyar mászónak még soha. Klein Dávid expedíciója április 6-án indult el, a hegymászó magyar idő szerint május 24-én hajnalban mintegy 250 méterrel a 8848 méteres csúcs előtt fordult vissza. Korábban úgy nyilatkozott: ha az időjárás és fizikai kondíciója lehetővé teszi, másodszor is próbálkozik a feljutással, erre azonban már nem lesz lehetősége.

Kapcsolódók

Kimaradt?