Mégsem díjazzák a lejtők királyát a Giro d'Italián

Lemondtak eredeti elképzelésükről a Giro d'Italia szervezői, a háromhetes kerékpárviadalon nem részesülnek különdíjban azok a versenyzők, akik a legjobban teljesítenek a lejtőkön.

A pénteken rajtoló századik kiadást az olaszok egy újdonsággal akarták feldobni, tíz különböző szakaszon díjazták volna a legjobb „lejtmenőket”, a végén pedig a pontok összesítése után az első helyezett 5000 eurós nyereményt vághatott volna zsebre.

​A versenyt szervező RSC Sport kezdeményezését több kerékpáros életveszélyesnek nevezte. Korábban tragédia történt a Girón, 2011-ben a belga Wouter Weylandt egy lejtőn szenvedett halálos kimenetelű balesetet.

„Az ötlet lényege az volt, hogy kiemeljünk egy fontos elemet, amely szerves része az országúti kerékpárversenyeknek, anélkül, hogy fölösleges kockázatnak tegyük ki a résztvevőket. A kerekesek biztonsága továbbra is a Giro szervezőinek elsőszámú prioritása, úgy döntöttünk, mégsem lesz külön pontverseny és díjazás ebben a kategóriában” – írja közleményében az RCS Sport.

A centenáriumi Giro d'Italia a szardíniai Alghero településen veszi kezdetét május 5-én, az utolsó szakaszt május 28-ára írták ki Monza és Milánó között. Összesen 21 szakasz szerepel a programban, a teljesítendő össztáv 3609,1 kilométer.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?