A világ minden sípályájára eljutnak az Erdélyben gyártott sportszerek

A téli sportok, a túrázás és a kerékpározás szerelmesei számára jól csengő márkanevek a Salomon, az Atomic, a Wilson vagy a Mavic. Kevéssé ismert azonban, hogy az ezen márkákkal forgalmazott sportszerek jelentős részét Erdélyben gyártják.

A nagyváradi Plastorban több mint két évtizede készülnek Salomon-termékek. A mintegy 100 évvel ezelőtt alapított, több mint 700 alkalmazottat foglalkoztató vállalat 1993-ban, első romániai beszállítóként kezdett el síbakancsokat gyártani az Adidasnak, amely akkoriban a Salomon tulajdonosa volt. Az együttműködés a tulajdonosváltást követően is folytatódott, 2005-ben ugyanis a Salomon Group közel félmilliárd euróért a a finn Amer Sports tulajdonába került.

Ez a világ egyik legnagyobb sportszergyártója, melynek tavalyi árbevétele 2,6 milliárd euró volt. Az Amernek jelenleg öt erdélyi partnere van, a Plastor mellett a szintén nagyváradi Livaro, a temesvári Gecomod és CFS, valamint a szászvárosi Chimsport.

„A síbakancsokat, - sisakokat és - szemüvegeket Nagyváradon gyártatjuk, Temesváron túrabakancsok, a Chimsportnál pedig síbakancsok, kötések, kerékpárvázak és biciklikerekek készülnek. A síbakancsaink 100 százaléka Romániában készül” – nyilatkozta Heli Harri, az Amer Sports Corporation kommunikációs menedzsere. A Ziarul Financiar gazdasági napilap adatai szerint a Szászvárosban gyártott Mavic kerékpárok között 5000 euróba kerülő modellek is vannak. A CFS Components for Shoes egy olasz vállalat tulajdonában van, s az Amer mellett egy másik ismert sportszergyártónak, a Diadorának is dolgozik.

Míg a Plastor és a Chimsport immár tradicionális partnereknek számítanak, a másik három erdélyi cég csak idén került fel az Amer honlapján a beszállítók listájára. Az, hogy a finnek nálunk gyártatnak sportszert, a hazai cégeket dicséri, a Távol-Keleten ugyanis a termelési költségek alacsonyabbak volnának. „Románia előnyei a jól képzett munkaerő, a tapasztalat, a hagyományos piacainkhoz való közelség, ami rövid leszállítási időt jelent, a politikai stabilitás és az alacsony bérek” – sorolja a kommunikációs igazgató az okokat, melyek miatt az erdélyi beszállítókkal való együttműködés kiterjesztése mellett döntöttek.

Az Amer hazai partnerei bérmunkában, nagyobbrészt importból származó alapanyagokból dolgoznak. A legnagyobb romániai exportőrök rangsorában a Salomon a 81., a Mavic pedig a 138-ik helyen áll, míg az importőrök között a 216-ik, illetve 284-ik helyet foglalják el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?