BL: torinói fal, monacói gólgyár – előzetes

Az AS Monaco és a Juventus is nehéz párharcra számít a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. A Juventus két, míg a Monaco tizenhárom esztendő elteltével juthat újra fináléba, az újabb lépést szerdán este a Stade Louis II arénában tehetik meg a június 3-i, cardiffi döntő felé.

„A Monacónak remek technikai és taktikai képességei vannak, és kiváló fiatal játékosai. Bár nincs olyan történelme, mint a Juventusnak, ez nem jelenti azt, hogy könnyű lesz számunkra a párharc” – hangsúlyozta Massimiliano Allegri, a Juventus szakvezetője.

A felek korábban négy alkalommal találkoztak a legrangosabb európai kupasorozatban, a mérleg egy Monaco-siker, egy döntetlen és két Juventus-győzelem, a gólkülönbség 7-4 a Zebrák javára. Legutóbb a 2014/15-ös idényben a nyolc között mérkőztek meg, akkor összesítésben 1–0-val bizonyultak jobbnak a később finalista torinóiak.

Mindkét együttes remek formában van, s vezeti hazája bajnokságát: a Juventus akár már a következő fordulóban bajnok lehet, hiszen előnye négy fordulóval a zárás előtt kilenc pont az AS Roma előtt, míg a hercegségbeliek, akikre szintén még négy összecsapás vár a Ligue 1-ben, három ponttal előzik meg a Paris Saint-Germaint, amely ráadásul már egy meccsel többet játszott.

Így a csapatok a BL-re fókuszálhatnak, ahol egy remekül védekező együttes találkozik egy kiválóan támadóval: a Juventus a kieséses szakaszban úgy búcsúztatta a Portót és a Barcelonát, hogy még gólt sem kapott, míg a Monaco az idény során 146-szor vette be ellenfelei hálóját - minden sorozatot figyelembe véve.

„Még a Barcelonának sem volt elég két mérkőzés, hogy betaláljon ellenük, ez nekünk is rendkívül nehéz lesz” – vélekedett a Monaco lengyel védője, Kamil Glik.

A továbbjutás szempontjából rendkívül fontos lesz a kiegyensúlyozott teljesítmény, amely a torinói gárdára inkább jellemző, a Monaco egy-egy mérkőzésen többször hullámvölgybe került az elmúlt időszakban, így a PSG-től áprilisban a Ligakupában 4–1-re, míg a Francia Kupában 5–0-ra kapott ki. A BL kieséses szakaszában is inkább a támadószekció, mintsem a védelem hozta a továbbjutást a számára: a Manchester Cityt 6–6-os összesítéssel, idegenben lőtt több góllal, míg a busztámadás miatt megroppant Borussia Dortmundot 6–3-mal búcsúztatta.

A szerdai találkozót a spanyol Antonio Mateu Lahoz vezeti majd.

UEFA Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés

21.45 AS Monaco–Juventus (Pro Tv, Dolce Sport, M4Sport)

Várható kezdőcsapatok

AS Monaco: Szubasics – Mendy, Jemerson, Glik, Touré – Bernardo Silva, Fabinho, Bakayoko, Lemar – Mbappé, Falcao.
Biztosan nem játszik: Boschilia, Carrillo
Kérdéses: Sidibé, Bakayoko

Juventus: Buffon – Dani Alves, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro – Pjanic, Marchisio – Cuadrado, Dybala, Mandzukic – Higuaín.
Nem játszhat: Khedira (eltiltás miatt), Pjaca és Rugani sérüléssel bajlódik

Hétvégi eredmények

  • Monaco–Toulouse 3–1 (Glik 49., Mbappé 64., Lemar 75., illetve Toivonen 46.)
     
  • Atalanta–Juventus 2–2 (Conti 45., Freuler 89., Spinazzola 50., öngól, Dani Alves 83)

Kapcsolódók

Kimaradt?