BL: egymásnak esnek a madridi riválisok

A címvédő Real Madrid, és városi riválisa, az Atlético párharcának első mérkőzésével kezdetét veszi kedden a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntője.

A két csapat rivalizálása éppen kilencven éve, 1927-ben kezdődött. Minden sorozatot figyelembe véve eddig 214 alkalommal játszottak egymással tétmérkőzést, 52 döntetlen mellett a Real 109-szer, az Atlético pedig 54-szer győzött.

A BEK-ben, illetve a BL-ben hétszer találkoztak, az Atlético egyszer, a Real négyszer nyert. Két meccsük lett döntetlen, ezek között volt a tavalyi milánói döntő is, amit végül tizenegyesekkel a Real nyert meg. Azóta két bajnokin mérkőztek egymással: novemberben a Vicente Calderón Stadionban a vendég Real győzött 3–0-ra, április 8-án pedig 1–1-et játszottak a Santiago Bernabéuban.

​Az elmúlt egy hónapban mindkét csapat egyszer veszített: a Real az FC Barcelona elleni El Clásicón kapott ki 3–2-re, az Atléticót pedig a Villarreal győzte le 1–0-ra. A hazaiak vezetőedzője, Zinedine Zidane izomsérülés miatt nem számíthat Gareth Bale-re és Pepére, Diego Simeonénak pedig Yannick Carrasco, Juanfran és Josema Gimenez mellett valószínűleg Sime Vrsaljkót kell nélkülöznie.

„Rendkívül kemény, harcos mérkőzés lesz, amelyen – a legutóbbi találkozóinkhoz hasonlóan – apróságok döntenek majd” – vélekedett Dani Carvajal, a Real jobbhátvédje. Csapattársa, a brazil Casemiro úgy fogalmazott, tisztában vannak vele, milyen erős ellenféllel találkoznak. „Megérdemlik, hogy itt lehetnek, mert jó futballt játszanak, minőségi játékosaik vannak és egy remek edzőjük, aki olvassa a játékot. Nem véletlen, hogy négy év alatt harmadszor jutottak az elődöntőbe” – mondta a védekező középpályás. Hozzátette, a hazai pálya remélhetőleg jelentős előny lesz számukra a jó eredmény eléréséhez.

Diego Simeone, az Altético Madrid mestere így vezette fel az összecsapást: „Keményen fognak fellépni, ahogy azt mindig is teszik hazai pályán. Különböző rendszerekben tudnak játszani Iscóval, James-szel és Asensióval. Arra számítok, hogy az első percektől nagy nyomás alá helyeznek minket, nyugodtnak kell maradnunk. Szoros meccs lesz, de remélhetőleg hasznot tudunk húzni az üres területekből.”

A madridi rangadót az angol Martin Atkinson vezeti. Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt is ő volt a bíró, amikor a Real 2–1-re kikapott a Juventus otthonában a BL-elődöntő első meccsén. Az Atléticónak eddig három meccset vezetett a nemzetközi porondon, ezek közül kettőt megnyert a csapat, egy pedig döntetlennel zárult.

UEFA Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés

21.45 Real Madrid–Atlético Madrid (Dolce Sport, Pro Tv, M4 Sport)

Lehetséges kezdőcsapatok

Real Madrid: Navas – Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo – Kroos, Casemiro, Modrić – Isco, Benzema, Ronaldo.
Sérültek: Bale, Pepe

Atlético Madrid: Oblak – Hernández, Godín, Szavics, Filipe Luís – Saúl Ñíguez, Koke, Gabi, Carrasco – Griezmann, Gameiro.
Sérültek: Juanfran, Giménez, Fernández, Vrsaljko (utóbbi játéka kérdéses)

Hétvégi eredmények

  • Real Madrid–Valencia 2–1 (1–0)
  • gól: Ronaldo (27.), Marcelo (86.), ill. Parejo (82.)
     
  • Las Palmas–Atlético Madrid 0–5 (0–3)
  • gól: Gameiro (2., 18.), Saúl Ñíguez (17.), Thomas (72.), Torres (90+1.)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?