Így tette helyre Serena Williams a rasszista Ilie Năstaset

Napjaink legjobb női teniszezője Instagram-bejegyzéssel reagált Ilie Năstase rasszista beszólására. A román Fed Kupa-csapat 70 éves kapitánya múlt héten egy sajtótájékoztatón sértette meg az amerikai világelsőt.

Az újságírók éppen Simona Halepet kérdezték arról a hírről, miszerint Serena Williams gyermeket vár. Năstase a következő gondolattal kotyogott bele a beszélgetésbe: „Várjuk meg milyen lesz a színe. Talán olyan, mint a tejcsoki?” – a színes bőrű Williams vőlegénye, Alexis Ohanian ugyanis fehér.

Hétfőn Ilie Năstase a kijelentéssel kapcsolatosan azt nyilatkozta az Associated Press hírügynökségnek, nem világos számára, pontosan melyik szó utal rasszizmusra. Kifejtette egyúttal, hogy Serena Williams-et a barátjának tartja.

Az egyéniben 23-szoros Grand Slam-győztes Williams mindenestre csalódottan kommentálta Năstase megnyilvánulását: „Csalódottan fogadtam, hogy olyan társadalomban élünk, ahol az Ilie Năstase féle emberek ilyen rassziszta dolgokat mondhatnak rólam és a meg nem született gyermekemről, illetve szexista kommenteket is megengednek magunknak a kolléganőimmel szemben.  Már egyszer elmondtam, de akkor megismétlem, ez a világ nagy dolgokat valósított meg, de hosszú még az út. Igen, nagyon sok akadályon túlléptünk, de még rengeteg van hátra. Ugyanakkor ez az eset, vagy más egyéb nem akadályoz meg abban, hogy szeretettel, világossággal és pozitívan tegyek mindent, amit teszek” – írta az Instagramon Williams.

Ilie Năstase kijelentését a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) képviselői is vizsgálják. Năstase egyébként a román-brit Fed Kupa-mérkőzések alatt is kiviselte magát, szombaton heves szóváltásba keveredett a játékvezetővel, és sikerült megsiratnia a magyar származású Johanna Kontát is, akit egyenesen „lekurvázott”. Addig háborgott, amíg a szervezők kivezették a mamaiai teniszpályáról, az ITF később felfüggesztette.

Előzőleg Anne Keothavong-ot, a brit Fed Kupa-csapat vezérét hozta zavarba. A laoszi származású hölgytől a meccseket felvezető ceremónián próbálta többször is nyilvánosan megtudni a hotelszobájának a számát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?