Rajtol az év első világversenye, a franciaországi kézilabda-vb

A francia-brazil mérkőzéssel szerdán este 21 óra 45 perckor elkezdődik Párizsban a 25. férfi kézilabda-világbajnokság. A C-csoportba besorolt magyarok pénteken az Európa-bajnok németek ellen mutatkoznak be.

Még el sem kezdődött, a szervezőbizottság elnöke máris nagy sikerként beszélt a vébéről, amely a következő bő két hét során lázban tartja a sportág kedvelőit. Joël Delplanque tájékoztatása szerint két nappal a nyitómérkőzés előtt a jegyek kétharmada gazdára talált, több mérkőzést, így a szombati magyar-horvát találkozót is telt ház előtt rendezik meg.

A világbajnokság a párizsi AccorHotels Arénában rajtol és ugyanitt ér véget január 29-én, de az egyik legérdekesebb helyszínnek a lille-i Stade Pierre-Mauroy ígérkezik. A LOSC Lille Métropole futballklub által használt stadiont az esemény idejére arénává alakítják, így akár 27500 nézőt is befogadhat a létesítmény.

Összesen nyolc város szállt be a rendezésbe, Párizs és Lille mellett Nantes, Brest, Rouen, Metz, Montpellier, illetve az 1992-es téli olimpia otthona, Albertville is a rendező városok között van.

A világbajnokság 24 válogatottját négy hatos csoportba osztották, mindegyik csoportból az első négy helyezett jut tovább a nyolcaddöntőbe, míg a többi csapat az elnöki kupa keretében játszik helyosztó mérkőzéseket.

A fogadóirodák a házigazda, egyben címvédő franciákat tartják a legnagyobb esélyesnek. A hazaiaknál két meghatározó kézilabdázó, a 39 éves Thierry Omeyer, illetve a három évvel fiatalabb Daniel Narcisse is utolsó dobására készül, a kapus és a balszélső a világbajnokság után várhatóan visszavonul a válogatottból.

A franciák mellett a legnagyobb favoritok között sorakoznak fel a Rióban aranyérmet szerző dánok, a spanyolok, illetve a tavalyi lengyelországi Európa-bajnokságon diadalmaskodó németek. Két éve a neves kézilabdázókat futószalagon honosító Katar játszott vb-döntőt, az arab emírség világválogatottját most azonban Horvátország, Szlovénia, Svédország, illetve Norvégia is megelőzi az esélyesek rangsorán.

Az Ilyés Ferencet nélkülöző magyar válogatott célja továbbjutni a csoportból – jelentette ki Javier Sabaté szerdán egy budapesti sajtótájékoztatón. A spanyol szakember kiemelte, nem volt sok idő a felkészülésre, de jól összeállt a csapat, a hangulat pedig remek.

Férfi kézilabda-világbajnokság, Franciaország – csoportbeosztás
A-csoport: Franciaország (címvédő), Lengyelország, Oroszország, Brazília, Japán, Norvégia
B-csoport: Spanyolország, Szlovénia, Macedónia, Izland, Tunézia, Angola
C-csoport: Németország (Európa-bajnok), Horvátország, Fehéroroszország, Magyarország, Chile, Szaúd-Arábia
D-csoport: Katar, Dánia (Olimpiai bajnok), Svédország, Egyiptom, Bahrain, Argentína

A magyar válogatott csoportmérkőzései (Kindarena, Rouen)
Január 13. (péntek): Németország–Magyarország 18.45
Január 14. (szombat): Magyarország–Horvátország 21.45
Január 16. (hétfő): Magyarország–Chile 18.45
Január 18. (szerda): Szaúd-Arábia–Magyarország 15.00
​Január 20. (péntek): Fehéroroszország–Magyarország 21.45

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?