Európa Liga: a Zenit hihetetlen feltámadása

Új rekordot állított fel a Slovan Liberec támadója, a Zenit elképesztő visszatérést produkált, a román csapatok pedig szenvedtek, akárcsak a Man. United és az Inter – elkezdődött a labdarúgó Európa Liga új idénye.

Villámgól Azerbajdzsában

Már a nyitómérkőzésén megdőlt egy rekord a másodrangú európai kupasorozatban. A Qarabag FK és a Slovan Liberec találkozóján egészen pontosan 10,69 másodperc kellett a vendégeknek ahhoz, hogy előnybe kerüljenek. Az azeri csapat nagyon elvédekezte magát, Milan Barosról Jan Sykorához pattant a labda, és a fiatal csatár élt a lehetőséggel, megszerezte a sorozat valaha jegyzett leggyorsabb gólját.

A csehek kis híján megnyerték a Bakuban rendezett meccset, az azeriek második egyenlítőgólja a hosszabbítás negyedik percében érkezett: 2–2-es állásnál hangzott el a hármas sípszó.

Három–zéróról is el lehet bukni

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a szentpétervári csapat minden idők egyik legszenzációsabb feltámadását hozta össze a csütörtöki fordulóban. A Zenitnek semmi sem akart összejönni egy ideig, az orosz együttes hiába vezetette sorban a támadásokat, az utolsó negyedóráig kizárólag a hazai pályán szereplő Maccabi Tel-Aviv volt eredményes. A bosnyák válogatott Haris Medunjanin kiváló szabadrúgása után már hárommal vezetett a Maccabi a 70. percben, de az igazán nagy fordulat csak ez után jött.

A Zenit Kokorin góljával szépített, a 86. percben pedig már egyenlő volt az állás. A győztes találat a hosszabbításban érkezett, a montenegrói Luka Djordjevics csukafejessel zárta le a meccset. Mircea Lucescu csapatát egy kiállítás is segítette, 3–1-es állásnál Elazar Dasa kapott piros lapot a hazaiaktól.

Beragadtak a rajtnál

Sem a Steaua, sem az Astra Giurgiu nem tudott pontot gyűjteni a csoportkör első fordulójában. A második félidőben emberhátrányban játszó bukaresti csapat behódolt török riválisának, az Osmanlispor előbb büntetőből, majd akcióból is bevette Niță kapuját, így az anakarai klub végül simán nyert.

A Liga 1 bajnoka időközben a bukaresti Nemzeti Arénában fogadta az Austria Wien gárdáját. Az adok-kapokból az osztrákok jöttek ki jobban, Alibec és Săpunaru révén hiába volt kétszer is eredményes az Astra Giurgiu, vereséggel kezdődött számukra a csoportküzdelem.

Kudarcot vallott az első fordulóban két nagy múltú klub, a Feyenoord otthonában vendégeskedő Manchester United, valamint az az Internazionale Milano, amely saját közönsége előtt nem tudott mit kezdeni az izraeli Hapoel Beer-Sevával. Minimális különbségű győzelmet aratott a Sahatar Doneck, a Schalke 04, az Ajax és a Villareal, míg a Southampton és a Sasuolo egyaránt jól vizsgázott otthon – az angol és az olasz csapat 3–0-val kezdte európai kalandját.

Európa Liga, csoportkör, 1. fordulóaz összes eredmény egy helyen 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?