US Open: Novak Djokovics mérkőzik Stan Wawrinkával a döntőben

A címvédő szerb Novak Djokovics és a svájci Stan Wawrinka jutott be a férfi egyes döntőjébe az amerikai nyílt teniszbajnokságon.

A világelső Gael Monfilst győzte le négy szettben az első pénteki elődöntőben. A mérkőzést nagy várakozás előzte meg, mert a francia játékos remekül teljesített a US Openen, szettveszteség nélkül jutott a legjobb négy közé. Játéka javulását sokan azzal magyarázták, hogy a showman francia megkomolyodott, kétségtelen tehetségét fegyelemmel párosította, így pedig akárkit legyőzhet.

Monfils már az első játszmában rácáfolt erre. Miután Djokovics már 4:0-ra vezetett, a francia tüntetően passzív játékra váltott, fogadáskor valósággal lődörgött a pályán, egyetlen labdára sem csapott le, csak védekezett. Ez a stílusváltás látható módon kibillente szerb ellenfelét, aki sorozatosan hibázni kezdett. Így történhetett meg, hogy 5:3-nál Monfilsnak két brék-labdája is volt, amit végül nem tudott – vagy nem akart? – értékesíteni, és az első szettet végül Djokovics nyerte.

A francia a második játszmában sem változtatott a provokálóan passzív stílusán, csakhogy addigra a szerb lehiggadt, és még simábban nyerte meg ezt a szettet. Monfils játékát nézve a nézőknek az volt a benyomása, hogy egyszerűen nem veszi komolyan az elődöntőt, nem tiszteli az ellenfelét és a teniszt. Így történhetett meg, hogy a harmadik szettben, Djokovicss 2-0-s vezetésénél a közönség kifütyülte a franciát.

Ez hatott, mert Monfils megrázta magát, és elkezdte azt a teniszt játszani, amelyik a legjobb négy közé juttatta a US Openen. A nézők szimpátiáját visszanyerve zsinórban öt gémet nyert, és végül 3:6-ra hozta a szettet. Játéka hirtelen feljavulása azonban nem volt elég ahhoz, hogy ezen a mérkőzésen fordítani tudjon. Az Artur Ashe aréna 40 fokos katlanját, a 60 százalékos páratartalmat a szerb sokkal jobban bírta az amúgy sem fizikai állóképességéről ismert franciánál, így végül a negyed szettben is legyőzte ellenfelét.

A harmadik helyen kiemelt Stan Wawrinka a hatodikként rangsorolt japán Nisikori Kejt győzte le négy szettben a második pénteki elődöntőben.

Az első szettben az ázsiai teniszező 2:2 után elvette ellenfele szerváját, és előnyét rendkívül fegyelmezett játékkal a végéig megtartotta. A második szett legelején Wawrinka ugyancsak elveszítette az adogatójátékát, amit azonban kisvártatva visszavett. A továbbra is rendkívül szoros küzdelemben Nisikorinak több bréklabdája is volt, majd 5:5-nél játszmalabdát kellett hárítania, és végül nem is tudta megakadályozni az egyenlítést.

A folytatásban Wawrinka 4:1-es vezetése után 4:4 lett az állás, ám a hajrában a svájci ismét megnyerte riválisa szervajátékát, a negyedik játszma pedig csak 3:2-ig alakult szorosan. Az európai teniszező tíz ásszal és nyolc kettős hibával, Nisikori három nyerő szervával és hat dupla rontással zárt.

Wawrinka harmadszor jutott döntőbe Grand Slam-tornán, és az előző két alkalommal meg is nyerte: 2014-ben Rafael Nadalt győzte le Melbourne-ben, tavaly pedig Novak Djokovicsot Párizsban. A US Openen ez volt a harmadik elődöntője, és az első, amelyen győzelmet ünnepelhetett.

Eredmények:

Wawrinka (svájci, 3.)-Nisikori (japán, 6.) 4:6, 7:5, 6:4, 6:2

Djokovics (szerb, 1.)-Monfils (francia, 10.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:2

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?