Harmincegy lovas indul a Székely Vágtán

Július elsején zárult a jelentkezés a Székely Vágtára, az idei versenyen 31 lovas áll rajthoz, ebből 15-en a Székely Vágta futamon, 16-an pedig a Góbé Futamon indulnak. Kovászna megyéből összesen 20 lovas, Hargita megyéből 8 lovas, Maros megyéből pedig 3 lovas próbálja ki magát a galoppversenyen.

A szervezők tájékoztatása szerint rutinos és új lovasok is versenyeznek az idei Székely Vágtán, így Farkaslaka, Gyergyóremete, Nyárádszereda, Szörcse, Vajdaszentivány és Zetelaka először küldenek lovast a lovaseseményre. Emellett idén is nyeregbe ülnek a korábbi évek dobogós lovasai, ezért minden bizonnyal izgalmas futamoknak nézünk elébe a galoppverseny idei kiadásán is.

A Székely Vágta futamán induló települések: Árkos, Gyergyószárhegy, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Kilyén, Kovászna, Lemhény, Maksa , Marosvásárhely, Mikóújfalu, Nyújtód, Réty, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely és Szotyor.

A Góbé Futamon induló települések: Barátos, Barót, Csíklázárfalva, Farkaslaka, Gyergyóremete, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Nyárádszereda, Nyújtód, Sepsikőröspatak, Sepsiszentgyörgy, Szotyor, Szörcse, Vajdaszentivány, Zágon és Zetelaka.

A Székely Vágta programjai már július 8-án, pénteken este 9 órakor kezdődnek, a baróti Transylmánia együttes koncertjével. Szombaton és vasárnap zajlanak a vágtafutamok, de a szervezők rengeteg kiegészítő rendezvényt kínálnak, így jövő szombaton 14 és 18 óra között a maksai Óriáspincetetőn negyedik alkalommal lesz egyes-, kettes- és négyesfogathajtó verseny a Székely Vágta keretében. Idén mintegy 15 fogat jelenik meg a mezőnyben.

Emellett már ötödik alkalommal érkeznek izlandi lovak a Székely Vágtára, akik többszáz kilométert tesznek meg lóháton, hogy részesei legyenek a galoppversenynek. Az idei túra útvonala: Ivó, Kápolnásfalu, Asszonybosszantó, Kongófa, Kormosvölgye, Magyarhermány, Kisbacon, Nagybacon, Szárazajta, Zalánpataka, Málnásfürdő, Angyalos, Óriáspince-tető. Tíz lóval lovagolnak, szerdán reggel indulnak Ivóból, és várhatóan szombaton csatlakoznak a lovaseseményhez.

A Shagya Lovasklub Egyesület lovastornász szombat 19.30-kor egy igaz történetet elevenít fel, lovas bohózat formájában. Erdély egyik kis falujában sok gyerek él, akiknek szülei nehéz sorsú emberek. Gyerekeik vidámak, kedvelik a közös játékot és a lovakat. Néha megtörténik, hogy ellopnak egy lovat, hogy lovagolhassanak rajta. Egy ilyen alkalommal csoda történik: a gyerekek igazi kis lovastornászokká válnak.

A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület keretében működő lovasíjász csapat Recsenyédi Hunor, a Kassai Lovasíjász iskola tagja vezetésével szombat este 8 órakor érdekfeszítő bemutatóval készül a Székely Vágtára. A bemutató során a közönség megismerheti a honfoglaló őseink íjász modorát, fegyver- és lóhasználatát. Ugyanakkor, betekintést nyújt a a honfoglalás kori harci lovak kiképzésének és harcászati technikáit. 

Kapcsolódók

Kimaradt?