Férfi kosár: először nyert bajnoki aranyat a Nagyváradi CSM

Először nyert bajnoki címet a Nagyváradi CSM férfi kosárlabdacsapata, miután a döntő ötödik mérkőzésén 79-73-ra legyőzte a Marosvásárhelyi BC csapatát.

Meghatározónak bizonyult, hogy míg Cristian Achim csapatában négyen is jó napot fogtak ki - Martin Zeno (21 pont), Andrei Mandache (13), William Franklin (12) és Sean Barnette (11) – addig a vendégek részéről két játékos remekelt, Alhajji Mohammed (23) és Goran Martinics (22) kevés támogatást kapott a csapattársaitól.

Az idei döntő rendkívüli izgalmakat tartozgatott a két csapat szurkolóinak, ugyanis a felek sorra kerültek lépéselőnybe. Az alapszakaszt a második helyen záró CSM azzal a tudattal vághatott neki a három nyert mérkőzésig tartó sorozatnak, hogy amennyiben sor kerül rá, akkor a mindent eldöntő ötödik mérkőzést saját csarnokában játszhatja. Ez a lehetőség már a második, hazai pályán lejátszott összecsapáson tovasuhanni tűnt, ugyanis a BC 77-71-es idegenbeli győzelmével elvette a váradiak pályaelőnyét és 1-1-es állásnál úgy várhatta a két marosvásárhelyi mérkőzést, hogy kettős sikerrel bajnok lehet. A következő fordulatra nem kellett sokat várni, hiszen Zenóék a harmadik mérkőzésen nyertek és egy újabb idegenbeli győzelemmel Marosvásárhelyen avathatták volna magukat bajnokká. Szászgáspár Barnabás tanítványai összekapták magukat a negyedik mérkőzésre és kierőszakolták a mindent eldöntő ötödik összecsapást. Ezen viszont már érvényesült a papírforma, bár a házigazdák 72-72-es állásról fordították a maguk oldalára a mérkőzés állását.

Bajnoki címének köszönhetően a Nagyváradi CSM ősszel indulhat a FIBA Europe új Bajnokok Ligája sorozatában.

A bronzérem a Bukaresti Steauáé lett, amely a kisdöntőben 2-0-ra győzte le a Kolozsvári U-BT csapatát. A Szamos-partiak sem maradtak viszont idén trófea nélkül, ugyanis ők a Román Kupát halászták el a négyes döntőt megrendező Nagyváradi CSM elől. 

Kapcsolódók

Kimaradt?