Férfi kosár: életben maradt a Kolozsvári U-BT és a Steaua

Sem a Nagyváradi CSM-nek, sem pedig a Marosvásárhelyi BC nem sikerült söpréssel a férfi kosárlabda-bajnokság döntőjébe jutni, ugyanis ellenfelük a szerdai összecsapást megnyerve 2-1-re zárkózott fel.  Folytatás pénteken, amikor a Kolozsvári U-BT és a Bukaresti Steaua a mindent eldöntő ötödik mérkőzésért harcol.

Saját közönsége előtt harcolhatta volna ki a döntőbe jutást a Marosvásárhelyi BC, miután a Bukaresti Steaua elleni sorozat első két mérkőzését megnyerve 2-0-s vezetést szerzett az elődöntős szériában. A csapatok sokáig fej-fej mellett haladtak, a nagyszünetben 38-38-at mutatott az eredményjelző tábla.

Az egyensúly a harmadik negyed végén bomlott meg, amikor 55-54-es hazai vezetésnél Porter Troupe két hármast is elsüllyesztett és a bakák 63-57-ről vághattak neki az utolsó 10 percnek. Az utolsó felvonás elején ugyanaz a Troupe két sikeres büntetője és Szijjártó Levente 3 pontosa 11-re növelte a csapatok közötti különbséget (68-57). A Maros-partiaknak még egyszer sikerült felzárkózniuk (69-72), viszont az eredményt már nem tudták megfordítani. A bakák 82-75-ös győzelme azt jelenti, hogy a csapatok pénteken 17 órai kezdettel ismét összecsapnak a ligeti sportcsarnokban.

A nap második összecsapását Kolozsvár új multifunkcionális sportcsarnokában rendezték, ahol a helyi U-BT közel 6000 szurkolója előtt próbálta elkerülni a söprést (valamelyik csapat győzelem nélküli kiesése, pl. 3-0-s összesítéssel – szerk. megj.). Az első két váradi mérkőzést megnyerő CSM-t népes, több mint 100 fős galeri kísérte el Kolozsvárra azt remélve, hogy kedvenceik már a harmadik mérkőzésen kiharcolják a döntőbe jutást.

Marcel Țenter jócskán meglepte ellenfeleit és a nézőket is kezdőcsapatával, amelyben helyet kapott az alig 20 éves Kuti Nándor is. A sepsiszentgyörgyi születésű kosaras perceken belül összegyűjtött 3 személyi hibát és többet nem is tért vissza a pályára. Szerepe viszont lélektanilag bizonyult fontosnak, ugyanis ezzel a húzásával Țenter perceken belül összegyűjtött 3 személyi hibát és többet nem is tért vissza a pályára. Szerepe viszont lélektanilag bizonyult fontosnak, ugyanis ezzel a húzásával Țenter padjának hosszúságát mutatta meg. A Kuti helyébe beálló Adrian Guțoaia és Andrij Kalnicsenko húzta a kolozsváriak szekerét az első negyedben, akik 24-17-tel vezettek az első 10 perc után. A második negyedet a vendégek nyerték 9 ponttal, ebben oroszlánrésze Martin Zenonak volt, aki a vállán vitte csapatát, a nagyszünetig 17 pontot dobott (34-36).

A harmadik negyedben az addig pihentetett Cătălin Baciu pályára lépésével dőlt el a mérkőzés. A 214 centiméteres kolozsvári beálló megszokott lomha játékát hátrahagyva agresszíven állt be, mindkét palánk alatt domináns szerepet vállalt és elkezdte a pontgyártást. Tíz perc alatt 15 pont és 5 lepattanó állt a neve mellett, teljesítményére a koronát egy dudaszóra érkező 3 pontossal tette fel (61-49).

Az utolsó negyedben az U-BT jól gazdálkodott előnyével, hosszú támadásokat vezetett és Kyndall Dykes középtávoli dobásaival tisztes távolságban tartotta a vendégeket.  A CSM-nek volt még egy utolsó fellángolása amikor Andrei Mandache és Martin Zeno kosaraival 5 pontra csökkent a különbség (75-70), viszont a következő támadásnál a büntetővonalra küldött Filip Adamovics keze nem remegett meg. A 79-70-es végeredmény azt jelenti, hogy pénteken este 20.15-kor ismét összecsapnak a csapatok Kolozsvár új multifunkcionális sportcsarnokában. A hazaiak az ötödik mérkőzés jogáért, a vendégek a végső győzelemért harcolhatnak.  

Eredmények

  • Marosvásárhelyi BC–Bukaresti Steaua 75-82, a BC 2-1-re vezeti a sorozatot
  • Kolozsvári U-BT–Nagyváradi CSM 79-70, a CSM 2-1-re vezeti a sorozatot

Következő mérkőzések

  • Marosvásárhelyi BC–Bukaresti Steaua (péntek, 17.00, DigiSport3)
  • Kolozsvári U-BT–Nagyváradi CSM (péntek, 20.15, DigiSport3)

Kapcsolódók

Kimaradt?