A világelső Djokovics az Australian Open első döntőse

A címvédő Novak Djokovics négy szettben (6:1, 6:2, 3:6, 6:3) megverte a négyszeres győztes Roger Federert az Ausztrál Nemzetközi teniszbajnokság elődöntőjében, ezzel pályafutása során hatodszor jutott be a melbourne-i Grand Slam-torna fináléjába.

Izgalmas, kiélezett, hosszú mérkőzésre számítottunk, de két szett után nagyon úgy tűnt, hogy nem kapjuk meg. A világelső Novak Djokovics az első két játszmában minden képzeletet felülmúló teniszt mutatott be, és a statisztikusok már azt keresgélték a történelemben, hogy Roger Federer mikor szenvedte el eddigi legsúlyosabb vereségét a GS-tornákon. (A 2008-as Roland Garros döntőjében Rafael Nadallal szemben 6:1, 6:3, 6:0-ra maradt alul.)

A szerb klasszis 54 perc alatt 6:1, 6:2-re hozta az első két szettet, Federer messze elmaradt a legjobbjától, de a felek közötti hatalmas különbség elsősorban Djokovics érdeme volt.

A harmadik játszmában aztán magára talált a korábbi világelső, aki 3:2-nél kihasználta a negyedik bréklabdáját, és a meccsen először elvette Djokovics adogatójátékát – az előnyét pedig a játszma végéig meg is őrizte (6:3).

A negyedik szettben Djokovics kezdte az adogatást, semmi 30-ra állt, de fordított. Ezek után 4:3-ig bréklabdáig sem jutottak el a fogadók. Ekkor azonban emlékezetes játék következett. Djokovics 30:0-ra vezetett, majd Federer a meccs, de lehet, hogy a torna legszebb labdamenetével egyenlített (30:30).

A svájci aligha gondolta volna, hogy több pontot ezt követően már nem is nyer – pedig ez történt.

Federer számára az első két játszmában úszott el a továbbjutás, de kis szerencsével nagyobb csatára késztethette volna Djokovicsot, aki eggyel kevesebb nyerőt ütött (22–23) vetélytársánál. Kulcsfontosságú a ki nem kényszerített hibák száma, Federer 51-szer rontott, Djokovics csak 20-szor.

A szerb játékos 23–22-re módosította a Federer elleni örökmérlegét, és karrierje hatodik Australian Open-döntőjére készülhet – az eddigi ötöt megnyerte.

A másik ágon a brit Andy Murray és a kanadai Milos Raonic csap össze a legjobb négy között. A mérkőzést pénteken, romániai idő szerint 10.30 órától rendezik.

AUSTRALIAN OPEN

FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ

  • Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 3.) 6:1, 6:2, 3:6, 6:3

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?