Milliós vesztegetéssel vették meg a németek a 2006-os foci-vb-t?

A májusban kirobbant FIFA-botrány is lehetett már arról hallani, hogy a németek nem éppen szabályos módon nyerték el a 2006-os futball-világbajnokság rendezési jogát - akkor a 2010-es dél-afrikai és a 2002-es koreai-japán vb is gyanúba keveredett -, és most a német Spiegel is olyan információkhoz jutott, melyek azt sejtetik, hogy csaltak.

A lap szerint a németek egy vesztegetési alapot hoztak létre az akkori Adidas-vezető Louis-Dreyfus segítségével, és nagyjából 10 millió svájci franknyi összeget használtak fel ilyen célokra. 

Állítólag a német pályázatot irányító Franz Beckenbauer és az ország futballszövetségét vezető Wolfgang Niersbach is értesült az alap létezéséről legkésőbb 2005-ben. Az összeg még a 2000-es  házigazda-választás előtt jelent meg a pályázatot irányító bizottság büdzséjében, ám ennek hivatalos nyoma nem volt, a számlákon sem tüntették fel. 

A kenőpénzt egy részét 2005-ben megpróbálták visszajuttatni Louis-Dreyfuséknak, és hogy ne legyen baj a dologból, a FIFA is segített. Úgy oldották meg a dolgot, hogy 6,7 millió eurót küldtek a FIFA-nak, amit papíron egy berlini nyitóünnepségre szántak. Ám a tranzakció végül nem jött létre, mivel a ceremóniát sem rendezték meg, ezért FIFA néhány számlán keresztül juttathatta vissza az összeget a korábbi Adidas-vezérhez a lap szerint.  

A Spiegel úgy tudja, hogy a pénzből négy ázsiai tisztségviselőt vesztegettek meg, akik a FIFA végrehajtó bizottságában szavaztak. A németek végül úgy nyerték meg 12-11-re a szavazást, hogy az új-zélandi tag rejtélyes okokból úgy döntött, hogy nem szavaz. Ő később azt mondta, nagy volt a nyomás rajta, amúgy a dél-afrikaiak pályázatát támogatta. 

A 2006-os vb-pályázatról Zeit júniusban azt írta, hogy, Németország különböző ígéretekkel és beruházásokkal taktikázott, hogy elegendő szavazatot kapjon a végrehajtó bizottságban, és elnyerje a rendezést, még a szaúdiakkal szembeni fegyverszállítási tilalmat is feloldották. 

A FIFA azonnali hatállyal felfüggesztette Kuvait tagságát pénteken.  A végrehajtó bizottság szeptemberben október 15-éig adott határidőt, hogy az ázsiai ország módosítsa a sporttörvényét, amely alapján a szervezet szerint nem biztosított a helyi szövetség függetlensége. A felfüggesztés alatt Kuvait válogatottja és klubjai nem vehetnek részt a nemzetközi sorozatokban. A válogatott, amely a Koreai Köztársaság mögött második csoportjában, következő világbajnoki selejtezőmérkőzését november 17-én játszaná Mianmar ellen, írja az MTI. A FIFA közlése szerint csak akkor vonja vissza a felfüggesztést, ha az ország eleget tesz a sporttörvény módosításának és ezáltal függetlenül működhet a helyi szövetség.

A mostani Spiegel-információkra sem Beckenbauer, sem Niersbachh nem kívánt reagálni. Szerették volna megkeresni a még élő három végrehajtó bizottság-tagot is, a FIFA által nemrég hat évre eltiltott Csung Mongjun csak annyit mondott, nem érdemes ilyen kérdésekre válaszolnia. 

Később viszont a német szövetség kiadott egy közleményt, hogy 2005 áprilisában 6,7 millió eurót utaltak át a FIFA-nak, és lehet, hogy ezt az összeget nem olyan célokra használták fel, mint azt gondolták, ezért vizsgálatot indítottak az ügyben, és szeretnék visszakapni a pénzt. 

Ezt követte egy péntek esti közlemény, ebben visszautasították a Spiegel állításait, és teljesen alaptalannak nevezték azokat. A FIFA komoly vádakról beszélt, melyeket ki kell vizsgálni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?