Az UEFA kiáll a korrupcióval vádolt Platini mellett

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága és tagszövetségei egységesen kiállnak felfüggesztett elnökük, Michel Platini mellett, akinek ügyében gyors döntést várnak az illetékesektől.

A vb tagjai és az európai nemzeti szövetségek képviselői csütörtökön Nyonban találkoztak azért, hogy tárgyaljanak a francia sportvezető 90 napos felfüggesztésével kialakult helyzetről. „Támogatjuk Michel Platini jogát a megfelelő eljáráshoz, a fair tárgyaláshoz, s hogy lehetőséget kapjon arra, hogy tisztázhassa a nevét” - áll a megbeszélés után kiadott UEFA-közleményben.

A szövetség felszólított minden, az ügyben döntési jogkörrel rendelkező szervet - a nemzetközi szövetség (FIFA) etikai és fellebbviteli bizottságát, illetve a nemzetközi Sportdöntőbíróságot -, hogy gyorsan dolgozzanak, s hozzák meg döntésüket november közepéig.

Platinit és Joseph Blattert, a FIFA első emberét múlt csütörtökön függesztette fel a nemzetközi szövetség etikai bizottsága, ezzel eltiltva őket mindenfajta labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

A 79 éves Blattert - aki 17 éve áll a FIFA élén - két hete a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki, néhány nappal később pedig napvilágot látott a sajtóhír, amely szerint a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?