banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

FIFA: a fogadóirodáknál már nem Platini a fő elnökesélyes

Az angol fogadóirodák szerint már nem az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA) vezető Michel Platini a legnagyobb esélyese a nemzetközi szövetség (FIFA) elnökválasztásának.

Az eddig toronymagas favoritnak tekintett francia sportvezetőt ugyanis pénteken tanúként kihallgatták a svájci hatóságok annak kapcsán, hogy kétmillió svájci frankot kapott a jelenlegi FIFA-elnök Joseph Blattertől 2011 februárjában. A FIFA alapjaiból származó pénzt állítólag az 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkákért fizették ki. A korrupció gyanújával kihallgatott Blatter ellen hűtlen kezelés miatt folyik nyomozás.

A William Hill fogadóirodánál eddig Platini elnökké választását háromszor valószínűbbnek tartották, mint azt, hogy más jelölt kerül a FIFA élére. „Már nem ő a favorit” – nyilatkozta az iroda szóvivője, Joe Crilly.

A Ladbrokes szerint Ali bin al-Husszein jordán herceg lépett elő az elnökválasztás első számú esélyesévé: jelenleg 64 százalékos valószínűséggel várják őt a voksolás győztesének, míg a múlt héten még csak 25 százalékos esélyt adtak a sikerének. „Az esélyek egyértelműen al-Husszein felé billentek. Egyre kevésbé valószínű, hogy Platini nyeri meg az elnökválasztást” – mondta a Ladbrokes munkatársa, Alex Donohue.

Platini és al-Husszein mellett a nigériai Segun Odegbami, a dél-koreai Csung Mong Jun, a játékosként világbajnoki bronzérmes brazil Zico, a libériai Musa Bility, valamint a trinidadi David Nakhid jelezte, hogy versenybe száll a FIFA elnöki posztjáért, míg a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke, az orosz Kirszan Iljumzsinov fontolgatja a pályázatot.

A FIFA május végi kongresszusának nyitó napját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Ezt követően a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető február 26-án esedékes megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?