Mi így voltunk Erőss-ek a hétvégén (GALÉRIA)

A turisták számára a hétvégén mindent vitt az Erdélyi Kárpát-Egyesület Gyergyói Osztálya és a Dancurás Hegyimető Egyesület által második alkalommal szervezett Erőss Zsolt Teljesítménytúra.

Második éve találkoznak a teljesítménytúrázók a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium, Erőss Zsolt egykori iskolája előtt, hogy gyalog kerüljenek át a Himalájában elhunyt csíkszeredai alpinista „második iskolája”, a Gyilkostó szikláihoz. A résztevők saját választásuknak megfelelően 20, 30 vagy 50 kilométeres távot tesznek meg.

Járd az utad mosolyogva, erősen

„Merjünk elindulni az úton, a saját utunkon. És járjuk végig. Nemzetünknek határozott emberekre nem lézengőkre van szüksége. Járjunk az utunkon mosolyogva, erősen, ahogyan Zsolt tette!” – indította útnak a teljesítménytúrázókat Gyergyószentmiklós alpolgármestere, Nagy Zoltán.

Erőss Zsolt Gyergyószentmiklós díszpolgára, az EKE Gyergyói osztályának tagja, a gyergyói táj nagy kedvelője és ismerőjeként állította be az útba a 384 résztvevőt, hogy célt tűzzenek maguk elé és azt teljesítsék is.

A teljesítménytúrára eljött Zsolt hitvese, Hilda, és Kollár Lajos is, valamint több hegymászó társa Magyarországról és Erdélyből is.

A Dancurás Hegyimentő Egyesület és a borszéki hegyimentők legalább húsz önkéntessel biztosították a folyamatos jelenlétet a hegyen, mindhárom táv teljes szakaszán, felügyelve a közel négyszáz turista biztonságát. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület Gyergyói Osztályának legalább száz tagja segédkezett a szervezésben.

A teljesítménytúra alatt megélt élmények mondhatni leírhatatlanok, mindenkinek megvan a sajátja, így 384 kis történet született egy napon. Egy talpnyi sajgó testrész, néhány izomgörcs, a másnapi kötelező izomláz és apró sérülések a fizikai emlékeztetői az Erőss élménynek.

Teljesítménytúra jövőre is lesz, és figyelembe véve Vadász-Szatmári István, a szervező EKE-osztály elnökének szavait, miszerint minden ember addig él, amíg emlékeznek rá, Erőss Zsolt minden kétséget kizáróan nagyon hosszú életű lesz. A számokon túl tán a leglényegesebb, hogy a résztvevők megfogalmazták saját céljukat és el is indultak annak teljesítésére. Így bizonyítva, hogy Erőss Zsolt szavaival egyetértenek, miszerint: A legnagyobb veszély az emberre nézve a céltalanság.

Az Erőss Zsolt Teljesítménytúrán összesen 384 résztvevő indult: a 20 kilométeresen 146, a 3o-ason 141, az 50 kilométeres távon 97 személy.  Ha let volna “open kategória”, azt Pötyő Szabolcs nyerte volna, aki a harmincas távot 3,07 óra alatt tette meg. A 20 kilométeres távot ketten teljesítették a leggyorsabban:  Keresztes Csongor és Ferencz László Botond, 3 óra 41 perc alatt. Az 50 kilométeres táv leggyorsabb ideje a Szénási Zoltáné, ő 6,57  óra alatt ért be a célba. A legfiatalabb résztvevő egy eves volt, ő hordozóban teljesítette a távot. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?