Ott voltunk az Erőss Zsolt emléktúrán (GALÉRIA)

„Innen indult Erőss Zsolt” – ez a kijelentés, illetve Erőss Zsolt egy mondata áll az Oltárkőre emlékeztető mészkő szikladarabon, mely a hétvégén zajló Erőss Zsolt Teljesítménytúra kiinduló pontja is volt egyben. A Gyergyószentmiklós – Gyilkostó között zajló túrára 325 személy regisztrált, a 20,30 és 50 km-es szakaszokat a jelentkezők több mint kilencven százaléka sikeresen teljesítette.

A pénteki emléktábla-avatót követően szombat kora reggel folytatódott az egész hétvégét betöltő megemlékezés. Kis hátizsák, esőkabát, víz, élelem, egyelőre még tiszta lábbeli – sorra gyülekeztek a korai órákban a túrázók csapatai.

Három különböző útvonal és túratáv között választhattak a résztvevők: a húsz kilométeres távra 120-an, a harminc kilométeresre 121-en, az ötven kilométeresre pedig 84-en jelentkeztek, többségében erdélyi magyarok, de érkeztek magyarországi, sőt, németországi turisták is.

A Gyergyóhoz erős kötelékekkel kötődő hegymászóra való megemlékező rendezvényen jelen volt Kollár Lajos, a Magyarok a Világ Nyolcezresein expedíciók vezetője és Szendrő Szabolcs, Zolt korábbi mászó társa is. Tiszteletüket tették ugyanakkor az egy évvel ezelőtti Kancsendzönga-expedícióban eltűnt Kiss Péter szülei és testvére is.

A startnál már egyértelmű volt, az időjárás nem fogja megkönnyíteni a teljesítménytúrázók dolgát, azonban a szervezők és a résztvevők rendíthetetlenek voltak, mondván, egy kis esőtől Erőss Zsolt sem ijedne meg. A túrázóknak végül esőben, jégesőben és napsütésben is volt részük.

Közben elhangzott az indulást jelentő kürtszó és kezdetét vette a teljesítménytúra, mely nem versenyszerű ugyan, hiszen mindenki csak önmagával, saját határaival versenyzik.

A szervezőknek és a pontőröknek is sietniük kellett az ellenőrző pontokhoz, ugyanis voltak olyan sportolók is a túrán, akik futva szándékoztak megtenni a távokat. És nem vicceltek.

Az ellenőrzőpontokon áthaladva minden résztvevő egy-egy öntapadós betűt kapott az ellenőrző lapjára, míg végül a „hópárduc" szó kerekedett ki a célban. Így lett minden résztvevő hópárduc egy napra.

A résztvevők sorra érkeznek a célba. Az ötven kilométeres távot a leggyorsabban a kolozsvári Kovács Zsolt teljesítette, 4 óra 47 perc alatt. 

Szombaton este a Gyilkos-tói Szent Kristóf Kápolnában szentmisén emlékeztek az egy évvel ezelőtt eltűnt két magyar hegymászóra. Lóri pap a hozzá méltó szelídséggel vezette rá a híveket egy kis vonalka fontosságára, mely két évszám között – Erőss Zsolt esetében 1968-2013 és Kiss Péter esetében 1986-2013 – áll és az utat jelzi.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület gyergyói osztálya és a gyergyószentmiklósi Dancurás hegyimentő-csapat azt tervezi, hogy mostantól évente megszervezi a nemzetközi teljesítménytúrát a Gyergyói-havasokban és a Hagymás-hegységben. A résztvevőknek minden évben más útvonalat kell majd bejárniuk. 

Kapcsolódók

Kimaradt?