Több százan indulnak el Erőss Zsolt nyomában

Újra lesz Erőss Zsolt Teljesítménytúra - az Erdélyi Kárpát-Egyesület Gyergyói Osztálya és a gyergyószentmiklósi Dancurás Hegyimentő Egyesület közösen szervezik meg a rendezvényt a 2013. május 21-én a Kancsendzöngán eltűnt Erőss Zsolt hegymászó emlékére. A nemzetközi teljesítménytúrára előzetesen közel háromszázan jelentkeztek be.

„Mindenkinek van egy küldtetése, Erőss Zsolt egyik küldetése valószínűleg az lehetett, hogy a magyarság tudatát ráirányítsa olyan emberi értékekre, mint a tudatos cselekvés, a céltudatosság, a kitartás, a természettel való együttélés, a békesség. Az a szellemiség, amely őt jellemezte, példaképpé teszi a magyarok és nem csak a magyarok számára. A mi feladatunk, hogy ezt a szellemiséget tovább vigyük és ezt leginkább úgy tudjuk megtenni, hogy évente egy hétvégére többszáz embernek lehetőséget biztosítunk arra, hogy Erőss Zsolt barátunkra gondolva járja be a Gyergyói-havasok és a Hagymás-hegység csodálatos tájait” – fogalmazott Vadász Szatmári István, az Erdélyi Kárpát-Egyesület Gyergyói Osztályának elnöke.

Mivel Erőss Zsolt gyergyószentmiklós díszpolgára is volt, amellett, hogy a gyergyói eke tagjaként nagyon sok rendezvényen részt vet, így nem is volt kérdéses, hogy a gyergyói osztálynak jut a megtiszteltetés, az emlékére szervezett teljesítménytúrát illetően.

Május 15 – 17 között szervezik az idei Erőss Zsolt Teljesítménytúrát, mely dacára annak, hogy csupán a második, máris igen nagy népszerűségnek örvend. A szervezők kérésére a versenyzők jó része előzetesen bejelenkezett a túrára, így a résztvevők száma már most közelít a háromszázhoz.

Ez a létszám a teljesítménytúra startja előtt egy órával akár a duplájára is nőhet, tekintve a tavalyi tapasztalatokat. A szervezők részéről az ekések és a Dancurás Hegyimentő Egyesület is a lehető legtöbb önkéntes segítségével készült fel az eseményre, legalább százan segédkeznek a főszervezőknek. Az útvonalakat időközben lejárták, a szükséges részeket kiszalagozták, az ellenőrzőpontokat kijelölték, minden készen áll a nagy eseményre. Várhatóan jelen lesz Sterczer Hilda, Erőss Zsolt felesége, valamint Kollár Lajos és Zsolt egykori hegymászó társai.

A program szerint pénteken, május 15-én délután a szervezők már várni fogják a résztvevőket a Salamon Ernő Gimnázium előtt, és ekkor is lesz lehetőség a regisztrálásra azoknak, akik nem tették meg ezt előzetesen a teljesítménytúra hivatalos weboldalán. Szombat reggel 6 óra 45 perckor az iskola előtt felállított emlékmű koszorúzásával kezdődik a rendezvény, majd 7 és 8 órakor indulnak a túrák a különböző távokon.

EZST 50 – csak “erőss idegzetűeknek”

Idén is három távon mérhetik meg erejüket, kitartásukat a résztvevők: a 20-s, 30-as, illetve 50 km-es távokon. A Salamon Ernő Gimnázium elől, Erőss Zsolt egykori iskolájától indul mindhárom táv, a hosszabb 7 órakor, a rövidebbek 8 órakor. A cél a Gyilkostó, Erőss Zsolt kedvenc sziklamászó helye, amely számára az élet iskoláját is jelentette. Így a résztvevők bejárhatják az utat iskolától iskoláig, Erőss Zsolt nyomdokaiban lépkedve.

A szervezők ugyanakkor felhívják a túrázók figyelmét, hogy a kilométerek mellett jelentős szintkülönbségek is nehezítik a sportolók, kirándulók dolgát, így inkább az erőnlét, mint sem a kíváncsiság szerint válasszanak távot maguknak.

„Amennyire lehetett, minden eszközt a túrázók rendelkezésére bocsájtottunk, hogy balesetmentesen érjen véget ez a rendezvény. Még az okostelefonokat is igénybe lehet venni, letölteni a túrák útvonalait, ám a technika vívmányai mellett midnenképpen ajánlott egy iránytű is a hátizsákba. Ugyanakkor az időjárás viszontagságaira is fel kell készülni, különösen az 50 km-es túra esetében, ahol helyenként még havas szakaszokkal találkozhatnak a túrázók. A hegyimentők végig szolgáltatot teljesítenek a túrák teljes szakaszán, figyeleve mindenki biztonságára”, nyilatkozta lapunknak Keresztes Emil hegyimentő.

A 20 km-es táv valójában 24,4 km-t jelent, 1190 méter emelkedő és 1043 ereszkedő szint mellett, melyet 7 órás szintidő alatt kell teljesíteni. A 30 km-es táv esetében a szintemelkedés 1354 m, az ereszkedés 1206 m, a maximális szintidő 9 óra. Ami az ötvenes távot illeti, ez mindneképpen csak gyakorlott túrázóknak ajánlott, hiszen 2667 m emelkedő- 2519 ereszkedő szint vár a teljesítménytúrázókra. Az túra végén a szervezők minden résztvevőt egy tál meleg étellel várnak, majd szentmisén adnak hálát a napért. Az izomláz csökkentése érdekében vasárnap egy kisebb lazító túrűra hívják a résztvevőket a Gyilkos csúcsra.

A részvételi díj 25 lej/fő, kedvezményt kap az Erdélyi Kárpát-Egyesület, a Magyarországi Kárpát-Egyesület, valamint bármely hegyimentő csapat tagja, nekik 20 lej/fő. A részvételi díj tartalmazza a túrafüzetet, térképet, túrajelvényt, emléklapot, ellátást a frissítőpontoknál, a résztvevők csomagjainak szállítása Gyergyószentmiklós és a Gyilkos-tó között.

Részletes információk, a teljesítménytúra szabályzata és előzetes bejelentkezés a www.erosszsoltteljesitmenytura.ro vagy az - erosszsoltteljesitmenytura - facebook-oldalakon lehet.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?