Jégkorong: „román biznisz” lesz a bajnoki döntő

A román csillag ezúttal győzedelmeskedett a székely medve fölött, de Brassónak sem sikerült feltenni a koronát az elődöntő-sorozatra a Duna-parti műjégpályán. A Steaua és Galac játszik a bajnoki címért, a Progym és a Corona a bronzért küzdenek.

Rendkívül izgalmas elődöntő-sorozat után mindkét ellenfél páros 2-2-es eredménnyel vágott neki a Galacon tartott, mindent eldöntő mérkőzésnek.

Duna-parti győzelem: a víz az úr

A Dunărea a Coronával, a Progym a Steauaval csapott össze a Duna-parti műjégpályán. Akik fogadásokat kötöttek az első mérkőzésre, minden bizonnyal már lelki szemeik előtt látták, amint a Corona döntőt játszik. A csapatot valójában az utolsó perc választotta el ettől az esélytől, ám ebben a percben három gól is született. Előbb a galaci csapat játékosa, Donika támadta meg sikeresen a Corona kapuját, amire alig 16 másodperces késéssel már érkezett is a válasz a Brassónál játszó Mihály Árpád révén. Szinte másodpercre pontosan ugyanennyi idő elteltével replokázott a Galac, Szőcs Szabolcs által. A maradék 29 másodperc már nem volt elég a Coronának az egyenlítésre, így az elődöntő-sorozat ötödik találkozóján Galaci Dunarea – Brassói Corona 3-2 (1-1, 0-0, 2-1; gólszerzők: Chernenko, Donika és Szőcs, illetve Saluga és Mihály) eredmény született, így 3-2-re a Dunărea nyerte az elődöntőt.

A román csillagnak álltak jól a csillagok

Szintén a galaci pályán kelt birokra a Medve és a Sas, a tét szintén a döntőbe jutás volt. A Bukaresti Steaua – Gyergyószentmiklósi Progym mérkőzésre a gyergyói csapatot népes szurkolótábor is elkísérte, legalább százötven hokirajongó bátorította kedvenc csapatát a lelátókról a szokásos dobszóval, a piros-fehérek játékát méltató rigmusokkal.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a tévék és számítógépek képernyői előtt többezren izgulták végig a mérkőzést Gyergyószentmiklóson is. A Progym számára igencsak szerencsétlenül indult a mérkőzés, már az első harmad végén nagyon előnytelen állást mutatott az eredményjelző, Timaruék 3 góllal simán elhúztak.

Bár enyhítettek a szurkolók és a játékosok morálján Tranca, Kiricsenkó és Novák góljai, ám szemernyit sem segített a meg nem adott gól, valamint az utolsó húsz percben befújt két kiállítás.

A fővárosiak bebizonyították, mint már annyiszor, hogy a tétmérkőzéseket mentálisan jobban bírják bárkinél. Bukaresti Steaua–Gyergyószentmiklósi Progym 5–3 (3–0, 1–2, 1–1). Gól: Gyenisz Zabludovszkij 2, Ioan Timaru, Mihai Georgescu, Jevgenyij Jemeljanenko, illetve Daniel Tranca, Vitalij Kiricsenko, Vaclav Novak. Összesítésben 3-2-re nyerték a fővárosiak az elődöntőt, a hamarosan kezdődő arany-sorozatban a Dunareával vívnak majd meg a bajnoki címért. A kisdöntőben Progym – Corona összecsapás lesz.

Aranyat érő Progym szurkolók

A Progym szurkolói, amikor csak tehették, és ha a Steaua nem zárta ki őket a mérkőzésről, minden alkalommal kitettek magukért, pillanatra sem hagyva magára a csapatot. Galacra is legalább 150 piros-fehér rajongó utazott el, akik dolguk végeztével úgy vélekedtek, civilizált körülményekkel szembesültek az ellenfél szurkolói és a rendfenntartók részéről is, csupán a Steaua edzőjének néhány megnyilvánulása adott okot panaszra, ám ezt a gyergyói szurkolótábor tapssal reagálta le.

Meggyőződésük, hogy a román felnőtt jégkorongbajnokságban rendkívül nehéz egy székely csapatnak a döntőig eljutni, de ez nem lehetetlen, hiszen ez már egyszer sikerült a Progymnak is. A szurkolótábor meg határozottan kitett magáért, akkor is a csapat mellett vannak, amikor az vesztésre áll, és Galacon is az utolsó másodpercig bíztatták kedvenceiket.

A Progym, csakúgy mint a drukkerei, nagy izgalmakkal és reményekkel néznek szembe a kisdöntővel. Egyetlen követelésük van csupán: a sportszerűség jegyében győzzön a jobb csapat!

Kimaradt?