BL: 4 német, 3-3 angol és spanyol, 2 francia a legjobb 16 között (FOTÓK)

Kialakult szerda este a labdarúgó Bajnokok Ligája tizenhatos mezőnye, amelybe a német Bundesliga 4, a spanyol La Liga és aaz angol Premier League 3-3, a francia Ligue 1 két csapattal képviselteti magát. Ott lesz a hétfői sorsoláskor egy-egy ukrán, svájci, portugál és olasz csapat neve is.

AS Roma–Manchester City

„Visszafogott magabiztossággal” várta Rudi Garcia, az AS Roma mestere a Manchester City elleni „kupadöntőt”, amely arról volt hivatott dönteni, melyik gárda jusson tovább csoportjából a Bayern München mögött. A sajtó nagy élvezettel énekelte meg a rangadó előtt, hogy mennyivel gazdagabb olasz ellenfelénél a City, de a pályán, mint tudjuk – hacsak bizonyos üzleti vagy magánzó köröknek nincsenek anyagi (ellen)érdekeltségeik – nem a pénz futballozik, így aztán hamar két góllal vezethetett volna a Roma, csak éppen Joe Hart védte José Holebasz és Gervinho egy, illetve két ziccerét is.

Az ellencsapást két pontatlan Edin Dzeko-fejes és egy kapust találó James Milner-csúsztatás jelentette, de nagy általánosságban nem látszott az angolokon, hogy mindenképpen győzniük kell a továbbjutáshoz. Szép lassan belealudtak a mérkőzésbe az olaszok, ám a 60. percben Samir Nasri bombagólja (0–1) felbőszítette a „farkasokat”.

Garcia beküldte a Mattia Destro, Juan Iturbe, Alessandro Florenzi triót, Kosztasz Manolasz fejelt egy kapufát, Destro lövését meg a gólvonal előtt hárította Martín Demichelis – aztán a hajrára teljesen eltűnt a tűz a bordó-fehérekből, Nasri előkészítése után Pablo Zabaleta gólja meg mindent eldöntött. 0–2!

Ha nem is könnyed sétában, de csak odaért a legjobb 16 közé a Manchester City, az olaszok az Európa-ligában vigasztalódhatnak.

Bayern–CSZKA 

Thomas Müller 18. percben értékesített büntetőjével gyűrte le az eredménytől független továbbjutását már korábban biztosító Bayern München a CSZKA Moszkvát. (A német támadó középpályás 24. alkalommal volt eredményes a BL-ben, ezzel így már egyedüli gólrekorder a bajoroknál, eggyel elhagyva Mario Gomezt, aki a helyszínen tekintette meg a találkozót.) Pep Guardiola rotációs elveit szem előtt tartva ezúttal is a bajor vegyest küldte csatába – kezdőként léphetett pályára Gaudino, Hojbjerg és Rode is –, miközben a kispadon rutinos klasszisok álltak, pontosabban ültek bevetésre készen. A meggyőző különbség a hajrában alakult ki: Sebastian Rode a 84. percben volt eredményes, Mario Götze a 90. percben.

AZ E-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

  • 1. Bayern       6      5       –      1       16–4      +12         15
  • 2. Man. City   6      2       2      2       9–8         +1           8
  • 3. Roma        6       1      2       3      8–14      –6           5
  • 4. CSZKA      6       1     2        3     6–13      –7           5

Barcelona–PSG

A meccs előtt egyszerű volt a képlet. A Barcelonának győzelemre volt szüksége ahhoz, hogy megszerezze az F-csoport első helyét. A meccs azonban úgy indult, hogy a PSG meglepi ellenfelét, hiszen Ibrahimovic már a 15. percben kilőtte a bal alsót. 0–1

Szép akció volt, s előtte már többször veszélyeztetett a párizsi csapat. A Barcelona azonban szinte a semmiből is tud gólt szerezni, ezt bizonyította Messi, aki a 19. percben egyenlített, és megszerezte 75. gólját a BL-ben. 1–1

Az egyenlítés ellenére az első félóra a PSG-é volt, többször gólt rúghattak volna a csatárok, de ahhoz azért a kaput illett volna eltalálni. Mondjuk úgy, mint Neymar, aki a 41. percben parádés csavarással mutatta meg, hogyan kell 22 méterről betalálni. 2–1

A második félidőben előnye tudatában visszaállt a Barca, és meglehetősen „energiatakarékos” játékot mutatott be. Az már más kérdés, hogy ez is bőven elég volt ahhoz, hogy távol tartsa a veszélyes PSG-támadókat a kapujától. Ez egészen jól sikerült, csak elvétve tudtak valamilyen helyzetfélét felmutatni a vendégek.

Ennek aztán meg is itták a levét, mert lényegében az első valamirevaló támadásából újabb gólt szerzett a Barca. Szépen kijátszott akció után Neymar lövését követően a labda kipattant a kapusról, Suárez pedig jó helyen járt, és gólt lőtt. 3–1

A katalánok az első helyen jutottak tovább a csoportból, Messi pedig tovább lövöldözi a gólokat. Ez most a legnagyobb boldogság Barcelonában.

Ajax–APOEL

Az APEOL-nek nyernie kellett volna Amszterdamban a csoport harmadik helyének megszerzéséért, ám ettől igen távol állt. Már az első félidőt sem tudta megúszni kapott gól nélkül, igaz, Lasse Schöne a 45+1. percben talált be tizenegyesből.

A szünet után aztán beindult az Ajax, Schöne szerzett egy akciógólt is, majd Davy Klaassen és Arkadiusz Milik is eredményes volt. A statisztika szerelmeseinek érdekes adat lehet, hogy Klaassen szerezte az európai kupasorozatok történetének 55 555. gólját – az elsőt 1955-ben jegyezték.

Az Ajax csoportharmadikként az Európa-ligában folytathatja, míg az APOEL elbúcsúzott az európai kupaporondtól.

AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

  • 1. Barcelona       6       5       –         1        15–5      +10         15
  • 2. Paris SG        6       4       1         1        10–7      +3           13
  • 3. Ajax               6       1       2         3        8–10      –2           5
  • 4. APOEL          6        –      1          5       1–12      –11         1

Chelsea–Sporting 

A már egy ponttal is továbbjutó Sporting sorsa hamar kicsúszott a saját kezéből. A 8. percben Ricardo Esgaio buktatta a tizenhatoson belül Felipe Luíst, a büntetőt Cesc Fabregas értékesítette (1–0). Újabb nyolc perc elteltével André Schürrle lőtte ki a 16-os vonaláról Rui Patrício kapujának alsó sarkát (2–0). A Chelsea továbbra sem engedte ki a kezéből az irányítást, Rui Patríciónak több dolga volt, mint Petr Cechnek. A Sporting előtt a fordulás után megcsillant a remény a továbbjutást érő döntetlen megszerzésére, André Carrillo akciója után Jonathan Silva elé került a labda, az argentin lövése után a labda a lábak tengerében utat talált az alsó sarokba (2–1).

Mindössze hat percig volt egy gólra a Sporting a továbbjutást érő iksztől, Fabregas szabadrúgása után John Obi Mikel centikről kotorta a kapuba a labdát (3–1). A Sporting esélyei ezen a ponton elszálltak, s bár hősiesen küzdött a portugál csapat, sorsa Mariborban dőlt el.

Maribor–Schalke

A Schalke enyhe mezőnyfölényben játszotta végig az első félidőt Szlovéniában, igazán nagy helyzetig nem is jutottak el Klaas-Jan Huntelaarék a fegyelmezetten, szervezetten futballozó lila-sárga házigazdák ellen. Az 55. percben Huntelaar majdnem vezetést szerzett a Schalkénak, a kapufáról a gólvonalra pattanó labdáját Aleksander Rajcevic tisztázta.

A németek veszélyesebbek voltak, idő kérdése volt a gólszerzés. A 62. percben egy oldalról belőtt labdát Jasmin Handanovic kapus éppen Max Meyer elé ütött, a fiatal német pedig köszönte szépen, és a kapuba talált (0–1).

A hátralévő fél órában a Schalkénak meg kellett őriznie az előnyt. Sikerült, megelőzte a tabellán a Sportingot, és a Dortmund, a Leverkusen és a Bayern után negyedik német együttesként a nyolcaddöntőbe jutott.

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

  • 1. Chelsea           6     4      2       –        17–3      +14         14
  • 2. Schalke            6    2      2       2        9–14      –5           8
  • 3. Sporting          6      2      1       3        12–12    0              7
  • 4. Maribor           6      –      3       3        4–13      –9           3

Athletic Bilbao–BATE

A legjobbjait pihentető baszkok nem erőltették meg magukat, de így is sorra jöttek a helyzetek a San Mamésben, sőt, a fordulás után a háló is megrezdült: egy szöglet után Mikel San José maradt üresen a tizenegyespontnál, majd belsőzött a kapu közepébe (1–0).

A piros-fehérek védőjének ez a második gólja volt a legrangosabb európai kupában, ezzel beérte Julen Guerrerót a Bilbao örökös BL-góllövőlistáján.

A végére is maradt egy hazai gól, a 88. percben Markel Susaeta bombázott kapásból az alsó sarokba (2–0), beállítva a végeredményt.

A baszkok lettek így a harmadikok, a BATE pedig az utolsó helyen végzett. A fehéroroszok negatív rekordot döntöttek: eddig a Dinamo Zagreb (2011–2012) és a Nordsjaelland (2012–2013) tartotta a csoportkörben kapott legtöbb gól csúcsát 22-22-vel, a fehéroroszok 24-gyel zártak.

Porto–Sahtar

A Porto–Sahtar találkozónak nem maradt tétje, már korábban eldőlt, hogy a portugálok a csoport első, az ukránok pedig a második helyén jutnak a legjobb tizenhat közé.

A csapatok nem is vették túl komolyan az utolsó fordulót, mindkét oldalon a fiatalok voltak túlsúlyban a kezdőcsapatokban. A Dragao Stadionba kilátogatók így sem maradtak gól nélkül, bár ennek nem örülhettek igazán. Az 51. percben Tarasz Sztepanenko ugrott egy sarokrúgás után mindenkinél magasabbra, majd bólintott a hosszú felsőbe (0–1).

A végére csak összehozott egy gólt a Porto, a 22 esztendős kameruni csatár, Vincent Aboubakar tökéletes mozdulattal kilőtte jó 20 méterről a bal felsőt (1–1), beállítva a végeredményt.

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

  • 1. FC Porto          6      4        2        –       16–4      +12         14
  • 2. Sahtar             6       2       3        1        15–4      +11         9
  • 3. Athletic            6       2      1        3        5–6         –1           7
  • 4. BATE              6       1      –        5         2–24      –22         3

A NYOLCADDÖNTŐ RÉSZTVEVŐI: Bayern München, Borussia Dortmund, Schalke 04, Bayer Leverkusen, Atlético Madrid, Real Madrid, FC Barcelona, Chelsea London, Manchester City, Arsenal London, PSG, Monaco, Juventus Torino, FC Basel, Sahtar Donyeck, FC Porto

A csoportelsőket vastag betűvel írtuk. Sorsolás december 15-én 13 órakor.

Kimaradt?